19-2 تعاریف، گونهبندیها و گروهبندیها
19-2-1 تعاریف
در این بخش، تعاریف عباراتی که در متن مبحث 19 مورد استفاده قرار گرفتهاست ارائه میگردد. علاوه بر این، واژههای معادل به زبان انگلیسی در پیوست 1 این مبحث ارائه شده است. لازم به توضیح است که تعاریف بعضی عبارات مورد استفاده در این مبحث با تعاریف ارائهشده در دیگر مباحث متفاوت است.
احداث
بنا کردن ساختمان بر زمین خالی.
ارزش حرارتی پایین (یا خالص)
مقدار حرارت (مگاژول) حاصل از احتراق یک واحد حجم (متر مکعب گاز خشک) یا یک واحد جرم (کیلوگرم) سوخت در دمای 25 درجه سلسیوس و در فشار 1/013 بار، در صورتی که دمای گازهای ناشی از احتراق 150 درجه سلسیوس باشد. در ارزش حرارتی خالص انرژی نهان بخار آب در نظر گرفته نمیشود.
ارزش حرارتی بالا (یا ناخالص)
مقدار حرارت (مگاژول) حاصل از احتراق یک واحد حجم (متر مکعب گاز خشک) یا یک واحد جرمی (کیلوگرم) سوخت در دمای 25 درجه سلسیوس و در فشار 1/013 بار، در صورتی که انرژی گازهای ناشی از احتراق در دمای 25 درجه سلسیوس معادلسازی میشود. در ارزش حرارتی ناخالص انرژی نهان بخار آب در نظر گرفته میشود.
اکونومایزر
یکی از انواع مبدل حرارتی که از گازهای داغ خروجی از اگزوز (اگزاست) جهت گرم کردن آب تغذیه بویلر (دیگ) استفاده میکند. اکونومایزرمعمولاً از تعدادی لوله سری تشکیل شده است که در آخرین مرحله در مسیر گازهای حاصل از احتراق قرار میگیرد. لولههای اکونومایزر در قسمت بیرونی یا محیطی دارای فین یا پره هستند تا با افزایش سطح تبادل حرارتی، مقدار حرارت جذب شده را افزایش دهند.
سامانه دیگری که بهعنوان اکونومایزر معرفی میشود قسمتی از سیستم هوارسان است که در شرایطی که دمای خارج از میزان تعیینشدهای کمتر باشد، برای کاهش بار سرمایی ساختمان، بخش عمده هوای رفت دستگاه هوارسان را با هوای تازه تأمین میکند.
انرژیهای تجدیدپذیر
انواع انرژی که منابع تولیدشان، بر خلاف انرژیهای تجدیدناپذیر (فسیلی)، تقریباً پایانناپذیر هستند، مانند تابش خورشید، باد، باران، جزر و مد، امواج، زمینگرمایی، یا قابلیت جایگزینی/ ایجاد مجددشان، توسط طبیعت، در یک بازه زمانی کوتاه وجود دارد، مانند زیستتوده، زیستسوخت و سوخت هیدروژنی.
اینرسی حرارتی
قابلیت کلی پوسته خارجی و جدارهای داخلی در ذخیرة انرژی، باز پس دادن آن و تأثیرگذاری بر نوسانهای دما و بار گرمایی و سرمایی فضاهای کنترل شده ساختمان. اینرسی حرارتی ساختمان با استفاده از جرم سطحی مفید ساختمان گروهبندی میشود (ر.ک. به پیوست 2).
آسایش حرارتی
شرایط ذهنی که در آن افراد از شرایط حرارتی ابراز رضایت میکنند. آسایش حرارتی به دما، رطوبت نسبی، سرعت هوا، دمای متوسط تابشی سطوح اطراف، میزان لباس و نوع فعالیت افراد وابسته است.
بازشو
عنصری در پوسته خارجی ساختمان، مانند در، پنجره و نورگیر، با قابلیت باز شدن، برای دسترسی، تأمین روشنایی و دید به خارج.
در دوره گذر فصلی که سیستمهای تأمین گرما و سرما خاموش هستند، امکان تهویه طبیعی از طریق بازشو فراهم میباشد.
در صورتی که تمهیدات و تجهیزات لازم در نظر گرفته شده باشد، این عنصر در تهویه، تعویض هوا و تأمین هوای احتراق دستگاهها نیز میتواند مشارکت کند.
بام تخت
پوشش نهایی ساختمان که شیبی کمتر از 10 درجه یا مساوی آن، نسبت به افق دارد.
بام شیبدار
پوشش نهایی ساختمان که شیبی بیشتر از 10 درجه و کمتر از 60 درجه نسبت به سطح افقی دارد. بر روی سقف شیبدار، فضای خارج و در زیر آن، فضای کنترل شده یا کنترل نشده قرار دارد. اگر شیب جدار بیش از 60 درجه باشد، از دید این مبحث دیوار تلقی میشود.
بانک خازن (یا خازن)
سامانه مورد استفاده برای تأمینتوان رِاَکتیو مصرفی در موتورهای الکتریکی، لامپهای تخلیه الکتریکی در گاز، به توان اَکتیو.
در استفاده از بانک خازن و یا خازن برای ارتقاء و اصلاح مقدار ضریب توان اولیه به مقدار مورد نظر، موارد زیر مطرح میباشد:
الف) طبق ضوابط شرکت برق حداقل مقدار ضریب توان کل شبکه برق تأمین و تغذیه برق ساختمان برابر 0/90، معیار و پایه اندازهگیری مقدار توان رِاَکتیو برای پرداخت هزینهها میباشد.
ب) ضریب توان کل شبکه برق کمتر از مقدار 0/90 مشمول هزینه پرداختی از بابت مقدار توان رآکتیو خواهد بود، و مقدار ضریب توان کل شبکه برق برابر و یا بالاتر از رقم 0/90 مشمول پرداخت هزینه بابت مقدار توان رآکتیو نخواهد بود.
برچسب انرژی
برچسب تعیینشده توسط نهاد دارای صلاحیت قانونی، به منظور نصب بر روی تولیدات صنعتی مورد استفاده در ساختمان، برای مشخص کردن حد کیفیت محصولات از نظر مصرف انرژی.
بهسازی (و بازنوسازی)
عملیات جزئی یا اساسی صورت گرفته بر روی یک ساختمان موجود، برای دستیابی به یک یا چند هدف زیر:
- بهبود وضعیت ظاهری نما و یا فضاهای داخلی؛
- بهبود عملکرد کل یا بخشی از عناصر تشکیلدهنده تأسیسات مکانیکی و الکتریکی؛
- ایجاد تغییرات در عملکرد و کاربری فضاهای مختلف.
در این مبحث، برای اختصار، بهجای واژه بازنوسازی نیز از واژه بهسازی استفاده شده است.
پل حرارتی
نقاطی از ساختمان که به علت ناپیوستگی عایق حرارتی پوسته خارجی مقاومت حرارتی در آنها کاهش مییابد و باعث افزایش موضعی میزان انتقال حرارت میگردد.
پلنوم
بخشی از ساختمان (برای مثال، فضای بین سقف سازهای و سقف کاذب، یا کف سازهای و کف کاذب) که میتواند بهعنوان مسیر گردش هوا برای سیستمهای گرمایی و تهویه مطبوع مورد استفاده قرار گیرد.
پنجره با عملکرد حرارتی بهبودیافته
پنجرهای با ضریب انتقال حرارت سطحی مساوی یا کمتر از 3/1 [W/m2.K].
پوسته خارجی
تمام سطوح پیرامونی ساختمان، اعم از دیوارها، سقفها، کفها، بازشوها، سطوح نورگذر و مانند آنها، که از یک طرف با فضای خارج یا فضای کنترل نشده، و از طرف دیگر با فضای کنترل شده داخل ساختمان در ارتباط هستند.
پوسته خارجی در تمام موارد الزاماً با پوسته کالبدی ساختمان یکی نیست، زیرا پوسته کالبدی ممکن است دربرگیرندة فضاهای کنترل نشده نیز باشد. پوسته خارجی ساختمان همچنین شامل عناصری است که، در وجه خارجی خود، مجاور خاک و زمین هستند.
پوسته کالبدی
تمام سطوح پیرامونی ساختمان، اعم از دیوار، سقف، کف، بازشو و مانند آنها، که از یک طرف با فضای خارج و از طرف دیگر با فضای کنترل شده یا فضای کنترل نشده در ارتباط هستند.
تایمر مدار روشنایی
سامانه قابل تنظیم برای کنترل و فرمان مدار روشنایی فضاهای معین، از طریق کلیدهای فشاری نصب شده در محل مورد نظر. تایمر امکان روشن نگه داشتن سیستم روشنایی برای یک مدت زمان معین و خاموش کردن آن، بعد از سپری شدن زمان تنظیمشده را فراهم میسازد.
تعداد دفعات تعویض هوا
نسبت دبی هوای تعویضشده (ر.ک. به تعریف «تعویض هوا») به حجم فضای کنترل شده مورد نظر.
تعویض هوا
فرایند جایگزین کردن مداوم بخشی از هوای فضاهای ساختمان با هوای تازه. میزان حداقل دبی هوای تازه (حجم هوای تعویضشده در واحد زمان) نباید کمتر از مقادیر تعیینشده در مبحث 14 مقررات ملی ساختمان، جهت تأمین شرایط بهداشتی هوای داخل فضای کنترل شده باشد.
تغییر کاربری
تغییر نوع بهرهبرداری از یک ساختمان موجود. فهرست کاربریهای ساختمان در پیوست 4 این مبحث ارائه شده است.
وان اَکتیو
بخشی از کل توان انرژی الکتریکی در شبکه تأسیسات برق که قابل تبدیل به توانهای انواع دیگر انرژیها میباشد.
توان رِاَکتیو
بخشی از کل توان انرژی الکتریکی در شبکه تأسیسات برق که توسط تجهیزاتی نظیر موتورهای الکتریکی و لامپهای تخلیه الکتریکی در گاز مصرف میشود و قابل تبدیل به توانهای انواع دیگر انرژیها نیست.
توان ظاهری
اندازه برایند مؤلفههای توان اَکتیو و توانرِاَکتیو انرژی الکتریکی در شبکه تأسیسات برق.
توسعه
گسترش ساختمان موجود در سطح، یا افزودن به طبقات آن.
تهویه
فرایند جریان هوا (ورود و خروج هوا) در هر فضایی، بهصورت طبیعی و یا با استفاده از تجهیزات مکانیکی. برای تأمین شرایط بهداشت ساکنین و بهرهبرداران، لازم است تمامی یا بخشی از هوای تهویه با هوای تازه تعویض شود (ر.ک. به تعریف «تعویض هوا»).
هوای تهویه ممکن است مطبوع شده باشد (ر.ک. به تعریف «تهویه مطبوع»).
در حالت تهویه مکانیکی، جابهجایی هوا با استفاده از سیستمهای مکانیکی، نظیر فن، صورت میگیرد.
در حالت تهویه طبیعی، جابهجایی هوا در اثر جریان باد یا در اثر گرم یا سرد شدن هوا، از راه دریچههای پیشبینی شده برای این منظور، بازشوها، دودکشها و هواکشهای بدون موتور انجام میشود.
تهویه مطبوع
کنترل همزمان دما، رطوبت و پاکیزگی هوا و توزیع مناسب آن، برای تأمین شرایط مورد نیاز فضاهای ساختمان.
جدار نورگذر (شفاف یا نیمه شفاف)
جداری که ضریب عبور نور مرئی آن بزرگتر از 0/05 است. جدار نورگذر بر دو نوع شفاف و مات است و شامل پنجرهها، نماها و درهای خارجی نورگذر، نورگیرها و مشابه آنهاست.
جرم سطحی
جرم متوسط یک متر مربع از سطح پوسته داخلی یا خارجی ساختمان.
جرم سطحی مؤثر جدار (mi)
جرم سطحی بخش رو به داخل جدار تشکیل دهندة پوسته خارجی یا جدارهای داخلی ساختمان، که در محاسبه جرم مؤثر و اینرسی حرارتی ساختمان در نظر گرفته میشود (ر.ک. به پیوست 2).
جرم مؤثر جدار
حاصلضرب جرم سطحی مؤثر در سطح جدار.
جرم مؤثر ساختمان (M)
مجموع جرم مؤثر جدارهای تشکیلدهنده پوسته خارجی یا جدارهای داخلی ساختمان که در محاسبه اینرسی حرارتی ساختمان در نظر گرفته میشود (ر.ک. به پیوست 2).
جرم مؤثر ساختمان در واحد سطح زیربنا (ma)
نسبت جرم مؤثر ساختمان به سطح زیربنای مفید (ر.ک. به پیوست 2).
چگالی توان سیستم روشنایی ساختمان
محاسبه مقدار مجموع توان کل چراغها، برای هر یک از فضاها و یا محیطهای ساختمان، و تعیین مقدار کل آنها، برای تمام فضاها و یا محیط ساختمان، مقدار مصرف برق سیستم روشنایی ساختمان را مشخص میکند. چنانچه این مقدار بر کل زیربنای ساختمان و یا مساحت محیط اطراف ساختمان تقسیم گردد، مقدار چگالی توان سیستم روشنایی ساختمان و یا محیط آن بهدست خواهدآمد.
چگالی توان سیستم روشنایی فضاها
با تقسیم مقدار توان کل چراغهای یک فضا و یا محیط ساختمان بر مقدار مساحت فضا و یا محیط، مقدار چگالی توان چراغها (به وات بر مترمربع) بهدست میآید.
حسگر (سنسور) حرکت و حسگر حضور
حسگری که در صورت حرکت و جابهجایی و یا حضور فرد یا افراد، بسته به مورد استفاده، باعث فعال شدن مدار روشنایی و چراغها، یا دیگر سامانههای ساختمان میشود. در صورت مجهز بودن مدار روشنایی به این حسگرها، اگر حرکت و یا حضور در محیط وجود نداشتهباشد، بعد از مدت زمان معین از پیش تنظیمشده، فرمان خاموشی و یا به حداقل رسیدن شدت روشنایی چراغها داده میشود.
این حسگرها میتوانند از نوعفروسرخ فعال (مادون قرمز اَکتیو)، فروسرخ غیرفعال (مادون قرمز پاسیو)، فراصوتی (اولتراسونیک)، فرکانس بالا (مایکرووِیو) و میکروفونی (حساس به صدا) باشند، و بهصورت ترکیبی، مانند تلفیق حسگرهای فراصوتی فروسرخ غیرفعال، در قالب یک حسگر، مورد استفاده قرار گیرند.
حسگر فروسرخ غیرفعال (مادون قرمز پاسیو)
حسگر حساس به حرارت بدن افراد یا دیگر اجسام گرم، که در صورت حضور فرد در فضای داخلی یا محیط اطراف و محوطه ساختمان، مدار روشنایی و یا سایر مدارهای لازم را فعال میکند. در صورت عدم حضور افراد، بعد از مدت زمان معینی که از قبل تنظیم شده است، مدارها را غیرفعال و یا چراغها را خاموش میشوند.
حسگرفرکانس بالا (مایکرووِیو)
حسگر مورد استفاده در محوطههای بزرگ و محیطهای گسترده ساختمان، بهدلیل برد عمل (کنترل) زیاد آن. در صورت حرکت افراد یا دیگر اجسام گرم، این حسگر فعال میشود، و فرمان لازم را به مدار روشنایی و یا سایر مدارها صادر میکند.
حسگر میکروفونی
حسگری که در صورت وجود فعالیت و صدا در محیط، فعال میشود، و فرمان لازم را به مدار روشنایی و یا سایر مدارها صادر میکند.
حسگر نوری (فتوسل) فرمان مدار روشنایی
حسگری که در صورت افت مقدار شدت روشنایی فضا و محیط اطراف ساختمان مدار روشنایی را فعال و چراغها را روشن مینماید، و زمانی که شدت روشنایی لازم برای فعالسازی حسگر نوری (فتوسل) مجدداً برقرار شد، مدار روشنایی را غیرفعال و چراغها را خاموش میکند.
حسگر نوری عموماً برای کنترل و فرمان مدار روشنایی محوطه و محیط اطراف ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.
خیرگی
پدیده ناشی از مقدار ناخواسته و شدید نور یا تضاد (کنتراست) زیاد آن، هنگامی که درخشندگی نور در محدوده چشم ناظر بیشتر از درخشندگی زمینه باشد.
درخشندگی
میزان نور عبوری از یک سطح، یا گسیلیافته از آن، در یک زاویه فضایی مشخص. درخشندگی معیار سنجش شدت نور در واحد مساحت در یک جهت مشخص است، و واحد آن کاندلا بر متر مربع cd/m2 است.
دستگاه برق بدون وقفه (UPS)
دستگاه برقی که برای تغذیه برق تجهیزات و دستگاههای خاص، در فضاهایی نظیر مراکز کامپیوتر، مراکز داده، تأسیسات و تجهیزات برق سیستمهای ایمنی، تجهیزات خاص بیمارستانی، تجهیزات مخابراتی و ارتباطی و غیره مورد استفاده قرار میگیرد، تا خطر توقف کارکرد تجهیزات مهم، در زمانهای قطع برق مرتفع گردد. دستگاه برق بدون وقفه میتواند از نوع استاتیک یا دینامیک باشد.
دستگاه برق بدون وقفه دینامیک (No Break)
نوعی دستگاه برق بدون وقفه، که با توجه به شرایط طرح، بهجای دستگاه برق بدون وقفه استاتیک مرکزی، برای تأمین و تغذیه برق بدون وقفه و بهصورت مرکزی، بهکار میرود.
دمای تنظیم سیستم سرمایی
دمای مورد نظر برای هوای داخل، در اوقات گرم سال، که بهعنوان ورودی، برای انجام محاسبات عددی، شبیهسازی و تعیین میزان نیاز و مصرف انرژی سالیانه ساختمان، به نرمافزار داده میشود. جهت اطلاع از میزان دمای تنظیم سیستم سرمایی کاربریهای مختلف به جداول پیوست 5 مراجعه شود.
دمای تنظیم سیستم گرمایی
دمای مورد نظر برای هوای داخل، در اوقات سرد سال، که بهعنوان ورودی، برای انجام محاسبات عددی، شبیهسازی و تعیین میزان نیاز و مصرف انرژی سالیانه ساختمان، به نرمافزار داده میشود. جهت اطلاع از میزان دمای تنظیم سیستم گرمایی کاربریهای مختلف به جداول پیوست 5 مراجعه شود.
دیوار
بخشی از پوسته خارجی یا داخلی غیرنورگذر ساختمان که عمودی است، یا با زاویه بیش از 60 درجه نسبت به سطح افقی قرار گرفته است.
راندمان (یا بهره نوری) لامپهای روشنایی
راندمان (یا بهره نوری) لامپهای روشنایی، بر حسب لومن بر وات، (بدون لحاظ کردن مصرف بالاست و دیگر تجهیزات مورد نیاز برای هرگروه از انواع لامپها)، نسبت لومن (شار نوری) لامپ بر توان مصرفی لامپ میباشد. لازم به ذکر است که این راندمان در شرایط تغذیه لامپ با ولتاژ نامی آن میباشد.
ردهبندی (میزان کارایی) انرژی ساختمانها
ردهبندی انرژی ساختمان (یا بخشی از آن) شاخصی است که حد کیفیت ساختمان از نظر مصرف انرژی را نشان میدهد. در این مقررات، سه رده برای ساختمانهای مختلف تعریف شده است:
- ساختمان منطبق با ضوابط مبحث 19 مقررات ملی ساختمان
- ساختمان کمانرژی
- ساختمان بسیار کمانرژی
در بخش 19-1-2 توضیحات لازم در خصوص سه رده فوق ارائه شده است.
روز- درجه سرمایی
واحدی براساس دما و زمان، که برای برآورد مصرف انرژی و تعیین بار سرمایشی یک ساختمان در اوقات گرم سال به کار میرود. روز درجه سرمایش برابر است با مجموع اختلاف دمای متوسط روزانه نسبت به دمای مبنا، در اوقاتی از سال که دمای متوسط روزانه از دمای مبنا بالاتر است.
روز- درجه گرمایی
واحدی براساس دما و زمان، که برای برآورد مصرف انرژی و تعیین بار گرمایشی یک ساختمان در اوقات سرد سال به کار میرود. روز درجه گرمایش برابر است با مجموع اختلاف دمای متوسط روزانه نسبت به دمای مبنا، در اوقاتی از سال که دمای متوسط روزانه از دمای مبنا پایینتر است.
روش تجویزی
یکی از چهار روش طراحی تعیینشده در این مبحث (فصل 19-5)، که در آن مشخصات عناصر مختلف پوسته خارجی ساختمان، سیستمها و تجهیزات مورد استفاده در تأسیسات مکانیکی و برقی، روشنایی و تهویه طبیعی، و همچنین سیستمهای بر پایه انرژیهای تجدیدپذیر، بهصورت تفکیکی و مستقل از یکدیگر، تعیین میگردد.
محدودیتهای کاربرد این روش در بخش 19-3-2-1-1 ارائه شده است.
روش کارایی انرژی ساختمان
یکی از چهار روش طراحی تعیینشده در این مبحث (فصل 19-8)، که در آن، کل انرژی مصرفی سالانه مبنا قرار میگیرد. در نتیجه، لازم است طراحی پوسته خارجی، تأسیسات مکانیکی و الکتریکی و همچنین سیستمهای تجدیذیر به گونهای صورت گیرد که میزان انرژی مصرفی سالانه ساختمان از میزان محاسبهشده برای ساختمان مرجع کمتر باشد.
روش موازنهای (کارکردی)
یکی از چهار روش طراحی تعیینشده در این مبحث (فصل 19-6)، که در آن تأثیر متقابل عناصر مختلف پوسته خارجی ساختمان بر ضریب انتقال حرارت ساختمان مد نظر قرار میگیرد. در نتیجه، ضعف یکی از عناصر ساختمانی را میتوان توسط یک یا چند عنصر ساختمانی دیگر با مشخصات برتر جبران نمود، تا ضریب انتقال حرارت کل یا بخشی از ساختمان از ضریب انتقال حرارت ساختمان مرجع کمتر باشد.
محدودیتهای کاربرد این روش در بخش 19-3-2-1-1 ارائه شده است.
روش نیاز انرژی
یکی از چهار روش طراحی تعیینشده در این مبحث (فصل 19-7)، که در آن، علاوه بر در نظر گرفتن میزان انتقال حرارت ساختمان، که در روش موازنهای انجام میگیرد، کاهش یا افزایش نیاز انرژی ناشی از نحوه بهرهبرداری، تابش خورشید، استفاده از سیستمهای شیشهای کارآمد و سیستمهای غیرفعال خورشیدی نیز در محاسبات لحاظ میشود.
زیربنای مفید (Ah)
مجموع سطح زیربنای فضاهای کنترل شده در یک ساختمان.
ساختمان با مصرف انرژی نزدیک صفر (ECnZ)
ساختمانی که میزان کارایی انرژی آن در حدی است که مصرف انرژی سالانه آن برای گرمایش، سرمایش، تهویه و تأمین آبگرم مصرفی (در صورت محاسبه به روش کارایی انرژی)، طبق ضوابط تعیینشده (بخش 19-1-2-4 این مبحث)، نزدیک به صفر است.
ساختمان بسیار کمانرژی (++EC)
ساختمانی با میزان کارایی انرژی بسیار بهتر از میزان حداقل تعیینشده در این مبحث، که در آن ضوابط تعیینشده برای ساختمانهای بسیار کمانرژی (طبق بخش 19-1-2-3 این مبحث) رعایت شده است.
ساختمان کمانرژی (+EC)
ساختمانی با میزان کارایی انرژی بهتر از میزان حداقل تعیینشده در این مبحث، که در آن ضوابط تعیینشده برای ساختمانهای کمانرژی (طبق بخش 19-1-2-2 این مبحث) رعایت شده است.
ساختمان موجود
ساختمانی که ساخت آن بهاتمام رسیده و از آغاز بهرهبرداری آن بیش از یک سال میگذرد.
ساختمان نو
ساختمان ساختهنشده، که طراحی آن در حال انجام است یا هنوز شروع نشده است.
ساختمان منطبق با مبحث 19 مقررات ملی ساختمان (EC)
ساختمانی که در آن ضوابط تعیینشده در این مبحث (طبق بخش 19-1-2-1 این مبحث) رعایت شده است.
ساعت فرمان مدار روشنایی
سامانه مورد استفاده برای کنترل و فرمان مدار روشنایی محوطه و یا محیط اطراف ساختمانها و یا فضاهای داخلی، با توجه به نیاز و شرایط طرح. این نوع ساعت قابل برنامهریزی است، و در زمان معین، مدارهای لازم را، طبق برنامهای مشخص، فعال و یا غیرفعال مینماید، و یا چراغهای روشنایی را، روشن و یا خاموش میکند.
سامانه کاهنده (دیمر) روشنایی
سامانه مورد استفاده برای تغییر شدت روشنایی چراغ یا چراغهای یک فضا. کاربرد این سیستمها عمدتاً در واحدهای ساختمانهای مسکونی، سالنهای تئاتر، نمایش و همایش و در برخی فضاهای خاص بناهای درمانی و یا در صورت نیاز در فضاهای اداری و صنعتی میباشد.
سطح خالص فضای کنترل شده
مساحت فضای کنترل شده به متر مربع، بدون احتساب سطوح جدارهای پوسته خارجی.
سیستم تولید همزمان حرارت و برق (CHP)
سامانه مولد برق نظیر موتور ژنراتور، میکروتوربین، توربین و نظایر آن، برای تولید برق، و بهرهگیری همزمان از گرمای تولیدشده توسط آن برای تأمین نیازهای گرمایی و دیگر کاربردها نظیر تأمین آبگرم مصرفی و بخار (ر.ک. به مبحث 13 مقررات ملی ساختمان).
سیستم تولید همزمان برودت، حرارت و برق (CCHP)
سامانه مولد برق نظیر موتور ژنراتور، میکروتوربین، توربین و نظایر آن، برای تولید برق، و بهرهگیری همزمان از گرمای تولیدشده توسط آن برای تأمین نیازهای گرمایی، سرمایی (با تجهیزاتی نظیر چیلر جذبی) و دیگر کاربردها نظیر تأمین آبگرم مصرفی و بخار.
سیستم حجم هوای متغیر(VAV)
سیستمی که در آن دبی (حجم) هوای ورودی (سرد یا گرم) به هر ناحیه دمایی، با تغییر دور موتور یا وضعیت دمپر، قابل تغییر و تنظیم است. این سیستم در مقابل سیستم حجم هوای ثابت (CAV) قرار دارد.
سیستم (دستگاه یا راه انداز) تغییر سرعت (VSD)
سیستمی که بر اساس شرایط تقاضا (نیاز)، میزان جریان سیال از مولدهای نظیر پمپ و فن الکتریکی را با تغییر سرعت دورانی موتور آن کنترل میکند.
سیستم مدیریت انرژی (EMS)
سیستم مبتنی بر نرمافزار و رایانه که با استفاده از حسگرهای لازم، و اندازهگیری و تحلیل مصارف کلی و تفکیکی انرژی ساختمان، راههای کاهش مصرف انرژی را اولویتبندی و عملیاتی میکند. برای مثال، سیستم مدیریت انرژی میتواند، بهصورت مرکزی، با پایش کارکرد سیستمهای تأسیسات برقی و مکانیکی مرتبط، نقاط ضعف و مشکلات مرتبط با آنها را مشخص نماید، و در صورت امکان روند کارکرد تجهیزات را بازتنظیم و اصلاح کند. علاوه بر این، با ارائه یک تصویر کلی و اطلاعات فنی جزئی، در خصوص مصرف، امکان اتخاذ تصمیمات واقعگرایانه را فراهم میسازد.
سیستم مدیریت روشنایی
سیستمی از خانواده سیستمهای مدیریت هوشمند مصرف انرژی، که صرفاً سامانههای مورد استفاده برای روشنایی مصنوعی و بهرهگیری حداکثر از روشنایی طبیعی را پایش و مدیریت میکند.
در سیستم مدیریت روشنایی، کلیدها و حسگرهای هوشمند، سویچها، کنترلرها (یا کنترلگرها) و مراکز کنترل، با قابلیت برنامهریزی، تنظیم و اتصال به شبکهها و سیستمهای مختلف، از جمله سیستم مدیریت انرژی و سیستم مدیریت هوشمند ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.
در سیستمهای کنترل روشنایی، عمل کنترل و فرمان میتواند برای یک مدار و یا گروهی از مدارهای روشنایی بهکار رود.
سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (BMS)
سامانه مبتنی بر رایانه، نصبشده در داخل ساختمان، برای کنترل و نظارت بر تجهیزات و سیستمهای مرتبط با تأسیسات مکانیکی و الکتریکی داخل ساختمان، و همچنین سامانههای مرتبط با ایمنی، حفاظت در برابر حریق و اطفاء آن در صورت وقوع. سامانه مدیریت هوشمند ساختمان معمولاً چندمنظوره است، و بهینهسازی مصرف انرژی یکی از انتظارات متعددی است که میتواند توسط این سامانه تأمین گردد.
شار گرمایی (یا حرارتی)
مقدار گرما (انرژی حرارتی) منتقل شده در واحد زمان و در واحد سطح. واحد آن در دستگاه بینالمللی یکاها وات بر مترمربع میباشد.
شدت روشنایی
به شار نوری تابیده شده بر واحد مساحت گفته میشود و واحد آن لوکس میباشد. هر لوکس معادل یک لومن بر متر مربع است.
شیشه کمگسیل
شیشهای که با داشتن پوششهای پایه فلزی خاص، متشکل از ذرات در مقیاس نانو، بر روی یک یا دو سطح آن، تابش فروسرخ سطح گرم شیشه به سطوح سرد پیرامون، و در نتیجه ضریب انتقال حرارت آن، نسبت به شیشههای شفاف، کاهش یافتهاست. شیشههای شفاف بهطور معمول گسیلندگی (ضریب گسیل) حدود 0/85 دارند. در شیشه کمگسیل کارآمد، این ضریب میتواند به میزان چشمگیری کاهش یابد و به 0/02 برسد.
ضریب افت توان نوری چراغ (LLF)
نسبت روشنایی (به لومن) کاهشیافته یک منبع (در اثر عواملی نظیر گذشت زمان و کاهش بازدهی، کثیفشدن، ولتاژ اعمال شده) به روشنایی اولیه آن.
ضریب انتقال حرارت طرح (H)
مجموع انتقال حرارت از جدارهای فضاهای کنترل شده ساختمان یا بخشی از آن (در حالت پایدار)، در صورتی که اختلاف دمای داخل و خارج برابر یک درجه کلوین باشد. واحد مورد استفاده برای ضریب انتقال حرارت [W/K] است. در روش موازنهای (کارکردی)، این ضریب با ضریب انتقال حرارت مرجع مقایسه میگردد.
ضریب انتقال حرارت خطی (Ψ)
شار گرمایی یا توان حرارتی منتقل شده بهازای یک متر طول پلحرارتی (بخشی یک بعدی از پوسته خارجی ساختمان)، در صورتی که اختلاف دمای داخل و خارج (در حالت پایدار) برابر یک درجه کلوین باشد. واحد مورد استفاده برای ضریب انتقال حرارت خطی [W/m.K] است.
ضریب انتقال حرارت سطحی (U)
شار گرمایی (توان حرارتی منتقل شده از سطحی از پوسته خارجی ساختمان با مساحت یک مترمربع)، در صورتی که اختلاف دمای داخل و خارج (در حالت پایدار) برابر یک درجه کلوین باشد. واحد مورد استفاده برای ضریب انتقال حرارت [W/m2.K] است.
ضریب انتقال حرارت سطحی مرجع (Û)
ضریب انتقال حرارت بر واحد سطح انواع مختلف جدارهای تشکیلدهنده پوسته خارجی ساختمان (مانند دیوار، سقف، کف، در، پنجره و دیگر جدارهای نورگذر)، که در این مبحث برای محاسبه ضریب انتقال حرارت مرجع به کار میرود. واحد ضریب انتقال حرارت سطحی مرجع [W/m2.K] است.
ضریب انتقال حرارت مرجع (Ĥ)
حداکثر ضریب انتقال حرارت مجاز ساختمان یا بخشی از آن، که با استفاده از روابط ارائهشده در این مبحث محاسبه میگردد. واحد مورد استفاده برای ضریب انتقال حرارت [W/K] است.
ضریب انعکاس متوسط وزن یافته سطوح داخلی
مجموع حاصلضرب ضریب انعکاس هر یک از سطوح داخلی فضا در مساحت آن سطح تقسیم بر مجموع مساحت کل سطوح.
ضریب بهره چراغ (CU)
نسبت نور رسیده به یک سطح مشخص نزدیک به منبع نور، به کل نور منتشر شده توسط آن منبع.
ضریب بهره گرمایی خورشیدی (SHGC)
نسبت کل انرژی خورشیدی منتقلشده از یک جدار نورگذر، به داخل ساختمان، به انرژی خورشیدی تابیده شده به جدار نورگذر. لازم به توضیح است که بخشی از انرژی خورشیدی بهصورت مستقیم منتقل میشود، و بخشی دیگر بهصورت غیرمستقیم (جذب توسط جدارهای نورگذر و سپس انتقال به داخل در اثر هدایت، همرفت و تابش در طول موج بلند). این ضریب هم برای شیشه و هم برای کل سیستم جدار نورگذر (شامل شیشه و قاب) تعریف میشود.
ضریب تبادل حرارت در سطح جدار (h)
میزان شار گرمایی بین سطح جدار و هوای محیط مجاور، در حالت پایدار، زمانی که اختلاف دمای آنها یک درجه باشد.
ضریب کاهش انتقال حرارت ()
ضریبی برای در نظر گرفتن اثر کاهش اختلاف دمای بین فضاهای کنترل شده و فضاهای کنترل نشده (در مقایسه با اختلاف دمای بین فضاهای کنترل شده و خارج)، بر روی انتقال حرارت از سطوح مجاور فضاهای کنترل نشده (ر. ک. به پیوست 6).
ضریب عبور نور مرئی
این ضریب سهمی از نور مرئی است که از پنجره گذر میکند. مقدار این ضریب بین صفر و یک است. هر چه میزان این ضریب بیشتر باشد، روشنایی طبیعی بیشتری در اثر تابش خورشید به داخل ساختمان راه مییابد.
ضریب هدایت حرارت (λ)
مقدار حرارتی که در یک ثانیه از یک متر مربع عنصری همگن به ضخامت یک متر، در حالت پایدار، میگذرد، در زمانی که اختلاف دمای دو سطح طرفین عنصر برابر یک درجه کلوین است. واحد ضریب هدایت حرارت [W/m.K] است.
طبقه ساختمان
بخشی از ساختمان که بین دو کف تمام شده متوالی قرار دارد. در محاسبه تعداد طبقات یا شماره هر یک از طبقات یک ساختمان، تراز همکف نیز به عنوان یک طبقه محسوب میشود. به عبارت دیگر، یک ساختمان که تنها یک تراز همکف دارد یکطبقه محسوب میشود، و همکف طبقه اول آن تلقی میگردد.
عایق (عایق حرارت)
مصالح یا سیستم مرکبی که انتقال گرما را از محیطی به محیطی دیگر به طور مؤثر کاهش دهد. در مواردی، عایق حرارت میتواند، علاوه بر کاهش انتقال حرارت، کاربردهای دیگری نیز مانند باربری، صدابندی داشته باشد. در این مبحث، کلمه «عایق» معادل عایق حرارت به کار میرود. تحت شرایط ویژه، هوا نیز میتواند عایق حرارت محسوب شود.
عایق حرارت قابل استفاده در ساختمان به عایقی اطلاق میشود که دارای ضریب هدایت حرارت کمتر یا مساوی 0/065W/m.K و مقاومت حرارتی مساوی یا بیشتر از 0/5m2.K/W باشد.
عایقکاری حرارتی (گرمابندی)
استفاده از عایقهای حرارتی برای محدود کردن میزان انتقال حرارت در اجزای ساختمانی. سیستم عایقکاری حرارتی باید دو شرط زیر را دارا باشد:
- مقاومت حرارتی کل پوسته خارجی به همراه عایق حرارتی از حد مشخصشدهای بیشتر باشد؛
- ضریب هدایت حرارتی عایق مصرفی از حد مشخصشدهای بیشتر نباشد.
در برخی موارد، با انتخاب مناسب مصالح مورد نیاز در پوسته خارجی، میتوان مقاومت حرارتی یادشده در مقررات را بدون استفاده از عایق حرارتی تأمین کرد.
در صورت عایقکاری حرارتی مناسب عناصر ساختمان، تأمین و حفظ آسایش حرارتی در فضاهای کنترل شده به آسانی و با صرفهجویی در مصرف انرژی امکانپذیر میگردد.
عایقکاری حرارتی به وسیله یک ماده یا مصالح خاص یا با سیستمی با چندین کارآیی صورت میگیرد. برای مثال، یک دیوار باربر میتواند در عین حال نقش عایق حرارتی را نیز داشته باشد. ولی در بیشتر موارد، لازم است لایهای ویژه، صرفاً بهعنوان عایق حرارت، به جدار اضافه شود.
عایقکاری حرارتی از داخل
عایقکاری حرارتی اجزای ساختمانی، که با افزودن یک لایه عایق حرارت در سمت داخل صورت میگیرد.
عایقکاری حرارتی از خارج
عایقکاری حرارتی اجزای ساختمانی، که با افزودن یک لایه عایق حرارت در سمت خارج صورت میگیرد.
عایقکاری حرارتی پیرامونی
عایقکاری حرارتی با عرضی محدود در کف روی خاک، در مجاورت و امتداد دیوارهای پوسته خارجی ساختمان.
عایقکاری حرارتی همگن
نوعی عایقکاری حرارتی که در آن مصالح ساختمانی مصرف شده، اعم از سازهای و غیرسازه ای، در بخش اعظم ضخامت پوسته خارجی (دیوار، سقف، کف)، مقاومت حرارتی زیادی داشتهباشد.
عناصر ساختمانی
بخشهایی از ساختمان که برای تأمین نیازهای سازهای یا غیرسازهای طراحی و ساخته شده است و در پیوند با یکدیگر، یکپارچگی ساختمان را تأمین میکند (مانند بام، سقف، دیوار و بازشو).
عوامل ویژه
عواملی که وضعیت ساختمان را، از نظر میزان صرفهجویی در مصرف انرژی، تعیین میکنند (ر.ک. به بخش 19-2-2 ).
فضای کنترل شده
بخشهایی از فضای داخل ساختمان که دمای هوای داخل آنها توسط تجهیزات سرمایی، گرمایی و تهویه مطبوع کنترل شود.
فضای کنترل نشده
بخشهایی از فضای ساختمان که تعریف فضای کنترل شده در بر گیرنده آنها نیست (همانند درز انقطاع هوابندشده بین دو ساختمان، راهپلهها، دالانها و پارکینگهایی که فاقد پایانههای گرمایشی و سرمایشیاند).
کاربری ساختمان
نوع کاربرد ساختمان طبق گروهبندی ارائهشده از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور (ر.ک. به پیوست 4). شایان ذکر است که در برخی مباحث مقررات ملی ساختمان، بهجای واژه «کاربری» عبارت «نحوه تصرف» بهکار رفتهاست.
کف
عنصر ساختمانی افقی که در بالا با فضایی کنترل شده، و در پایین با خاک، فضای کنترل نشده یا فضای خارجی در تماس است. کف بخشی از پوسته خارجی ساختمان محسوب میشود.
کفایت نور روز
درصد ساعات مورد استفاده فضا در طول سال، که حداقل میزان تعیینشده شدت روشنایی در منطقه موردنظر (سطح کار) توسط نور روز تأمین میگردد.
کفایت نور روز در فضا
درصدی از مساحت منطقه موردنظر (سطح کار)، که حداقل میزان شدت روشنایی تعیینشده برای درصد ساعات تعیین شده در طول سال تأمین میشود.
کلید قطع و وصل
یک نوع کلید برای قطع و وصل کردن مدارها و یا چراغهای روشنایی. با این روش قطع و وصل، مساحت تحت پوشش سیستم روشنایی بهطور عام و در شرایط عادی، محدود به مقدار جریان مدار روشنایی، کلید محافظتی مدار و جریان نامی کلید قطع و وصل مدار است.
کنترل کننده اتوماتیک قابل برنامهریزی (PLC)
این کنترل کننده برای فرمان و کنترل اتوماتیک برنامهریزی شده و در مدارهای روشنایی و سایر مدارهای برقی بهکار میرود. این سیستم حداقل دارای قابلیتهای متعارف شامل برنامهریزی و تنظیم ساعتی، روزانه، دوره ای، مقطعی و یا تکراری، دارای یک تا چند کانال خروجی فرمان و کنترل، صفحه نمایش و صفحه کلید برای تنظیم و برنامهریزی هر کانال بهصورت مستقل، بر اساس مشخصات فنی تولید، میباشد.
گواهینامه فنی معتبر
مدرک فنی تأییدکننده کارایی یک محصول و انطباق آن با مقررات ملی ساختمان. گواهینامه فنی توسط یک نهاد دارای صلاحیت قانونی صادر میشود، و تاریخ اعتباری دارد که باید در زمان طراحی و اجرای ساختمان بررسی شود و از معتبر بودن آن اطمینان حاصل گردد.
محدوده آسایش (حرارتی)
محدوده تعریفشده برای شرایط حرارتی و رطوبتی که حدود 80% ساکنان یا استفاده کنندگان در آن از نظر حرارتی احساس آسایش دارند.
مقاومت حرارتی
مقاومت حرارتی یک لایه همگن (توپر) از یک جدار: معکوس شار حرارتی گذرنده از لایه، زمانی که اختلاف دمای سطوح محصورکننده لایه یک درجه باشد. برای یک لایه تشکیلشده از مصالح همگن، مقاومت حرارتی برابر است با نسبت ضخامت لایه به ضریب هدایت حرارتی آن.
مقاومت حرارتی یک لایه هوای محبوس در یک جدار: مقاومت حرارتی معادل یک لایه هوای محبوس که در آن انتقال حرارت از طریق هدایت، همرفت و تابش، بهصورت همزمان صورت میگیرد. مقاومت حرارتی (لایه هوای محبوس) معکوس شار حرارتی است، زمانی که اختلاف دمای سطوح محصورکننده لایه هوا یک درجه باشد.
مقاومت حرارتی لایه هوای مجاور سطح داخلی (یا خارجی) جدار: معکوس ضریب تبادل حرارت در سطح جدار، و یا معکوس شار حرارتی گذرنده از سطح داخلی (یا خارجی) جدار، زمانی که اختلاف دمای بین سطح داخلی (یا خارجی) جدار و هوای محیط داخل (یا خارج) یک درجه باشد.
مقاومت حرارتی جدار متشکل از چند لایه مساوی با مجموع مقاومتهای هر یک از لایههاست. مقاومت حرارتی با R نمایانده میشود و یکای آن [m2K/W] است.
نشت هوا
ورود یا خروج هوا در ساختمان، بهصورت ناخواسته و کنترل نشده، از منافذ و مجراهایی غیراز محلهایی که برای تعویض هوا پیشبینی شده است.
نهاد دارای صلاحیت قانونی
نهادی که صلاحیت آن برای انجام شرح خدمات تعیینشده تأیید گردیده است. نهاد دارای صلاحیت قانونی، برای تمامی موارد مطرح شده در این مبحث، بهغیراز برچسب انرژی تجهیزات، توسط وزارت راه وشهرسازی مشخص میگردد.
در خصوص نرمافزارهای شبیهسازی مورد استفاده در روشهای «نیاز انرژی» و «کارایی انرژی»، نهاد دارای صلاحیت قانونی برای صحهگذاری و تأیید نرمافزار کمیته تخصصی مبحث 19 مقررات ملی ساختمان است.
واحد مسکونی
یک واحد خانه، متشکل از یک اتاق یا بیشتر، که امکانات کامل و مستقل (خواب، خوراک، پختوپز و بهداشت) برای زندگی یک نفر یا بیشتر در آن فراهم باشد.
هوابندی
جلوگیری از ورود و خروج هوا، از طریق پوسته یا درزهای عناصر تشکیلدهندة آن.
19-2-2 گونهبندی عوامل ویژه تعیینکننده و گروهبندی ساختمانها
حداقل میزان صرفهجویی الزامی در مصرف انرژی، که در این مبحث برای پوسته خارجی ساختمانها مشخص شده است، به سه عامل ویژة اصلی وابسته است. براساس این عوامل ساختمانها گروهبندی میشوند. عوامل ویژه اصلی تعیینکننده گروه ساختمان، به قرار زیر است:
– کاربری ساختمان؛
– درجه انرژی (گرمایی- سرمایی) سالانه محل استقرار ساختمان؛
– تعداد طبقات و سطح زیربنای مفید ساختمان؛
در این بخش، ابتدا به گونهبندی هر یک از عوامل فوق و سپس به گروهبندی ساختمانها، پرداخته میشود.
19-2-2-1 گونهبندی عوامل ویژه تعیینکننده
19-2-2-1-1 گونهبندی کاربری ساختمان
ساختمانها از نظر نوع کاربری به چهار گروه الف، ب، ج، د تقسیم میشوند. برای تعیین گونهبندی ساختمان از نظر نوع کاربری به پیوست 4 رجوع شود.
در صورتی که بخش یا بخشهایی از ساختمان، با مساحت بیش از 150 مترمربع، و با کاربری متفاوت با کاربری عمومی ساختمان (کاربری بخش بزرگتر ساختمان) جزو فضاهای داخلی ساختمان محسوب شود، باید برای هر بخش گروهبندی جداگانه منظور شود و مقررات مربوط به آن گروهبندی رعایت شود.
19-2-2-1-2 گونهبندی مناطق مختلف کشور از نظر درجه انرژی (گرمایی- سرمایی) سالانه
در این مبحث، مناطق مختلف کشور، از نظر درجه انرژی (گرمایی- سرمایی) سالانه، سه گونهاند:
- مناطق دارای درجه انرژی سالانه کم؛
- مناطق دارای درجه انرژی سالانه متوسط؛
- مناطق دارای درجه انرژی سالانه زیاد.
در پیوست 3، گونهبندی درجه انرژی سالانه 245 شهر کشور، که دارای ایستگاه هواشناسیاند، درج شده است. در صورتی که شهر محل استقرار ساختمان در این پیوست ذکر نشده باشد، باید نزدیکترین ایستگاه هواشناسی مندرج در این پیوست ملاک عمل قرار گیرد.
19-2-2-1-3 گونهبندی تعداد طبقات و سطح زیربنای مفید ساختمان
در این مبحث، ساختمانها از نظر تعداد طبقات و سطح زیربنای مفید به دو گونهاند:
- ساختمانهای 9 طبقه و کمتر با زیربنای مفید کمتر از 2000 مترمربع؛
- دیگر ساختمانها (ساختمانهای با بیش از 9 طبقه یا با زیربنای مفید مساوی یا بیشتر از 2000 مترمربع).
19-2-2-1-4 گونهبندی از نظر شرایط بهرهگیری از انرژی خورشیدی
ساختمانها، از نظر شرایط بهرهگیری از انرژی خورشیدی، به دو گونه تقسیم میشوند:
- ساختمانهای دارای امکان بهرهگیری مناسب از انرژی خورشیدی؛
- ساختمانهای دارای محدودیت در بهرهگیری از انرژی خورشیدی.
ساختمانی دارای امکان بهرهگیری مناسب از انرژی خورشیدی شناخته میشود که، مطابق پیوست 3، دارای نیاز غالب سرمایی نباشد، مساحت جدارهای نورگذر آن در جهت جنوب شرقی تا جنوب غربی بیش از یکنهم زیربنای مفید ساختمان باشد، و همچنین موانع تابش نور خورشید به ساختمان با زاویهای کمتر از 25 درجه نسبت به افق دیده شود.
ساختمانی که فاقد یکی از شرایط فوق باشد، ساختمان دارای محدودیت در بهرهگیری از انرژی خورشیدی شناخته میشود.
19-2-2-1-5 گونهبندی نحوة استفاده از ساختمانهای غیرمسکونی
ساختمانهای غیرمسکونی، از نظر نحوة استفاده، به دو گونه تقسیم میگردد:
- استفاده منقطع: استفاده از ساختمان (یا بخشی از آن)، به گونهای که در هر شبانهروز، دستکم ده ساعت در روند استفاده وقفه بیفتد و بتوان کنترل دما در محدودة متعارف زمان اشغال فضاها را متوقف کرد.
- استفاده مداوم: استفاده از ساختمان (یا بخشی از آن) به گونهای که تعریف استفاده منقطع بر آن صادق نباشد.
در حالتهای زیر، فضاهای با استفادة منقطع، بهعنوان فضاهای با استفاده مداوم تلقی میشوند:
- اینرسی حرارتی زیاد جدارهای فضاهای مربوط (ر.ک. به پیوست 2)؛
- عدم امکان کاهش دمای هوای فضا بیش از 7 درجه سلسیوس زیر محدودة دمای تعیینشده یا عدم امکان افزایش آن به مقدار بیش از 7 درجه سلسیوس بالای محدودة دمای تعیینشده برای زمانهای عدم بهرهبرداری ساختمان.
19-2-2-2 تعیین گروه ساختمانها
برای طراحی ساختمان، طبق ضوابط مندرج در این مبحث، لازم است ابتدا گروه ساختمان تعیین گردد. در این مبحث، گروههای چهارگانه ساختمانها به قرار زیر است:
- گروه 1: ساختمانهای در اولویت بالا از نظر صرفهجویی در مصرف انرژی؛
- گروه 2: ساختمانهای در اولویت متوسط از نظر صرفهجویی در مصرف انرژی؛
- گروه 3: ساختمانهای در اولویت پایین از نظر صرفهجویی در مصرف انرژی؛
- گروه 4: ساختمانهای در اولویت بسیار پایین از نظر صرفهجویی در مصرف انرژی؛
گروه ساختمانها، پس از تعیین عوامل ویژة اصلی و براساس جدول مندرج در پیوست 4 این مبحث، تعیین میشود. در این مبحث، مراد از «ساختمان گروه 1، 2، 3 یا 4» گروهبندی فوق است.
ساختمانهای گروه 1 تا 3 باید، علاوه بر رعایت ضوابط اجباری بخش 19-4، با استفاده از یکی از روشهای تعیینشده در بخش 19-3-2 طراحی شوند. در مورد ساختمانهای گروه 4، تنها رعایت ضوابط اجباری فصل 19-4 این مبحث الزامی است.