وبلاگ

صفحه اصلی / وبلاگ
ورق آتشخوار چیست؟ این نوع ورق را بیشتر بشناسید!

ورق آتشخوار چیست؟ این نوع ورق را بیشتر بشناسید!

ورق آتشخوار مانند سایر ورق‌ها در صنایع مختلفی کاربرد دارند و یکی از محصولات فولادی بسیار مهم برای کارخانه‌های پتروشیمی هستند.

ورق‌ها لایه‌های فولادی نازکی هستند که معمولاً از تختال در فرآیند نورد گرم و سرد تولید می‌شوند. ورق‌ها انواع گوناگونی دارند که مهم‌ترین آنها ورق سیاه، ورق گالوانیزه، ورق رنگی و… هستند. یکی از انواع ورق‌ها که همچون لوله‌ها در صنعت پرکاربرد و پرمصرف هستند، ورق آتشخوار نام دارد. ورق آتشخوار به دلیل این که در دمای بالا همچنان مقاومت خود را حفظ می‌کند، آتشخوار نام دارد.

از میان انواع و اقسام ورقی که توسط کارخانه‌های فولاد تولید می‌شود، ورق آتشخوار با توجه به میزان استحکام و مقاومت بالا، بسیار مورد استقبال قرار می‌گیرد. از آن جایی که این نوع ورق، توانایی تحمل فشار و گرمای فراوان را دارد، در صنعت پتروشیمی به کار گرفته شده و طرفداران خود را دارد.

ورق آتشخوار چیست؟

ورق آتشخوار، نوعی ورق فولادی است که به دو صورت شیت و رول تولید و به بازار عرضه می‌شود. این ورق از آن جهت آتشخوار نامیده می‌شود که در برابر آتش و حرارت، مقاوم است. نرخ این محصول، وابستگی زیادی به قیمت روز ورق فولادی دارد.

ترکیبات شیمیایی این ورق، منحصر به فرد و خاص هستند و به طور کلی به دو دسته‌تقسیم می‌شود:

  • ورق آتشخوار با تحمل حرارتی تا 585 درجه‌سانتی‌گراد
  • ورق آتشخوار با تحمل حرارتی تا 1250 درجه‌سانتی‌گراد

ورق‌های آتشخوار با تحمل حرارت تا 585 درجه‌سانتی‌گراد در بازار موجود هستند. این نوع ورق با گریدهای مختلفی تولید می‌شود و میزان تحمل فضا و دما، قابلیت عدسی‌شدن، تست کشش و ضربه‌آن‌ها متفاوت است. با افزایش گرید این محصول، ویژگی‌های ذکر شده در آن افزایش می‌یابد. گریدهای متفاوت بر اساس استاندارد DIN آلمان به این ترتیب هستند:

1-­­­ ورق MN418 به شماره مواد 1.0481

این نوع ورق، دارای ترکیب شیمیایی 17 تا 20 صدم درصد کربن (C)، 90 تا 125 صدم درصد منگنز (MN) بوده و توان تحمل 585 درجه‌سانتی‌گراد حرارت را دارد. این ورق می‌تواند با ضخامت خاص خود تا 20 برابر فشار بیشتر را تحمل کند و مانع از خروج فشار متراکم شود.

2- ورق A516-GR70 به شماره مواد 1.9441

این ورق، دارای ترکیب شیمیایی 17 تا 20 صدم درصد کربن (C) و 90 تا 165 صدم درصد منگنز (MN) است. همین ویژگی سبب شده تا توانایی تحمل حرارت تا 530 درجه‌سانتی‌گراد افزایش یابد و مانع خروج فشار متراکم شود.

3- ورق A516-GR60 به شماره مواد 1.9417

این نوع از ورق، توانایی تحمل فشار تا 25 برابر بیشتر از وزن خود را دارد. همچنین، به دلیل مقاومت بالا و این که توسط فرآیند نورد گرم تولید شده، در دسته‌ورق‌های ساختمانی قرار می‌گیرد. منظور از ورق ساختمانی این است که کاربرد اصلی آن در ساختمان‌سازی است.

ورق مخزنی آتشخوار چیست؟

ورق مخزنی از استحکام بالا و طول مناسبی برخوردار است. کاربرد این نوع ورق برای ساخت دیواره‌مخازن و در صنایع مخزن‌سازی دیگ‌های بخار، کاربرد بسیاری دارد. ورق آتشخوار A516 Gr 60 و ورق A516 Gr 70 بیشترین کاربرد را در صنعت مخزن‌سازی دارد. این نوع ورق با گریدهای دیگری مانند A516 Gr 55 و A516 Gr 65 (مطابق با استاندارد ASTM آمریکا) تولید می‌شود.

کاربردهای ورق آتشخوار

کاربردهای این ورق به نوع، جنس و توانایی آن در تحمل وزن بستگی دارد. این نوع ورق در صنایعی همچون مخازن تحت فشار، اتصالات، مبدل‌های تحت فشار، مخازن کروی و تجهیزات انرژی‌های تجدید‌پذیر به کار می‌رود. همچنین، به علت مقاومت بسیار بالا در دمای 1250 درجه‌سانتی‌گراد، از ورق‌های پرمصرف به حساب می‌آید.

همانطور که گفتیم، این ورق مقاومت بالایی دارد و به همین علت از آن برای جا به‌جایی مایعات و گازهای بسیار گرم استفاده می‌کنند. ورق آتشخوار در صنایعی، چون: نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشگاه‌ها بیشترین کاربرد را دارد و هنگام مواجهه با بخار آب، حرارت و فشار بالا مقاومت زیادی از خود نشان می‌دهد.

تفاوت ورق آتشخوار با ورق سیاه

مهم‌ترین تفاوت ورق آتشخوار و ورق سیاه، مربوط به مقاومت آنها در برابر حرارت است. ورق آتشخوار به دلیل ترکیبات شیمیایی خاص، مقاومت بالایی در برابر حرارت و آتش دارد. در حالی که ورق سیاه فولادی مقاومت حرارتی پایینی دارد و در دمای بالا تغییرشکل می‌دهد. سایر تفاوت‌های این دو محصول را در جدول زیر می‌بینید:

ویژگی ورق آتشخوار ورق سیاه
انعطاف‌پذیری کمتر بیشتر
ضخامت کمتر بیشتر
 فرآیند تولید  پیچیده‌تر  ساده‌تر
 قیمت  بالا  ارزان
 مقاومت حرارتی  بالا  پایین
 مقاومت در برابر خوردگی  بسیار بالا  کمتر
 کاربرد  صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، پالایشگاه‌ها و …  ساخت سازه‌های فلزی، کشتی سازی، لوله‌سازی و …
ورق مخزنی آتشخوار چیست؟

ورق مخزنی آتشخوار نوعی ورق فولادی آلیاژی است که به دلیل مقاومت بالا در برابر حرارت و فشار، در ساخت مخازن ذخیره‌سازی و تحت فشار، به ویژه در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی کاربرد دارد. کاربردهای ورق مخزنی آتشخوار عبارتند از:

  • مخازن ذخیره‌سازی: برای ذخیره‌سازی انواع سیالات، از جمله آب، نفت، گاز، مواد شیمیایی و…
  • دیگ‌های بخار: در ساخت دیگ‌های بخار و بویلرها برای تولید بخار با فشار بالا
  • مبدل‌های حرارتی: برای تبادل حرارت بین دو سیال با دمای مختلف
  • لوله‌های تحت فشار: برای انتقال سیالات با فشار بالا
  • صنایع پتروشیمی: در ساخت مخازن و لوله‌های انتقال مواد شیمیایی
  • صنایع غذایی: برای ساخت مخازن ذخیره‌سازی مواد غذایی
  • صنایع دارویی: برای ساخت مخازن ذخیره‌سازی مواد دارویی
روش‌های خرید و قیمت ورق آتشخوار

قیمت ورق آتشخوار وابستگی شدیدی به عواملی مانند مشخصات فنی ورق آتشخوار از قبیل وزن، ضخامت، قابلیت تحمل و نوع ورق شیت یا رول دارد. این ورق انواع مختلفی دارد که بر قیمت آن تاثیر می‌گذارد. نوسانات قیمت ارز و دلار و تأثیر آن بر محصولات وارداتی نیز قابل کتمان نیست. هزینه‌های جانبی مانند هزینه ارسال، بارگیری و یا انبارداری ورق نیز بر قیمت نهایی محصول تاثیرگذار است.

ورق‌های فولادی انواع مختلفی دارند که بر اساس نوع آلیاژ، کاربردهای گوناگونی در ساختمان‌سازی خواهند داشت. ورق آتشخوار به صورت ساده و مخرنی در بازار موجود است و به طور کلی، در برابر درجه‌حرارت تا 1250 سانتی‌گراد، مقاومت زیادی داشته و به همین دلیل در صنایع پتروشیمی استفاده‌فراوانی دارد.

ارسال دیدگاه

کاربر گرامی، می‌توانید دیدگاه خود را در مورد این مطلب ارسال نمایید.

پست‌های مرتبط

جستجو در وبلاگ