آیین‌نامه‌ها

صفحه اصلی / آیین‌نامه‌ها

پیوست 8 : محتوای نقشه‌ها و مدارک فنی طرح تأسیسات برقی

پ 8-1 کلیات

پ 8-1-1 برای دریافت مجوز و متعاقب آن اجرای تأسیسات برقی در هر ساختمان لازم است نقشه‌های سیستم‌های مورد نیاز تأسیسات برقی همراه با مدارک فنی دیگر، که در این فصل به آن‌ها اشاره خواهد شد به تعداد لازم حاوی اجزاء اطلاعات و توضیحات کافی، برای تصویب تحویل مراجع ذیربط اجرای این مقررات شود.

پ 8-1-2 نقشه‌های طراحی شده برای تأسیسات برق باید نشان دهنده محل فیزیکی لوازم، تجهیزات، وسایل، دستگاه‌ها، مدارهای تغذیه سیستم‌های تأسیسات برق و دیگر اجزا که برای اجرا و نصب مورد نیاز باشد باید در زمینه‌ای از نقشه‌های معماری ساختمان پیاده شود. ابعاد و مقیاس نقشه‌ها باید مناسب سیستم تأسیسات برقی و نقشه معماری انتخاب شده و طوری باشد که خواندن اطلاعات مربوط به تأسیسات برق امکان‌پذیر و آسان باشد.

پ 8-1-3 نقشه‌ها و نمودارها باید خوانا و واضح باشند و به نحوی تهیه شده باشند که بین خطوط و اجزا و نوشته‌های مربوط به تأسیسات و زمینه هیچ‌گونه ابهامی وجود نداشته باشد.

پ 8-1-4 برای نمایش اجزا تجهیزات و لوازم تأسیسات برقی در نقشه‌ها و نمودارها، باید از نشانه‌های ترسیمی استاندارد و یا مناسب و مرسوم استفاده شود.

تبصره: جهت نشانه‌های ترسیمی استاندارد می‌توان به استانداردهای IEC 60617، IEC 60598 , یا نشریه‌های شماره 1-110 و 2-110 سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور (مشخصات فنی عمومی و اجرایی تأسیسات برقی ساختمان) جلد اول با عنوان تأسیسات برقی فشار ضعیف و فشار متوسط و جلد دوم با عنوان تأسیسات برقی جریان ضعیف مراجعه کرد.

پ 8-1-5 نمودارها (دیاگرام ها) اجزای توضیحی، نمودارهای بالارو و پایین رو (رایزر دیاگرام)، طرحواره‌ها، جداول، علائم و نشانه‌های ترسیمی، لیست نقشه‌ها و غیره، که احتیاج به زمینه نقشه معماری ندارند، حتی‌الامکان باید بر روی نقشه‌های مجزا و یا در صورت وجود حواشی خالی در پلان‌ها ترسیم شوند.

پ 8-1-6 برای خوانا بودن نقشه‌ها، ذکر اندازه‌ها و دیگر یادداشت‌های مربوط به معماری و نکات اجرائی مختص کارهای ساختمانی و نظایر آن بر روی نقشه‌های زمینه لازم نخواهد بود، اما مقیاس نقشه حتماً باید ذکر شود.

پ 8-1-7 در صورت احتیاج، برای توضیح بعضی از اجزای مربوط به تأسیسات باید از نقشه‌های مقاطع، نماها و غیره و یا بخشی از آن‌ها استفاده شود.

پ 8-1-8 هرگونه طرحواره، نمودار، جدول، نقشه توضیحی یا نقشه جزئیات که برای روشن شدن مسایل اجرایی لازم است باید همراه نقشه‌ها ارائه شود.

پ 8-1-9 در انتخاب محل، نحوه نصب کلیه تجهیزات مسیر همه مدارها و غیره باید به ملاحظات و نقشه‌های معماری و ساختمان توجه شود و امکانات اجرایی سنجیده و هماهنگ با سایر تأسیسات طراحی شده برای ساختمان در نظر گرفته شود و از طریق کسب نظر مسئولان و طراحان مربوطه هماهنگی لازم بین تخصصها و رشته‌های مرتبط با طرح به عمل آید.

پ 8-2 محتوای نقشه‌های طرح تأسیسات برقی

در نقشه شرح و علائم ترسیمی سیستم‌های تأسیسات برقی، باید قدرت مصرفی، مشخصات فنی عمومی و سایر مشخصات مهم بکار رفته در سیستم‌ها، دستگاه‌ها، وسایل، تجهیزات و دیگر اجزای مصرف کننده یا کنترل کننده برق و نظایر آن مانند چراغ‌ها، پریزها، کلیدها، لوازم تابلویی، اجزای سیستم‌های جریان ضعیف، دستگاه‌ها و غیره ذکر شود به جای این کار می‌توان با استفاده از نوعی کد که ممکن است از یک یا چند حرف یا عدد یا ترکیبی از آن‌ها که به روش مناسب دیگر تشکیل شده باشد، استفاده کرده و شرح نشانه‌های اختصاری، شرح اقلام و لوازم تابلویی، جزئیات تابلوها و غیره و مشخصات لازم دیگر را، در برابر کد مربوطه ذکر کرد.

پ 8-2-1 نقشه‌های تأسیسات برقی باید حاوی کلیه اقلام و اجزای استفاده شده در اجرای سیستم‌های مختلف تأسیسات برقی بوده و این نقشه‌ها دارای اطلاعات مورد نیاز جهت اجرا نیز باشد.

تبصره 1: اگر از نظر تشخیص ارتباط چراغی با کلید فرمان آن، احتمال بروز سوء تفاهم وجود داشته باشد، باید با استفاده از نوعی علامت این ارتباط را مشخص کرد.

تبصره 2: چنانچه تأسیسات برقی ساختمان از انواع سیستم‌های مختلف تشکیل شده باشد و امکان بروز سوء تفاهم در خواندن نقشه‌ها وجود داشته باشد، سیستم‌های موجود باید به دو یا چند گروه تفکیک و بر روی دو یا چند سری نقشه زمینه منعکس و ارائه شوند.

پ 8-2-2 اطلاعات مورد نیاز سیستم‌های تأسیسات برق باید به نحوی در نقشه‌ها منعکس شده باشند که هیچ ابهامی از نظر اجرا نداشته باشد از قبیل:

الف) نوع و توان مصرفی و سایر مشخصات لازم وسایل، دستگاه‌ها و لوازم نصب ثابت و ارتفاع نصب آنها

ب) روکار و یا توکار بودن اجزاء و اقلام تأسیسات برقی

پ) محل و نوع تابلوهای برق از نظر روکار، توکار، دیواری، ایستاده و غیره

پ 8-2-2-1 جزئیات تابلوهای برق به صورت نمودار تک خطی (دیاگرام) بوده و شامل اطلاعات مشخصات به شرح زیر باشد:

الف) مشخصات اصلی وسایل قطع و وصل و حفاظتی تابلو برای مدارهای ورودی و خروجی شامل نوع جریان نامی، قدرت قطع و غیره

ب) نوع، تعداد رشته‌ها و سطح مقطع مدارهای خروجی از تابلو، با ذکر تجهیزاتی که آن‌ها را تغذیه می‌کنند و نیز توان مصرفی آن تجهیزات

پ) توان کل نصب شده (بار متصل به تابلو) و حداکثر درخواست نیروی برق تابلو (دیماند تابلو) به وات یا کیلو وات

ت ) جریان نامی نوع و سایر مشخصات لوازم جنبی تابلو (وسایل اندازه‌گیری، نشانگر فرمان و غیره)

تبصره: برای تابلوهای شینه دار، لازم است که کلیه اطلاعات و مشخصات از قبیل اندازه شینه‌ها، تعداد و غیره که برای انتخاب صحیح شینه‌ها ضروری می‌باشد، با توجه به جریان مصرفی تابلو، نوع مصرف، توسعه در آینده و غیره ذکر شود.

پ 8-2-3 مسیرها و مشخصات اصلی مدارها به شرح زیر باید در نقشه‌ها ذکر گردد:

پ 8-2-3-1 مدارهای نهایی و مدارهایی که تابلوها را به مصرف کننده‌ها و کلیدهای فرمان و کنترل آن‌ها وصل کنند (مانند چراغ‌ها، کلیدها، پریزها، لوازم و تجهیزات تأسیسات برقی و تأسیسات مکانیکی و سایر وسایل و دستگاه‌های نصب ثابت و غیره) با ذکر نوع و مشخصات مدار (کابل سیم)، مجاری عبور (لوله، ترانکینگ‌ها و غیره) نحوه نصب (توکار، روکار)، تعداد رشته‌ها و سطح مقطع آن‌ها، محل جعبه تقسیم‌ها و ارتفاع نصب تجهیزات و غیره.

پ 8-2-3-2 مدارهای اصلی تغذیه کننده تابلوها با ذکر مشخصات آن‌ها مشابه ردیف پ 8-2-3-1.

پ 8-2-3-3 شبکه توزیع برق تغذیه تابلوها و مسیرهای اجرایی و در صورت نیاز رایزر و دیاگرام ارتباطی بین تابلوها با ذکر مشخصات لازم آن‌ها مشابه ردیف پ 8-2-3-1.

پ 8-2-3-4 مدارهای مربوط به سیستم‌های جریان ضعیف، با ذکر مشخصات مورد نیاز این سیستم‌ها مشابه ردیف پ 8-2-3-1.

پ 8-2-3-5 اندازه، نوع و سایر مشخصات فنی مورد نیاز جهت لوله‌ها مجاری عبور مدارها (ترانکینگ و غیره) سینی و نردبان‌های کابل، غلافها (اسلیو) و غیره باید بر روی نقشه ذکر شود.

پ 8-2-3-6 مشخصات اصلی و فنی عمومی اجزا و دستگاه‌های سیستم‌های جریان ضعیف بر نقشه باید ذکر شود.

پ 8-2-3-7 در ساختمان‌های کوچک و یا ساختمان‌هایی که آپارتمان‌های آن مشابه باشد و ابهامی از نظر تغذیه تابلوهای نهایی آن‌ها وجود نداشته باشد، می‌توان به تهیه نقشه تأسیسات برقی یک آپارتمان و نمودار بالارو (رایزر دیاگرام) اکتفا کرد.

پ 8-3 محتوای مدارک فنی طرح تأسیسات برقی

ارائه مدارک فنی مربوط به طرح تأسیسات برقی به همراه نقشه‌ها هنگامی لازم خواهد بود که ذکر کلیه اطلاعات خواسته شده در نقشه مقدور و یا مطلوب نبوده و مراجع ذیربط اجرای این مقررات آن‌ها را درخواست کرده باشند این گونه مدارک ممکن است شامل کل یا بخشی از گروه مدارک مانند محاسبات فنی سیستم‌های تأسیسات برق برآورد درخواست نیروی برق (دیماند)، فرم‌های درخواستی شرکت برق و نظایر آن، مشخصات فنی عمومی اجرایی، مشخصات فنی اجرایی خصوصی (در صورت نیاز) یادداشت‌های عمومی، جزئیات اجرایی، فهرست بها و برآورد هزینه، لیست تولیدکنندگان معتبر، لیست مقررات، آیین‌نامه‌ها و استانداردهای مورد نیاز و غیره و یا حاوی اطلاعات و مشخصات فنی عمومی برخی از تجهیزات و دستگاه‌ها و لوازم باشد.

در مورد ساختمان‌های عمومی، اداری، خدماتی، درمانی، صنعتی، آموزشی و غیره که بر اساس ضوابط مربوطه، ارائه مدارک فنی به مجریان آن‌ها لازم باشد، ممکن است مدارک ذکر شده در بالا همه یا بخشی از مدارک تسلیمی به مجریان طرح را تشکیل بدهد.

تبصره: در پایان عملیات اجرایی تأسیسات برقی ساختمان بر اساس محتوای نقشه‌ها و محتوای مدارک فنی که قبلا ذکر گردیده است، مجری موظف است که مدارک مربوط به آزمایش و راه‌اندازی سیستم‌های تأسیسات برقی، مدارک و مشخصات فنی دستگاه تجهیزات، سیستم‌ها و غیره و نیز نقشه‌های کامل عین ساخت را تهیه و در اختیار بهره‌بردار و یا نماینده آن قرار دهد.

همه فصول

مشخصات آیین‌نامه

تعداد فصول: 21 فصل
سال انتشار: 1395
ویرایش: سوم

جستجو در آیین‌نامه‌ها

ناشرین آیین‌نامه‌ها

مقررات ملی ساختمان

قوانین، آیین‌نامه‌ها، شیوه‌نامه‌ها، دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های ساختمان

نظام مهندسی ساختمان

ضوابط، بخشنامه‌ها، نشریه‌ها و معیار‌های فنی نظام مهندسی ساختمان

مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی

قوانین، آیین‌نامه‌ها و بخشنامه‌های مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی

سازمان برنامه و بودجه کشور

ضوابط، بخشنامه‌ها و قوانین سازمان برنامه و بودجه کشور

سازمان ملی استاندارد ایران

استانداردهای کمیته‌های مختلف سازمان ملی استاندارد ایران

سازمان تامین اجتماعی کشور

مقررات و آیین‌نامه‌های درمانی و بیمه‌ای سازمان تامین اجتماعی کشور

ضوابط فنی و اجرایی شهرداری‌ها

ضوابط، بخشنامه‌ها، نشریه‌ها و معیار‌های فنی شهرداری‌های کشور

ضوابط فنی و اجرایی وزارت بهداشت

ضوابط، بخشنامه‌ها، نشریه‌ها و معیار‌های فنی وزارت بهداشت

ضوابط فنی و اجرایی وزارت نیرو-آبفا

ضوابط، بخشنامه‌ها، نشریه‌ها و معیار‌های فنی وزارت نیرو-آبفا

ضوابط سازمان بنادر و دریانوردی

ضوابط، بخشنامه‌ها، نشریه‌ها و معیار‌های فنی سازمان بنادر و دریانوردی

ضوابط فنی و اجرایی وزارت نفت

ضوابط، بخشنامه‌ها، نشریه‌ها و معیار‌های فنی وزارت نفت

قوانین و مقررات مالیاتی کشور

قوانین، مقررات، ضوابط و دستورالعمل‌هاى مالیاتى سازمان مالیات كشور

تازه‌ترین فصل‌ها

پیوست 6: طراحی لرزه‌ای و اجرای اجزای غیرسازه‌ای معماری

آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800

پیوست 5 : اندرکنش خاک و سازه

آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800

پیوست 4 : دیافراگم‌ها

آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800

پیوست 3 : اثر P-Δ

آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800

پیوست 2: راهنمای انجام تحلیل‌های غیرخطی

آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800

پیوست 1 : درجه‌بندی خطر نسبی زلزله در شهرها و نقاط مهم ایران

آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800

فصل هفتم – ضوابط ساختمان‌های با مصالح بنایی کلاف‌دار

آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800