1-3-کلیات
1-1-3 تعاریف
آتریوم: یک گشودگی قائم و باز که دو یا چند طبقه را به یک دیگر مرتبط میسازد و در انتهای بالایی آن بسته است. این گشودگی به غیر از پلکان دور بسته، آسانسورها، چاه آسانسورها، بالابرها، تأسیسات برقی، مکانیکی یا سایر تجهیزات است. طبقاتی که در این تعریف به وسیله آتریوم به هم مرتبط میشوند، شامل بالکنهای موجود در تصرف تجمعی یا میان طبقه نیست.
آتشسوزی: آتشی است که از کنترل خارج شده و برای موجود زنده، ساختمان و محتویات درون آن زیانآور و خطرناک است. در این مبحث، برای اختصار و یا برای روانی بهتر متن، در برخی قسمتها از واژه "آتش" به جای "حریق" یا "آتشسوزی" استفاده شده است.
آتش استاندارد: منحنی استاندارد دما - زمان مطابق استاندارد ملی ایران شماره 12055، که افزایش دما بر حسب زمان را برای آزمایشهای مقاومت در برابر آتش مشخص میکند. در این مقررات منظور از آتش استاندارد عمدتاً آتش استاندارد سلولزی است و چنانچه استانداردهای دیگری (مانند آتش هیدروکربنی یا منحنی تونل) مورد نظر باشد، تصریح خواهد شد.
آزمایش آتش استاندارد: آزمایش یا آزمایشهای استاندارد ویژه برای تعیین مقاومت و رفتار مصالح، فرآوردهها، اعضاء و اجزای ساختمانی در برابر آتشسوزی. آزمایشهای آتش عمدتاً شامل دو گروه اصلی "واکنش در برابر آتش" و "مقاومت در برابر آتش" میشود.
ارتفاع ساختمان: فاصله قائم تراز متوسط زمین تا تراز متوسط بالاترین بام. در ساختمانهایی که دارای چند بام با ارتفاعهای متفاوت است، ارتفاع ساختمان برابر با ارتفاع متوسط بالاترین بام در نظر گرفته میشود.
ارتفاع طبقه: فاصله قائم از روی کف تمام شده یک طبقه تا روی کف تمام شده طبقه بالاتر است.
ارتفاع طبقه آخر بنا، حد فاصل کف تمام شده آن طبقه تا کف تمام شده متوسط سطح بام ساختمان میباشد.
افزایش بنا: هرگونه عملیات ساختمانی که سطح یا حجم یک بنا را افزایش دهد.
اعضای باربر: اعضایی از ساختمان که بار مرده و زنده ساختمان را به شالودهها انتقال میدهند.
بار تصرف: تعداد افرادی که راه خروج ساختمان یا بخشی از آن، برای آنها طراحی میشود.
بالابر: اتاقک یک سکویی که به مکانیسم بالا و پائین رفتن در مسیر قائم و ثابت مجهز باشد.
بنای موجود: بنایی که مطابق مقررات و قوانین گذشته اجرا و تکمیل شده است.
پارکینگ باز: یک ساختمان یا بخشی از آن، که به پارک کردن اتومبیلهای شخصی اختصاص یافته و دارای شرایط زیر است: برای تهویه طبیعی پارکینگ، حداقل دو سمت خارجی آن دارای بازشوهایی با توزیع یکنواخت است. در هر طبقه مجموع مساحت گشودگیهای خارجی حداقل برابر با 20 درصد مساحت کل دیوارهای پیرامونی پارکینگ در همان طبقه و مجموع طول بازشوهای خارجی نیز دست کم برابر با 40 درصد طول کل دیوارهای پیرامونی پارکینگ در آن طبقه باشد. همچنین دیوارهای داخلی پارکینگ باید دارای حداقل 20 درصد گشودگی با توزیع یکنواخت باشد.
پارکینگ بسته: به هر پارکینگی که باز نباشد، پارکینگ بسته گفته میشود.
پارکینگ مکانیزه: به پارکینگهایی اطلاق میشود که فاقد طبقه بوده و خودروها بدون حضور راننده و به وسیله تجهیزات مکانیزه کنترل و در محل خود جای میگیرند.
پله: تغییر در تراز ارتفاع، شامل یک یا چند مرتبه صعود.
پلکان: بخشی از مجموعه راه خروج، شامل تعدادی پله با پاگردها و سکوهای لازم، که رفت و آمد از یک طبقه به طبقه دیگر را بدون تداخل و برخورد با مانع امکانپذیر میکند.
پلکان خارجی: پلکانی که حداقل یک طرف آن به جز بخشهای لازم برای ایستادگی و حفاظت باز است. فضاهای باز مجاور باید حیاط یا معبر عمومی باشد.
پلکان برقی: وسیلهای است که در مسیر حرکت افراد پیاده جهت بالا یا پایین بردن آنها در دو طبقه غیرهم سطح به کار میرود و به وسیله پله که توسط نیروی محرکه برقی به حرکت در آورده میشود، سبب جابجایی افراد میگردد.
پلکان قیچی: دو راهپله متقاطع که تشکیلدهنده دو مسیر خروج مجزا است و در یک دوربند پلکان واقع شده است. اگر دو راهپله متقاطع با موانع مناسب آتش از یکدیگر جدا شوند، دیگر پلکان قیچی تلقی نمیشود.
پلکان مارپیچ: پلکانی که در تصویر افقی (پلان) دارای شکل دایره بسته است و کف پلههایی با مقطع همسان دارد که در اطراف یک ستون نگهدارنده، به صورت شعاعی، متصل شدهاند.
پنجره آتش: پنجرهای با ساختار و شیشهکاری مناسب است که بتواند محافظت لازم به منظور جلوگیری از انتقال آتشسوزی را در حد الزامات مربوط، تأمین نماید. در این مبحث، به منظور سادگی و اختصار، به جای عبارت "پنجره مقاوم در برابر آتش"، عبارت کوتاهتر "پنجره آتش" به کار رفته است.
پنجره چشمی: پنجرهای که فقط برای تأمین دید به فضای مجاور تعبیه شده باشد.
پوشش مانع حرارتی: مصالحی که عمدتاً برای محافظت فومهای پلیمری در برابر آتش به کار میروند (به فصل 3-7 مراجعه شود). طبق تعریف، پوششهای مانع حرارتی مصالحی هستند که پس از 15 دقیقه قرار گرفتن در معرض منحنی استاندارد آتش (منحنی دما – زمان استاندارد 12055 ISIRI)، دمای پشت آنها حداکثر به 120 درجه سلسیوس برسد. پوشش مانع حرارتی باید به نحوی نصب شود که در مدت این 15 دقیقه در جای خود باقی بماند و دچار ریزش نشود.
تأیید شده، تصویب شده: تأیید و تصویب مصالح، لوازم و تأسیسات ساختمانی، یعنی تأیید و تصویب آنها توسط مرجع قانونی صدور گواهینامه فنی (مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و استاندارد سازمان ملی استاندارد) که مطابق ضوابط، استانداردها و مقررات این مبحث، با آزمایش و سایر ارزیابیهای لازم صورت میگیرد.
تخلیه خروج: مراجعه شود به راه خروج.
تراز زمین (یا تراز متوسط زمین): سطح مبنا که متوسط تراز زمین مجاور ساختمان هم مرز با دیوارهای خارجی را نشان میدهد. اگر سطح زمین به طور شیبدار از دیوارهای خارجی دور شود، سطح مبنا باید در پائینترین نقاط درون مساحت بین ساختمان و حد مالکیت زمین در نظر گرفته شود و یا در صورتی که فاصله حد مالکیت زمین از ساختمان بیش از 180 سانتیمتر باشد، باید بین ساختمان و نقطهای در 180 سانتیمتری ساختمان در نظر گرفته شود.
تصرف: نوع بهرهگیری از بنا یا بخشی از آن که برای مقاصد معلوم در دست بهرهبرداری است و یا قرار است برای آن مقاصد مورد استفاده قرار گیرد (توضیح: از آن جا که در یک ساختمان، با کاربری مشخص، فضاهایی با انواع بهرهبرداریهای متفاوت وجود دارد، از نظر مبحث سوم مقررات ملی ساختمان، استفاده از کلمه کاربری به جای تصرف، دقیق تلقی نمیشود. به عنوان مثال در ساختمانی با کاربری هتل، انواع تصرفهای مسکونی، تجمعی، انبار و … وجود دارد).
تصرفهای پرخطر: بناهایی که به علت نوع بهرهبرداری از آنها، دارای مواد و مصالح بسیار آتشزا، سمی، خورنده، انفجاری و مشابه آن باشند. با توجه به تنوع و نیاز به طراحی کاملاً تخصصی ساختمانهای پر خطر، اصولاً مقررات کامل آنها در این مبحث پوشش داده نشده است، برای اینگونه تصرفها، در نبود مقررات و آییننامههای مصوب داخلی، طراحان و مجریان موظف هستند، از آییننامهها و مدارک تخصصی معتبر بینالمللی بهرهگیری نمایند. مرجع قانونی صدور پروانه و کنترل ساختمان نیز میتواند برای اینگونه ساختمانها تطبیق با مقررات تخصصی، نظیر کدهای مرتبط NFPA و مشابه آن را خواستار شود.
تغییرات: هر گونه دگرگونی یا تغییر و تبدیل در ساختمان، در راههای خروج از ساختمان و در تأسیسات مکانیکی و برقی ساختمان که به قصد افزایش ساختمان صورت نگیرد.
جایگاه: در این مبحث به معنی تسهیلات نشیمن ردیفی به کار رفته است.
حفاظ یا نرده محافظ: یک قطعه ساختمانی یا مجموعهای از قطعات ساختمانی که در سمت باز سطوح مرتفع قابل تردد یا نزدیک آنها قرار گرفته است و امکان سقوط را به حداقل میرساند.
حیاط: فضای باز بدون سقف و بدون تصرف، که از دو یا چند طرف، با دیوارهای خارجی بنا، محصور باشد. چنانچه یک حیاط از همه طرف به دیوارهای خارجی بنا محصور شود، به آن حیاط داخلی گفته میشود.
خانه: فضای زندگی حداکثر با دو طبقه ارتفاع که به منظور سکونت یک یا دو خانوار در نظر گرفته شده باشد.
خروج: مراجعه شود به راه خروج.
خروج افقی: مراجعه شود به بند 3-6-3-3-19.
خود بسته شو: به در خود بسته شو مراجعه شود.
خودکار: اصطلاح "خودکار" در مورد تجهیزات محافظت در برابر حریق و وسایل و دستگاههایی به کار میرود که در برابر برخی از محصولات احتراق واکنش نشان داده و خود به خود و بدون دخالت انسان فعال شوند.
خودکار بسته شو: به در خود کار بسته شو مراجعه شود.
خیابان: هر نوع راه عبور و مرور عمومی در فضای باز، اعم از کوچه، خیابان یا بلوار، که دست کم دارای 9/0 متر عرض باشد و به گونهای طرح شده باشد که امکان استفاده واحدهای آتشنشانی برای خاموش کردن آتشسوزی را فراهم آورد. معابر داخل فضاهای بسته و تونلها اگرچه مورد استفاده عبور و مرور عمومی قرار گرفته و ماشین رو باشند، به عنوان خیابان لحاظ نمیشوند.
در آتش: مجموعهای از عناصر شامل لنگه در، چارچوب، یراقآلات و دیگر اجزایی که مجموعاً یک درجه مشخص از محافظت در برابر آتش را تأمین مینماید. در این مبحث به جای عبارت "سیستم در مقاوم در برابر آتش"، اصطلاحاً از عبارت کوتاهتر "در آتش" استفاده شده است.
در بادبزنی: در مجهز به یک وسیله دو محوری که طوری طراحی شده است که در هنگام باز شدن، حرکت بادبزنی دارد.
در خود بسته شو: در محافظت شده در برابر آتش که مجهز به سیستمی است که سبب بسته شدن خود به خود در، پس از باز شدن آن میشود. اصولاً اصطلاح "خود بسته شو" هنگامی که در مورد درهای حریق یا سایر بازشوهای حفاظتی به کار برده شود، به مفهوم بسته بودن در (یا بازشو) در حالت عادی و بسته شدن آن پس از عبور است که برای اطمینان از انجام این عمل، در به یک وسیله مکانیکی تأیید شده مجهز میشود.
در خود کار بسته شو: در محافظت شده در برابر آتش که مجهز به سیستمی است که به هنگام آتشسوزی، در اثر واکنش به برخی از محصولات احتراق (مانند دود) و فرمان گرفتن از سیستم اعلام حریق، سبب بسته شدن در میشود.
در/ دریچه آتش کف: مجموعهای از لنگه در یا دریچه، چارچوب، یراقآلات و دیگر اجزای نصب شده در سطح افقی، که مجموعاً یک درجه مشخص از محافظت در برابر آتش را در یک منفذ، موجود در یک کف دارای درجهبندی مقاومت در برابر آتش تأمین کند.
درجهبندی شده از نظر مقاومت در برابر آتش، عنصر ساختمانی: یک عنصر ساختمانی (مانند دیوار، سقف یا غیره) که مطابق با این مبحث، باید دارای یک مقدار الزامی مقاومت در برابر آتش باشد و برای این منظور دارای نتایج آزمون یا گواهینامه معتبر میباشد.
درجه محافظت در برابر آتش: مدت زمانی که یک بازشوی محافظت شده (مانند در آتش)، مطابق با آزمون استاندارد قادر به مقاومت در برابر انتقال آتش باشد. درجهبندی محافظت در برابر آتش بر حسب ساعت یا دقیقه بیان میشود.
درز: گشودگی خطی داخل یک عنصر ساختمانی، مانند درز انبساط، که برای حرکت مستقل ساختمان در صفحات مختلف (ناشی از حرارت، زمینلرزه، باد یا هرگونه نیروی دیگر) طراحی شده است. در صورت وجود درز در یک عنصر ساختمانی دارای درجهبندی مقاومت در برابر آتش، باید از سیستم درزبندی مقاوم در برابر آتش استفاده شود.
درزبندی آتش، سیستم: مجموعهای از مواد، یا فرآوردههای ویژه، که برای ایجاد مقاومت در برابر سرایت آتش، داخل درزهای تعبیه شده درون یا بین مجموعههای ساختمانی دارای درجهبندی مقاومت در برابر آتش قرار گرفته است. در این مبحث به جای عبارت «درزبندی مقاوم در برابر آتش»، اصطلاحاً از عبارت کوتاهتر «درزبندی آتش» استفاده شده است.
دسترس خروج: مراجعه شود به راه خروج.
دستگیره محافظ: لوله، چوب یا هر پروفیلی که در طول راهپله و بالکن برای گرفتن دست و نلغزیدن انسان نصب شود.
دماغه یا لبه پله: لبه جلو آمده کف پلهها و پله پاگردها.
دمپر: وسیلهای که جریان هوا یا محصولات احتراق و مقدار آنها را با فرمان دستی یا خودکار تنظیم میکند. مراجعه شود به دمپر آتش، دمپر آتش / دود یا دمپر دود.
دمپر آتش: دمپر دارای گواهینامه معتبر از مرجع قانونی صدور گواهینامه فنی، نصب شده در کانالها و گشودگیهای انتقال هوا یا سیستمهای کنترل دود که به محض کشف حرارت به صورت خودکار مسدود و مانع عبور هوا میشود و عبور شعله را محدود میکند.
دمپر آتش / دود: دمپر دارای گواهینامه معتبر از مرجع قانونی صدور گواهینامه فنی، نصب شده در کانالها و گشودگیهای انتقال هوا که با دریافت علامت از سیستم کشف حریق بسته میشود و در برابر عبور هوا / دود مقاوم است. این وسیله باید طوری نصب شود که به طور خودکار عمل کرده و در صورت لزوم بتوان آن را از یک ایستگاه فرماندهی در ساختمان در محلی دور از دمپر کنترل کرد (در این مبحث به جای عبارت «دمپر مقاوم در برابر آتش / دود»، اصطلاحاً از عبارت کوتاهتر «دمپر آتش / دود» استفاده شده است).
دمپر دود: دمپر دارای گواهینامه معتبر از مرجع قانونی صدور گواهینامه فنی، نصب شده در کانالها و گشودگیهای انتقال هوا که برای مقاومت در برابر عبور هوا و دود طراحی شده است. این دمپرها طوری نصب میشوند که به طور خودکار و تحت کنترل سیستم کشف دود عمل کنند و در صورت لزوم بتوان آن را از یک ایستگاه فرماندهی در ساختمان کنترل نمود (در این مبحث به جای عبارت «دمپرمقاوم در برابر عبور دود»، اصطلاحاً از عبارت کوتاهتر «دمپر دود» استفاده شده است).
دوربند خروج: جزئی از خروج که از دیگر فضاهای داخل ساختمان یا سازه به وسیله ساختار دارای درجهبندی مقاومت در برابر آتش و محافظت کنندههای بازشو جدا شده است و مسیر عبور محافظت شدهای را به سمت یک تخلیه خروج یا به یک معبر عمومی تأمین میکند (همچنین مراجعه شود به راه خروج).
دوربند شفت: دیوارهای تشکیلدهنده مرزهای (بدنه) اطراف شفت (همچنین مراجعه شود به شفت)، که عمدتاً طبق ضوابط این مبحث نیاز است تا متناسب با نوع بهرهبرداری و مشخصات شفت، دارای درجه مقاومت در برابر آتش مشخص باشند.
دیوار جانپناه: بخش امتداد یافته دیوارهای خارجی بنا در بام که برای ایمنی و تفکیک از ساختمان مجاور اجرا میشود.
دیوار جداکننده آتش: دیوار جداکنندهای که برای جلوگیری از گسترش آتشسوزی از یک طرف به طرف دیگر دیوار طراحی و بازشوهای آن در برابر آتش محافظت شده است (همچنین مراجعه شود به 3-8-4).
دیوار خارجی: دیوار باربر یا غیرباربر که به عنوان دیوار محصور کننده ساختمان استفاده میشود.
دیوار کتیبه: بخشی از دیوار خارجی ساختمان که پایین یا بالای پنجره (یا بازشو) واقع میشود.
دیوار مشترک: دیواری که در مرز مالکیت دو ساختمان برای بهرهگیری مشترک ساخته میشود.
راهپله: مراجعه شود به پلکان.
راه خروج: مسیر ممتد و بدون مانعی که برای رسیدن از هر نقطه ساختمان به یک معبر عمومی در نظر گرفته شود. راه خروج از سه بخش مجزا و مشخص «دسترس خروج»، «خروج» و «تخلیه خروج» تشکیل میشود.
تخلیه خروج: بخشی از "راه خروج" که بین انتهای خروج و معبر عمومی واقع است.
تراز تخلیه خروج: تراز نقطهای که خروج در آنجا پایان مییابد و تخلیه خروج آغاز میشود.
دسترس خروج: بخشی از "راه خروج" که از هر بخش تحت تصرف در یک ساختمان یا سازه به یک خروج منتهی شود. همچنین مراجعه شود به 3-6-3.
خروج: قسمتی از "راه خروج" که با ساختار و تجهیزاتی دارای درجهبندی مقاومت در برابر آتش، بر اساس این مقررات از دیگر فضاهای ساختمان جدا و ایمن شده و مستقیم یا از طریق تخلیه خروج به معبر عمومی منتهی میشود. خروج شامل درهای خروجی در تراز همکف، پلکان دوربندی شده خروج، گذرگاههای خروج، پلههای بیرونی خروج، شیبراههای بیرونی خروج و خروجهای افقی است. همچنین مراجعه شود به 3-6-3.
خروج افقی: یک مسیر عبور از یک ساختمان به مکانی در ساختمان دیگر (دارای یک مالکیت) در تراز تقریباً برابر، یا مسیر عبور از میان یا پیرامون یک دیوار یا جدا کننده به مکانی در تراز تقریباً برابر در همان ساختمان (یا ساختمان دیگر دارای یک مالکیت)، که ایمنی از آتش و دود موجود در مکان وقوع و مکانهای مرتبط با آن را تأمین میکند.
راه خروج قابل دسترس: راه خروج پیوسته و بدون مانع که از هر نقطه در یک ساختمان یا تأسیسات کشیده میشود و مسیری قابل دسترس را به یک مکان امن، یک خروجی افقی یایک معبر عمومی فراهم میسازد (همچنین مراجعه شود به قابل دسترس).
راهرو: بخشی از راه خروج که در بین ردیفهای اصلی صندلیها، نشیمنها، میزها و سایر مبلمان موجود در فضاهای تجمعی، رد میشود و امکان عبور از میان آنها و یا دسترسی به آنها را فراهم میکند.
دسترس راهرو: بخشی از دسترس خروج که به یک راهرو میرسد. اینها راهروهای فرعی هستند که امکان حرکت و عبور در اطراف میزها، صندلیها و سایر مبلمان موجود در فضاهای تجمعی را امکانپذیر میسازد.
زیرزمین: بخشی از ساختمان که به صورت کامل یا بیش از نیمی از ارتفاع کف تا سقف آن، زیر تراز زمین واقع شده است.
ساختمان بلند مرتبه: ساختمانی که ارتفاع بالاترین کف طبقه قابل بهرهبرداری آن بیش از 23 متر از تراز متوسط زمین باشد. برای ساختمانهای مخاطرهآمیز این ارتفاع را میتوان به تشخیص مرجع قانونی صدور پروانه و کنترل ساختمان، کمتر از این مقدار در نظر گرفت.
سکوی تجهیزات صنعتی: سکوی تصرف نشده مرتفع در یک تصرف صنعتی که منحصراً برای تجهیزات سیستمهای مکانیکی یا فرآیند صنعتی استفاده شده و شامل سطوح قابل تردد مرتفع، پلکانها و نردبانهای ضروری برای دسترسی به سکو میشود.
شفت: فضای محصور امتداد یافته بین یک یا چند طبقه از یک ساختمان که به صورت قائم گشودگیهای طبقهها را در بر میگیرد، مانند شفت پلکان، شفت آسانسور و داکتهای تأسیساتی.
شیبراه: سطح تردد که دارای شیبی بیشتر از 5 درصد است.
طبقه: بخشی از ساختمان که بین دو کف تمام شده متوالی قرار دارد (همچنین مراجعه شود به تعاریف واژههای زیرزمین و میان طبقه).
طبقه خیابان: طبقهای از بنا که از کف خیابان یا محوطه خارج بنا حداکثر با شش پله قابل دسترس باشد. در مواردی که دو یا چند طبقه ساختمان بتوانند در اثر تغییرات تراز مستقیماً به خیابان یا محوطه اطراف راه یابند، ساختمان به همان تعداد دارای طبقه خیابان خواهد بود. به همین ترتیب، چنانچه هیچ یک از طبقات بنا نتوانند با شرایط یاد شده امکان دسترسی به خیابان و محوطه خارج داشته باشند، ساختمان بدون "طبقه خیابان" منظور میگردد.
طبقه تراز تخلیه: پایینترین طبقهای از بنا که حداقل 50 درصد از بار تخلیه متصرفین از آن به معبر عمومی تخلیه شوند. در صورت عدم وجود شرایط فوق، پایینترین طبقهای که دارای یک یا دو خروج با ارتباط مستقیم عمومی باشد، به عنوان طبقه یا تراز تخلیه شناخته میشود.
فضای انتظار: فضای مشترک و همگانی در بناهای تجمعی که به منظور سپری کردن اوقات پیش از موعد برای ورود به یک سالن اجتماعات در نظر گرفته میشود.
فضای پناه دهی: فضایی که در مقابل حریق به میزان مشخصی مقاومت مینماید و به منظور پناه گرفتن موقت افراد تا رسیدن نیروهای نجات یا موقعیت مناسب برای خروج از ساختمان استفاده میشود.
فضای ورودی: فضای مشترک و همگانی در بناها که به منظور کنترل و ایجاد تسهیلات برای ورود و خروج افراد در نظر گرفته میشود.
فاصله مجزاسازی حریق: عبارت از فاصله اندازهگیری شده از نمای ساختمان تا نزدیکترین خط داخلی مالکیت زمین، یا تا خط وسط خیابان، کوچه یا معبر عمومی، یا تا یک خط فرضی بین دو ساختمان موجود در یک ملک یا یک زمین مشترک میباشد. این فاصله باید نسبت به دیوار ساختمان تحت زاویه قائمه اندازهگیری شود.
فضای پیرامونی: فضای باز پیرامون یک عنصر نفوذکننده است.
قابل دسترس: فضایی که افراد معلول جسمی و حرکتی، صرف نظر از محدودیتهای جسمی خود، بدون نیاز به کمک دیگران بتوانند از آن استفاده کنند (مراجعه شود به ضوابط و مقررات شهرسازی برای افراد معلول جسمی – حرکتی).
کریدور: یک جزء محصور از "دسترس خروج" که یک مسیر عبور به یک خروج را فراهم میکند.
گذرگاه خروج: جزئی از خروج که از تمامی فضاهای داخلی ساختمان یا سازه به وسیله ساختار درجهبندی شده مقاوم در برابر آتش و محافظت کنندههای بازشو جدا شده است و مسیر عبور محافظت شدهای را در جهت افقی به سمت یک تخلیه خروج یا به یک معبر عمومی تأمین میکند.
مانع آتش: یک عنصر ساختمانی افقی (مانند سقف) یا قائم (مانند دیواری) با درجهبندی مقاومت در برابر آتش که برای جلوگیری از گسترش آتشسوزی طراحی شده و دارای بازشوهای محافظت شده در برابر آتش است. برای دیوار مانع آتش، مراجعه شود به 3-8-4.
مانع دود: یک پوسته پیوسته قائم یا افقی، مانند دیوار یا سقف که برای محدود کردن حرکت دود طراحی و ساخته شده است.
محوطه (حیاط) خروج: یک محوطه یا حیاط که دسترسی به یک معبر عمومی را برای یک یا چند خروج فراهم میکند.
مساحت ساختمان: مساحتی که در میان دیوارهای خارجی بدون در نظر گرفتن شفتهای تهویه و حیاطها واقع شده است. فضاهایی از ساختمان که در حد فاصل دیوارهای اطراف ساختمان قرار ندارند، در صورتی که درون تصویر افقی بام یا کف بالایی قرار داشته باشند، باید در محاسبه مساحت ساختمان در نظر گرفته شوند.
مساحت کف (سطح اشغال)، ناخالص: مساحت کف واقع در داخل دیوارهای خارجی ساختمان، بدون در نظر آوردن مساحت کانالهای قائم تهویه و محوطههای باز، و بدون کم کردن مساحت کریدورها، راهپلهها، کمدها، ضخامت دیوارهای داخلی، ستونها یا سایر قسمتهای برجسته نمایان.
مساحت کف، خالص: مساحت سطح اشغال شده واقعی که شامل مساحت قسمتهای فرعی بدون متصرف، مانند کریدورها، راهپلهها، سرویسهای بهداشتی، اتاق تأسیسات مکانیکی و کمدها نمیشود.
مسدود کننده حریق: مصالح ساختمانی نصب شده برای مقاومت در برابر عبور آزاد شعله به دیگر نواحی ساختمان از میان فضاهای پنهان.
مسیر مشترک تردد: بخشی از دسترس خروج که متصرفان باید طی کنند تا به محلی برسند که از آن جا، دو مسیر مجزا و در جهت مختلف برای رسیدن به دو خروج جداگانه وجود دارد. این مسیر مشترک باید در محاسبه مسافت مجاز تردد در نظر گرفته شود.
معبر عمومی: خیابان، کوچه یا پارهای از زمین با عرض و ارتفاع آزاد حداقل 3/0 متر که به هوای آزاد (بیرون) و خیابان راه دارد و به صورت دائم برای تردد مردم آزاد است.
مقاومت در برابر آتش: به صورت کلی، خواصی از مصالح، مجموعه یا سیستم ساختمانی که از عبور حرارت زیاد، گازهای داغ یا شعله تحت شرایط کاربرد جلوگیری میکند یا آن را به تأخیر میاندازد.
درجه مقاومت در برابر آتش: مدت زمانی که یک جزء، مجموعه یا سیستم ساختمانی قادر به ادامه وظیفه عملکردی خود در شرایط آتش استاندارد باشد. به عبارت دیگر، مدت زمانی که یک جزء یا مجموعه ساختمانی قادر است یک آتشسوزی با شدت استاندارد را در فضای وقوع محبوس کرده، یا به عملکرد سازهای خود تحت شرایط آتش استاندارد ادامه دهد و یا هر دو این مدت زمان بر اساس نتایج آزمونهای استاندارد یا مقادیر داده شده در راهنمای مبحث سوم مقررات ملی ساختمان (یا سایر مدارک پشتیبان مصوب) تعیین میشود.
منطقه حریق: بخشی از فضای داخل ساختمان که از اطراف و سقف و کف به وسیله اجزای ساختمانی مقاوم در برابر آتش (مانند دیوارهای مانع آتش، دیوارهای جداکننده آتش و سیستمهای کف سقف مقاوم در برابر آتش) محدود میشود.
میان طبقه: طبقهای واقع در بین هر یک از طبقات اصلی ساختمان که حداکثر یک سوم مساحت طبقه زیر خود را داشته باشد، به جز در موارد خاص صنعتی، که مجموع مساحت میان طبقه در یک طبقه میتواند بیشتر از یک سوم مساحت کل همان طبقه شود.
مقاومت حریق: مقاومت در برابر آتش.
مکان پناه گرفتن (پناهگاه): فضایی است که افرادی که قادر به استفاده از پلهها در هنگام تخلیه اضطراری هستند، میتوانند تا رسیدن کمک یا دستورالعملهای لازم در آنجا منتظر بمانند.
میله دستگرد: میله یا نرده افقی یا مایل که برای دست گرفتن به عنوان تکیهگاه با هدایت، تأمین شده است.
نرده محافظ: حائل حفاظتی و ایمنی که برای جلوگیری از سقوط از ارتفاع طراحی شده باشد.
نفوذکننده، عنصر: عنصری مانند لوله، کابل یا غیره که از طریق یک منفذ به درون یک عنصر ساختمانی دارای درجهبندی از نظر مقاومت در برابر آتش نفوذ کرده است.
واحد زندگی (واحد مسکونی): فضا، اتاق یا اتاقهایی که به عنوان محل زندگی یک شخص یا خانواده در نظر گرفته شده و دارای وسایل زندگی باشد.
واحد تصرف: حداکثر مساحت مجاز کف به ازای یک نفر بهرهبردار (متصرف) میباشد.
هتل: بنایی که اتاقهای آن برای سکونت مسافران استفاده میشود. این تعریف شامل متل و سایر بناهایی با امکانات سکونتی موقت نیز میگردد.
هوابند: هر گونه مصالح، ابزار یا وسیله ساختمانی که برای محدود کردن جریان هوا در داخل فضاهای باز در قسمتهای پنهان اجزای ساختمان، مانند فضاهای دسترسی و بازدید تأسیسات، مجموعههای کف – سقف یا بام – سقف و اتاقهای زیر شیروانی نصب گردد.
2-1-3 علائم اختصاری
Aa= مساحت مجاز کف (متر مربع)، پس از افزایشهای مجاز
At= مساحت مجاز کف (متر مربع) مطابق جدول 3-4-2
If = افزایش مساحت (درصد) به سبب فاصله از ساختمانهای مجاور
Is = افزایش مساحت (درصد) به سبب محافظت با شبکه بارنده خودکار
F= آن بخش از محیط ساختمان (سانتیمتر) که رو به معبر عمومی یا رو به فضای باز با حداقل 600 سانتیمتر پهنا باشد.
P= محیط کل ساختمان (سانتیمتر)
W= پهنای معبر عمومی یا فضای باز (سانتیمتر) مطابق بخش 3-4-5-2
م. ن: محدودیت ندارد
غ. م: غیرمجاز
3-1-3 هدف و دامنه کاربرد
هدف از این مبحث کاهش خسارات جانی و مالی در اثر حوادث آتشسوزی است. دامنه کاربرد کلی مبحث در این قسمت ارائه شده است. همچنین دامنه کاربرد هر فصل در صورت ضرورت در همان فصل ارائه شده است.
1-3-1-3 دامنه کاربرد
1-1-3-1-3 دامنه کاربرد ضوابط اختصاصی ساختمانهای بلندمرتبه
در این ویرایش از مبحث سوم مقررات ملی ساختمان، ضوابط اختصاصی ساختمانهای بلند مرتبه، برای ساختمانهای آپارتمانی مسکونی، با حداکثر 8 طبقه روی تراز زمین اجباری نیست.
2-1-3-1-3 دامنه کاربرد ضوابط فصل 3-7
در این ویرایش از مبحث سوم مقررات ملی ساختمان، ضوابط مربوط به جدول 3-7-3-2، تنها برای ساختمانهای زیر اجباری میباشد:
الف -ساختمانهای با کاربریهای تجاری یا تجمعی و نیز فضاهای تجمعی بیش از 100 نفر در کلیه ساختمانها
ب-ساختمانهای بلند مرتبه (با در نظر گرفتن توضیحات بند 3-1-2-1-1)
پ-ساختمانهای آموزشی و نیز کلیه مراکز و مؤسسات آموزشی در هر رده سنی
ت- ساختمانهای با تصرف درمانی/ مراقبتی
ث-ساختمانهای با تصرف م-1 (هتل و مشابه آن)
ج-مراکز حساس و ساختمانهای مهم دولتی مانند نیروگاهها، مراکز مخابرات و ساختمانهایی که برای امداد و نجات در هنگام بحران مورد نیاز هستند.
چ– سایر ساختمانها به تشخیص مرجع قانونی صدور پروانه و کنترل ساختمان که در مرحله صدور پروانه به صورت کتبی به کارفرما یا نماینده قانونی وی ابلاغ شده باشد.
3-1-3-1-3 دامنه کاربرد ضوابط فصل 3-8
در این ویرایش از مبحث سوم مقررات ملی ساختمان، ضوابط ارائه شده در فصل 3-8 تنها برای ساختمانهای زیر اجباری میباشد:
الف – ساختمانهای با کاربریهای تجاری یا تجمعی (ساختمانهای دارای فضاهای تجاری، بازی و سرگرمی، رستوران، فود کورت، سینما و مشابه آن)
ب– ساختمانهای بلند مرتبه (با در نظر گرفتن توضیحات بند 3-1-3-1-1)
پ – ساختمانهای با تصرف د-3
ت– ساختمانهای با تصرف م-1 (هتل و مشابه آن)
ث – مراکز حساس و ساختمانهای مهم دولتی مانند نیروگاهها، مراکز مخابرات و ساختمانهایی که برای امداد و نجات در هنگام بحران مورد نیاز هستند.
ج-برای سایر ساختمانها بنا بر تشخیص مرجع قانونی صدور پروانه و کنترل ساختمان که در مرحله صدور پروانه به صورت کتبی به کارفرما یا نماینده قانونی وی ابلاغ شده باشد.
4-1-3-1-3 دامنه کاربرد ضوابط مقاومت در برابر آتش برای اجزای سازهای
در این ویرایش از مبحث سوم مقررات ملی ساختمان، ضوابط مربوط به مقاومت در برابر آتش اجزای سازهای، تنها برای ساختمانهای زیر اجباری میباشد:
الف– ساختمانهای با کاربریهای تجاری یا تجمعی (ساختمانهای دارای فضاهای تجاری، بازی و سرگرمی، رستوران، مجموعههای غذاخوری، سینما، ….)
ب– ساختمانهای بلند مرتبه (با در نظر گرفتن توضیحات بند 3-1-3-1-1)
پ– ساختمانهای با تصرف درمانی و مراقبتی
ت-ساختمانهای آموزشی و نیز کلیه مراکز و مؤسسات آموزشی در هر رده سنی
ث-ساختمانهای با تصرفم-1 (هتل و مشابه آن)
ج– مراکز حساس و ساختمانهای مهم دولتی مانند نیروگاهها، مراکز مخابرات و ساختمانهایی که برای امداد و نجات در هنگام بحران مورد نیاز هستند.
چ– برای سایر ساختمانها بنا به تشخیص مرجع قانونی صدور پروانه و کنترل ساختمان که در مرحله صدور پروانه طرح به صورت کتبی به کارفرما یا نماینده قانونی وی ابلاغ شده باشد.
4-1-3 انتظارات عملکردی
در این قسمت انتظارات عملکردی ایمنی در برابر آتش به صورت عبارات کیفی ارائه شده است. در این ویرایش، انتظارات عملکردی تنها برای درک بهتر فصلهای بعدی و ارتباط بین آنها ارائه شده و حاوی الزامات کمی نیست. الزامات کمی و چگونگی تطبیق با این انتظارات در فصلهای بعد به صورت تجویزی ارائه شده است. انتظارات عملکردی برای منظورهای کنترل و بازرسی نباید فراتر از دامنه کاربرد مبحث (بند 3-1-3-1) یا سختگیرانهتر از الزامات تجویزی ارائه شده در فصول بعدی مورد استفاده قرار گیرد. ارائه این انتظارات به زمینهسازی ساختاری تهیه مقررات پایه عملکردی در ویرایشهای بعدی کمک مینماید، که با توسعه مقررات، دانش فنی و فناوریهای مربوط به تدریج مهیا خواهد شد.
1-4-1-3 کشف و اعلام به موقع حریق
ساختمان باید به نحوی طراحی و ساخته شود که در صورت وقوع آتشسوزی، ساکنان و افراد داخل ساختمان در مراحل اولیه از آن مطلع شوند تا بتوانند واکنش مناسبی را به موقع از خود نشان دهند. برای این منظور، در صورت نیاز، باید از سیستمهای مناسب کشف و اعلام حریق استفاده شود. الزامات این موضوع در فصل 3-5 ارائه شده است.
2-4-1-3 طراحی مسیرهای خروج
ساختمان باید به نحوی طراحی و ساخته شود که در صورت وقوع آتشسوزی، مسیرهای امن کافی برای فرار از ساختمان به یک محل ایمن در خارج از آن وجود داشته باشد. این مسیرها باید به صورت امن و مؤثر در تمام اوقات و برای کلیه افراد به شکل مناسب و عادلانه قابل استفاده باشد. الزامات طراحی مسیرهای خروج در فصل 3-6 ارائه شده است.
3-4-1-3 جلوگیری از گسترش داخلی و خارجی آتشسوزی
برای جلوگیری از گسترش آتشسوزی در داخل ساختمان لازم است تا نازککاریهای داخلی از مشخصات قابل قبول در برابر آتش برخوردار بوده و به علاوه اجزای ساختمان (نظیر دیوارها و سقفها مانع از گسترش آتشسوزی به فضاهای مجاور شود. منظور از نازککاریهای داخلی، مصالح نازککاری روی هر گونه جدار جداکننده، دیوار، سقف یا دیگر ساختارهای داخلی است.
1-3-4-1-3 گسترش داخلی حریق (نازککاریها)
به منظور جلوگیری از گسترش آتشسوزی در داخل ساختمان، نازککاریهای داخلی باید:
الف– در صورت قابل اشتعال بودن، شدت رهایش گرمای ناشی از سوختن آنها قابل قبول باشد.
ب– در برابر پیشروی سطحی شعله مقاومت لازم را دارا باشند.
2-3-4-1-3 گسترش داخلی حریق (ساختاری)
1-2-3-4-1-3 سازه ساختمان باید به گونهای طراحی و ساخته شود که در صورت وقوع آتشسوزی، پایداری آن به مدت مناسبی حفظ شود.
2-2-3-4-1-3 دیوار بین واحدهای مستقل باید چنان طراحی و ساخته شود که در برابر گسترش آتشسوزی از یک واحد به واحدهای مجاور در حد معقول و مناسب مقاومت نماید.
3-2-3-4-1-3 ساختمان باید به نحوی طراحی و ساخته شود که درزها، گشودگیها یا فضاهای خالی پنهان، موجب گسترش ساده و نامعقول آتشسوزی بین فضاهای مستقل نشود.
4-2-3-4-1-3 بازشوهای نصب شده در داخل عناصر دارای درجهبندی مقاومت در برابر آتش، باید به طور مناسب محافظت شوند، تا یکپارچگی عنصر در برابر حریق حفظ شود و آتشسوزی به سادگی بین فضاهای مجاور گسترش پیدا نکند.
3-3-4-1-3 گسترش خارجی حریق
1-3-3-4-1-3 دیوارهای خارجی باید در برابر پیشروی شعلههای آتش بر روی دیوار و گسترش آتشسوزی از یک ساختمان به ساختمان دیگر، متناسب با ارتفاع، کاربری و موقعیت ساختمان مقاومت نمایند. برای این منظور لازم است نما و دیوارهای خارجی ساختمان به گونهای طراحی و ساخته شوند که خطر افروزش آنها، در صورت قرار گرفتن در معرض یک منبع حرارت بیرونی کم باشد و در صورت اشتعال، گرمای کمی آزاد شده و پیشروی شعله بر روی سطوح آنها محدود باشد. همچنین، لازم است که مساحت سطوح محافظت نشده موجود در جدار خارجی ساختمان (مانند پنجرهها) به طور معقول محدود شود، به طوری که مقدار حرارتی که ممکن است از بیرون به داخل (یا برعکس) تابش کند، با توجه به فاصله بین دیوار خارجی ساختمان و مرزهای اطراف، محدود باشد.
2-3-3-4-1-3 بام ساختمان باید متناسب با کاربری و موقعیت ساختمان، در برابر پیشروی حریق بر روی بام و گسترش از یک ساختمان به ساختمان مجاور مقاومت نماید. برای این منظور لازم است بام ساختمان به گونهای طراحی و ساخته شود که خطر پیشروی شعله بر روی آن بر اثر منابع اشتغال خارجی محدود گردد.
4-4-1-3 سیستمهای خاموش کننده آتش
ساختمان باید متناسب با نوع تصرف فضاها و ابعاد آن به سیستمهای خاموش کننده دستی و خودکار مجهز باشد تا امکان خاموش کردن آتش، به ویژه در مراحل ابتدایی آن، وجود داشته و از گسترش سریع حریق جلوگیری شود. خصوصاً برای ساختمانهای بلند مرتبه نیاز است تا ساختمان علاوه بر خاموش کنندههای دستی از تجهیزات کافی اطفای خودکار نیز برخوردار باشد.
5-4-1-3 تسهیلات برای دسترسی و عملیات نیروهای آتشنشان
1-5-4-1-3 ساختمان باید به نحوی طراحی و ساخته شود که تسهیلات لازم برای عملیات نیروهای آتشنشان هنگام عملیات در ساختمان فراهم باشد. همچنین، باید راههای دسترس کافی برای ورود به ساختمان و در درون آن برای نیروهای آتشنشان به منظور انجام عملیات امداد و خاموشسازی حریق وجود داشته باشد.
2-5-4-1-3 محوطه ساختمان باید به نحوی طراحی و ساخته شود که نیروهای آتشنشان بتوانند ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز خود را به نحو مناسب به نزدیک ساختمان برسانند. زمین محوطه باید مقاومت مکانیکی لازم برای تحمل وزن ماشینآلات آتشنشانی در حین عملیات را داشته باشد و دچار نشست یا ریزش نشود.
3-5-4-1-3 فضاهای زیر زمین در ساختمان باید به نحو مناسب به امکانات و تجهیزات تهویه و تخلیه دود ناشی از آتشسوزی مجهز باشد.