12-5 عایقهای رطوبتی
1-12-5 تعریف
عایقهای رطوبتی مواد و مصالحی هستند که برای جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت، در ساختمان استفاده میشوند.
عایق رطوبتی قیری، غشای نیمه انعطافپذیر پیوستهای است شامل لایههای متناوب نمد اشباع شده با روکش شده، یا منسوج، با لایههای قیر و ممکن است با رویه سنگدانه معدنی، مواد قیری با سایر ورقها روکش شود.
2-12-5 دستهبندی
عایقهای رطوبتی به 3 نوع اصلی دستهبندی میشود
1-2-12-5 عایق رطوبتی قیر و گونی.
2-2-12-5 عایق رطوبتی پلیمری تک لایه پیشساخته یا اجر اپذیر در محل (مایع مصرف شونده).
3-2-12-5 عایق رطوبتی پیشساخته با قیر اصلاح شده به وسیله پلیمرها، که خود به انواع زیر تقسیم میشود:
1-3-2-12-5 عایق رطوبتی پی: برای عایق کردن پی و سطوح داخلی ساختمانها
2-3-2-12-5 عایق رطوبتی بام و سطوح خارجی ساختمان، این عایقها به صورت تک لایه با بستری از یک لایه پلی استر ترمی و یا به صورت دو لایه با بستری از یک لایه الیاف شیشه و یک لایه پلی استر ساخته و با مذاب قبر اصلاح شده با مواد پلیمری مخلوط میشوند و برای عایق کردن سطوح خارجی ساختمانها، استخرها و تونلها به کار میروند. عایق رطوبتی بام، بر حسب نوع پلیمر اصلاح کننده قیر و نوع قیر، به 3 دسته اصلی تقسیم میشود:
الف – عایق رطوبتی نوع A: از قیر اصلاح شده با مواد پلیمری، به سرگروهی APP (پلی پروپیلن اتکتیک)، استفاده میشود.
ب- عایق رطوبتی نوع S: از قیر اصلاح شده با مواد پلیمری، به سرگروهی SBS (استایرن بوتادین استایرن کوپلیمر) استفاده میشود.
پ- عایق رطوبتی بر پایه قیر اکسیده: فرآوردهای متشکل از الیاف آلی یا الیاف معدنی و آلی به صورت بافته یا نبافته که با قیر اکسیده اشباع شده است.
3-12-5 استانداردها
1-3-12-5 ویژگیها ویژگیهای انواع عایقهای رطوبتی باید مطابق استانداردهای ملی ایران شمارههای 3864، 3884، 1-3885 و 3-3885 باشد. مشخصات گونی مصرفی در ساخت عایق قیر -گونی در استاندارد ملی ایران شماره 3871، قیر و گونی مورد استفاده در عایقکاری رطوبتی ساختمان در استاندارد ملی ایران شماره 2952، پلی استر نبافته در استاندارد ملی ایران شماره 3889، فلت الیاف شیشه در استاندارد ملی ایران شماره 3891 و قیر اصلاح شده در ساخت عایقهای پیشساخته قیری در استاندارد ملی ایران شماره 3869 ارائه شده است. برای افزایش دوام عایقهای رطوبتی بام توصیه میشود که آن را با یک لایه سنگدانه معدنی، موزاییک یا سایر مصالح بپوشاند.
2-3-12-5 آزمایشهای استاندارد
آزمایشهای لازم برای تعیین کیفیت عایقهای رطوبتی عبارت است از: تعیین حلالیت مواد قیری درتری کلرو اتیلن، مقاومت عایق رطوبتی پیشساخته در برابر پارگی، تاب کششی اتصالات عایق رطوبتی پیشساخته، میزان انعطافپذیری (دمای تاب خمشی) عایق رطوبتی پیشساخته در سرما، اندازهگیری ابعاد و جرم واحد سطح، مقاومت کششی عایقهای رطوبتی، مقاومت عایق رطوبتی پیشساخته در مقابل ازون، مقاومت عایق رطوبتی پیشساخته در مقابل نفوذ بخار آب (ضریب مقاومت)، پایداری ابعادی عایقهای رطوبتی در برابر حرارت.
3-3-12-5 استانداردهای مرجع این فصل در پیوست 2 ارائه شدهاند.
4-12-5 ایمنی، بهداشت و ملاحظات زیست محیطی
1-4-12-5حرارت دادن قیر، برای اجرای قیرگونی در محل ساختمان، سبب انتشار گازهای مضر و افزایش آلودگی میشود. همچنین خطر سوختگی شدید برای افراد در معرض آن دارد، لذا ضروری است تمهیدات لازم در این زمینه اندیشیده شود. کارخانه تولیدکننده عایقهای رطوبتی قیر اصلاح شده پیشساخته باید دور از شهر باشد، تا از آلودگی مناطق شهری جلوگیری شود. نخالههای حاصل از تعمیر و بازسازی عایقهای رطوبتی بر پایه قیر از لحاظ اقتصادی قابل بازیافت نیست.
2-4-12-5 هنگام کار با عایقهای رطوبتی، از دستکش، لباس کار مناسب و کلاه ایمنی استفاده شود. تمهیدات لازم برای جلوگیری از خطر آتشسوزی به عمل آید.
5-12-5 بستهبندی، حمل و نگهداری
1-5-12-5 محصول نهایی عایقهای پیشساخته قیری باید به صورت رول بستهبندی شود. هنگام بستهبندی، برای جلوگیری از چسبندگی، یک طرف عایق باید با پودر معدنی، مانند تالک با روکش آلومینیوم، و طرف دیگر با فیلم پلی اتیلن قابل ذوب با حرارت مشعل پوشانده شود.
2-5-12-5 رول عایق باید در هوای خشک و در انبار سرپوشیده دارای کف تخت، با دمای 5+ تا 35+ درجه سلسیوس، به طور عمودی نگهداری شود. زمان نگه داری عایق رطوبتی از تاریخ تولید تا نصب نباید بیشتر از شش ماه باشد. در صورت نگهداری آن در فضای باز، باید روی پالت نهاده و روکش پلی اتیلن رنگی بر روی آن کشیده شود. رول نباید بیش از یک هفته، در فضای باز بماند. رولها باید به شکلی کنار هم قرار داده شوند که جریان هوا بتواند از بین آنها عبور کند. هیچگاه نباید دو رول را روی هم قرار داد.
3-5-12-5 رولها همیشه باید به طور عمودی حمل شوند. هنگام حمل باید مراقبت کرد که لبه عایق پاره نشود. هنگام تخلیه باید از پرتاب کردن رولها خودداری کرد تا از آسیب رسیدن به رولها جلوگیری شود. وسایل حمل کننده باید سر پوشیده با کف تخت باشند. هنگام حمل دمای اتاقک کامیون و مانند آن باید بین 5+ و 35+ درجه سلسیوس باشد.
4-5-12-5 عایقهای رطوبتی را میتوان بر روی پالت در کف انبار و همچنین در قفسهها نگهداری کرد. چنانچه عایق دارای لایه محافظ کدر در زیر لایه پلی اتیلن نباشد و قرار است عایق به مدت طولانی در معرض تابش نور خورشید در انبار قرار گیرد، باید محصول در برابر تابش محافظت شود.
5-5-12-5 به منظور جلوگیری از احتمال خراب شدن عایقهای رطوبتی در حمل و نقل، جابجایی و انبارش، اقدامات زیر توصیه میشود:
– جابجایی پالتها با استفاده از بالابر چنگکی انجام شود.
– از برخورد ناگهانی پالت با زمین به ویژه در هوای سرد جلوگیری شود.
– پالت باید بر روی سطح صاف قرار داده شود، از هم پوشانی آنها اجتناب شود.
– عایقهای رطوبتی باید به درستی در انبار تحت پوشش و در محل خشک قرار گیرد.
– در طول زمستان، عایق رطوبتی حداقل 24 ساعت قبل از استفاده باید در دمای بیش از 5ºC+ قرار گیرد.