وبلاگ

صفحه اصلی / وبلاگ
بازیافت ضایعات آهن چه فوایدی دارد؟

بازیافت ضایعات آهن چه فوایدی دارد؟

اصلی‌ترین منبع برای تامین ماده اولیه بسیاری از پروفیل‌های فولادی، ضایعات آهن است که می‌تواند فواید زیادی برای اقتصاد کشور داشته باشد.

حتما شما نیز از بازار داغ ضایعات به ویژه ضایعات آهن مطلع هستید. این ضایعات که پس از مصرف به دست می‌آیند، نقش موثری در اقتصاد تمام کشورها دارند. شاید این سوال پیش بیاید که این آهن قراضه‌ها چه تاثیری در اقصاد دارند؟ و یا اینکه بازیافت ضایعات آهن چه فوایدی دارد؟ اگر تمام وسایل از جمله آهن‌آلات که استعداد زنگ زدگی و خوردگی دارند و می‌توانند از مصرف بهینه فاصله بگیرند را ما به دور بیاندازیم، شاید در سالیان دور دیگر فضایی برای زندگی باقی نباشد. خوشبختانه به این موضوع پی برده‌ایم که این ضایعات را می‌توان بازیافت کرد. ما در این مطلب می‌خواهیم به بررسی فواید ضایعات آهن بپردازیم. تا انتها همراه ما باشید.

ضایعات آهن چیست؟

به موادی که قابلیت بازیافت داشته باشند، ضایعات می‌گویند. جالب است بدانید که اصلی‌ترین منبع برای تامین ماده اولیه بسیاری از پروفیل‌های فولادی، ضایعات آهن است. این مواد ممکن است در اثر تولیدات معیوب به وجود آیند، به همین دلیل روش تولید مقاطع فولادی هر چقدر پیشرفته‌تر باشد، ضایعات کمتری ایجاد می‌شود.

به این ضایعات که آهن قراضه نیز می‌گویند. ضایعات به چرخه تولید بازگردانده می‌شوند و دارای ارزش مالی می‌باشند. امروزه اهمیت ضایعات آهن بسیار زیاد است و همین مورد سبب اشتغال‌زایی در این زمینه شده است.

انواع ضایعات آهن

انواع مختلفی از ضایعات آهن در بازار موجود است که عبارتند از:

  • ضایعات سنگین بار
  • ویژه
  • سوپر ویژه درجه یک
  • سوپر ویژه درجه دو و درجه سه
  • گالوانیزه
  • آلیاژی
  • حلب

در نوع سنگین بار وزن ضایعات یک تن یا بیشتر می‌باشد. میلگرد، تیرآهن، قوطی پروفیل‌هایی که در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار گرفته اند، ‌از نوع ویژه هستند. ضایعات سوپر ویژه قیمت و کیفیت بالایی دارا هستند و به همین دلیل خرید و فروش ضایعات آهن از این دسته از اهمیت بالایی برخوردار است.

نوع درجه یک ضایعات عناصری مانند فسفر، گوگرد و مس در ترکیبات خود دارند و ارزش زیادی دارند. در نوع ضایعات درجه دو و سه هم این ترکیبات وجود دارند و فقط میزان آن‌ها متفاوت است.

ضایعات گالوانیزه از جنس آهن هستند که پوشش روی دارند. ضایعات آلیاژی معمولاً در تعمیرگاه‌های خودرو تولید می‌شوند. در سال‌های گذشته حجم تولید ضایعات آهنی بالا بوده است. این مواد نیز بر اساس وزن به فروش می‌رسند و قیمت آن‌ها برحسب کیلویی محاسبه می‌شود.

فواید بازیافت ضایعات آهن

شاید شما نیز افرادی را در حال جمع آوری آهن قراضه دیده‌اید و این سوال برایتان پیش آمده که بازیافت آهن چه فایده‌ای دارد؟ همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم با بازیافت ضایعات آهن می‌توان آهن‌آلات قراضه را با صرف هزینه‌های کم دوباره وارد چرخه تولید کرد.

فلز آهن از سنگ معدن استخراج می‌شود و به صورت آلیاژ و خالص در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. بازیافت آهن قراضه سبب صرفه جویی در هزینه‌های تولید انواع محصولات فولادی می‌شود. هنگام استخراج آهن از سنگ معدن گازهای سمی بسیاری تولید می‌شود که سلامت اپراتورها را به خطر می‌اندازد.

تولید این گازها برای محیط زیست می‌تواند بسیار زیان بار باشد. بازیافت آهن سبب کاهش این آسیب‌ها نیز می‌شود. ضایعات آهن حجم زیادی از ضایعات شهری و زباله‌ها را شامل می‌شود. به همین دلیل بازیافت این فلزات سبب کاهش آسیب به محیط زیست خواهد شد.

اشتغال‌زایی از دیگر فواید بازیافت ضایعات آهنی می‌باشد. این فلزات را می‌توان چندین بار بازیافت کرد، بدون آن که در خواص آن‌ها تغییری ایجاد شود و این امر سبب شده تا در سراسر دنیا بازار خرید و فروش ضایعات آهنی روز به روز رونق بیشتری داشته باشد.

مراحل بازیافت ضایعات آهنی

طی سال‌های اخیر مسئله بازیافت ضایعات آهنی جزء دغدغه‌های اکثر کشورهای جهان بوده است. بدون شک کشور ما نیز از این امر مستثنی نبوده و برنامه‌ریزی‌هایی جهت سهولت در این امر مهم انجام گرفته است. مراحل بازیافت ضایعات آهنی شامل مراحل زیر است:

مرحله اول

در مراحل بازیافت آهن، اولین مرحله جمع آوری ضایعات می‌باشد. به این ترتیب ضایعاتی که در خانه‌ها و کارخانه‌ها تولید شده‌اند، جمع‌آوری می‌شوند. جمع آوری ضایعات به روش‌های مختلفی انجام می‌شود و دلیل این امر حصول ضایعات از مکان‌های مختلف است.

پر حجم‌ترین ضایعات از قراضه‌های ماشین‌آلات به دست می‌آید. آهن قراضه‌های زیادی از صنعت کشتی سازی، تانکرسازی و … نیز به دست می‌آید که همگی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستند. افراد زیادی درآمد خود را از جمع آوری ضایعات آهن کسب می‌کنند. این ضایعات پس از جمع آوری باید دسته‌بندی شوند و نسبت به جنس و … برای بازیافت آهن آماده گردند.

مرحله دوم

در این مرحله فلزات بر اساس جنسی که دارند در داخل کوره‌های ذوب فلزات قرار داده می‌شوند. در این قسمت با اعمال دمای بسیار زیاد و در شرایط خاص این ضایعات ذوب می‌شوند. کوره‌های مختلفی وجود دارد که در این قسمت برای فلزات مختلف استفاده می‌شوند.

این مرحله از جمله مراحل دشوار بازیافت آهن قراضه است و افرادی که در این حیطه فعالیت دارند، درآمد مناسبی به دلیل سختی کار دارند. کوره‌های القایی و کوره‌های قوس الکتریکی از جمله کوره‌هایی هستند که در این مرحله مورد استفاده قرار می‌گیرند.

مرحله سوم

برای اطمینان از این که ضایعات، آلودگی‌های خود را از دست داده‌اند و محصول پاکی در دست داریم، پس از ذوب، این محصولات تصفیه می‌شوند. در این مرحله روش‌های زیادی وجود دارد و هر کارخانه بازیافت فلزات نسبت به روش خود اقدام به تصفیه می‌کنند.

الکترولیز یکی از این روش‌ها است. پس از تصفیه، محصولات منجد شده و به مرحله بعد ارسال می‌شوند.

مرحله چهارم

در این مرحله فلزاتی که مجددا فرآوری شده‌اند، به کارخانه‌های مختلف ارسال می‌شوند. این کارخانه از این محصولات در زمینه‌های مختلف استفاده می‌کنند و تولید مقاطع فولادی جدید از سر گرفته می‌شود.

آهن قراضه به دلیل اینکه در تولید مقاطع فولادی مختلف سبب کاهش مصرف انرژی و هزینه می‌شود، بسیار حائز اهمیت است. مراحل بازیافت ضایعات فلزات در این مطلب بیان شد تا شما اطلاعات جامعی در این مورد داشته باشید. بدون شک اهمیت این ضایعات در چرخه تولید در تمام کشورها در حال بررسی است و همین امر باعث اشتغال زایی برای بسیاری از افراد در جهان شده است. از فواید ضایعات آهن می‌توان به کاهش آسیب به محیط زیست اشاره کرد. همه ما موظف هستیم تا در حفظ محیط زیست تلاش کنیم و سهم خود را در این امر داشته باشیم.

ارسال دیدگاه

کاربر گرامی، می‌توانید دیدگاه خود را در مورد این مطلب ارسال نمایید.

جستجو در وبلاگ