نقش میلگرد در عمر مفید ساختمان
قدمزدن در خیابانها و کوچههای قدیمی شهر، امکان ندارد آدمی را با خود به گذشته نبرد. سادگی و زیبایی که درگذشته در میان کوچهها و خیابانها موج میزد، در میان فنّاوری و برجهای چندطبقه گم شد و برای همیشه از دست رفت. آیا به نظر شما راهی وجود دارد که بتوان عمر ساختمان را افزایش داد؟ یکی کارهایی که میتوان برای افزایش عمر ساختمان انجام داد، استفاده از میلگردها است. در این مقاله قرار است در مورد نقش میلگرد در عمر مفید ساختمان صحبت کنیم.
کاربرد میلگردها در ساختمانسازی
یکی از محصولات فولادی که به بشر امکان داده تا بتواند آسمانخراشهایی غولپیکر و چندین طبقه را احداث کند، میلگردها هستند. در اصل میتوان گفت که نقش میلگرد در عمر مفید ساختمان، برای تقویت و افزایش مقاومت کشش در سازههایی است که با بتن ساخته میشوند.
در ساخت آرماتور، از الیاف پلیمری و یا فلزاتی به جر آهن نیز استفاده میکنند اما بنا به دلیل مختلف که یکی از آنها پایین بودن قیمت میلگرد امروز فولادی است، این نوع میلگرد شیوع بیشتری دارد و کاربردهای بیشتری را میتوان از آن انتظار داشت.
تاثیر میلگرد بر عمر مفید ساختمان
نقش میلگرد در عمر مفید ساختمان اهمیت زیادی دارد و همانطوری که اشاره کردیم به هنگام بتنریزی در ساختمان مورداستفاده قرار خواهند گرفت. در اکثر سازههایی که استحکام بنا موردنظر باشد، یکی از مهمترین المانهای بهکاربرده شده همین مقطع فولادی هست. این محصولات در توانمند کردن بتن در برابر نیروهای کششی از قدرت و توانایی بالایی برخوردارند و به همین دلیل است که بتن و میلگرد را همیشه در کنار هم میتوانید مشاهده کنید.
علاوه بر ترکیب بتن و میلگرد میتوان از این متریال درجاهای دیگر استفاده کرد. ازجمله کاربردهای این قطعه فولادی موارد زیر را میتوان مثال زد:
- سد و اغلب سازههای بتنی
- تونل و ساخت راکت بولت، قاب، سگمنت و غیره
- ساختمان و ساخت دال، دیوار، فونداسیون، ستون، تیر و غیره
- پل و ساخت عرشه، پایه، شاهتیر، تکیهگاه و غیره
انواع میلگرد
میلگردها انواع و اقسام متفاوتی دارند که یا بر اساس شکل تقسیمبندی میشوند و یا بر اساس مقاومت و یا بر اساس ضخامت. در ادامه این متن این سه دستهبندی را توضیح و انواع میلگرد را بهصورت ساده و مختصر شرح خواهیم داد.
بر اساس شکل ظاهری
یکی از دستهبندیها، بر اساس شکل ظاهری آن صورت میگیرد. در این دستهبندی، دو نوع میلگرد آجدار و ساده دیده میشود. مقاطع فولادی ساده، صاف هستند و نوعی آجدار نیز حاوی برآمدگیهایی بر روی سطح میباشند.
یکی از خصوصیاتی که میتوان در مورد آرماتورهای ساده عنوان کرد، بالا بودن خاصیت خمپذیری آنهاست. این خاصیت به آنها کمک میکند تا بهراحتی خمشده و برش داده شوند. نوع آجدار نیز ازنظر نوع استحکام موردتوجه هستند و برای قرار دادن داخل بتن از این نوع میلگرد زیاد استفاده میشود.
بر اساس مقاومت
دستهبندی دیگر، دستهبندی بر اساس مقاومت هست. انواع این محصولات ازنظر مقاومت به میلگردهای اروپایی، گالوانیزه، فایبرگلاس، فولاد ضدزنگ، فولاد کربن، فولاد ضدزنگ و فایبرگلاس اشاره کرد. میلگردهای اروپایی مقاومت کششی زیادی نداشته و به همین دلیل درجاهایی که جزء مناطق زلزلهخیر در دنیا محسوب میشوند، گزینههای خوبی به شمار نمیروند.
بر اساس ضخامت
میلگردها ازنظر ضخامت نیز تنوع بالایی داشته و میتوان آنها را از ضخامتهایی بین 8 تا 50 میلیمتر مشاهده کرد. محصولاتی که ضخامت بالایی دارند در سازههای سنگین و قوی مورداستفاده قرار میگیرند.
نقش میلگرد در عمر مفید ساختمان تا چه اندازه است؟
نقش میلگرد در عمر مفید ساختمان، بالا بودن میزان مقاومت کشش آنها و انعطافپذیری میباشد. این مقاطع فولادی خاصیت فرمدهی بالایی دارند و به همین دلیل در ساخت بناهای مقاوم از این قطعه فولادی زیاد استفاده میکنند.
میلگردها در کنار بتن باید بتوانند استحکام و مقاومت زیادی را برای یک ساختمان به وجود آورند، حال اگر محصول خریداریشده از کیفیت و دوام بالایی برخوردار نبوده و یا سبک باشد، بهاحتمال بسیار زیاد بعد از مدتی، سازه با مشکل مواجه خواهد شد.
تاثیر میلگرد در عمر مفید ساختمان
موضوع بسیار مهمی که میتواند در انتخاب بهترین میلگرد، این است که انتخاب آن با توجه به شرایط سازه و شرایط منطقهای است که سازه در آن قرار دارد. اهمیت نقش میلگرد در عمر مفید ساختمان به سازنده ملک کمک کند تا بتواند طول عمر بنا را افزایش دهد و در حوادث ناخوشایندی مانند زلزله، کمترین میزان خسارت در بنا مشاهده گردد.
شاید در چنین حوادثی این سؤال برای افرادی که با سازوکار میلگردها و تأثیر آنها برافزایش مقاومت بنا آشنایی ندارند پیشآمده باشد که چرا برخی خانهها حتی در برابر زلزلههای چند ریشتری نیز مقاومت کرده و کمترین آسیب، متوجه آنهاست اما برخی دیگر از بناها واکنش دیگری نشان میدهند؟ بهترین پاسخی که در اینجا میتوان عنوان کرد، میلگردها هستند. یکی از مهمترین و قابلتوجهترین ویژگیهایی که میتوان برای این قطعه فولادی نام برد مقاومت کششی آن است.
هر چه مقاومت کششی یک آرماتور بالاتر باشد مقاومت و استحکام سازه در برابر حوادثی مانند زلزله افزایش پیداکرده و این موضوع باعث افزایش عمر ساختمان، حتی در مناطقی که از آنها بهعنوان مناطق زلزلهخیز یاد میکنند، خواهد شد.
میزان استفاده از میلگرد در ساختمان چقدر است؟
بعد از اینکه در مورد نقش میلگرد در عمر مفید ساختمان صحبت کردیم؛ باید این را بگوییم که میزان استفاده از این محصول در ساختمان، با توجه به اسکلت ساختمان تعیین میشود. به طور کلی، دو نوع اسکلت برای ساختمان داریم؛ فلزی و بتنی. اگر بخواهیم برای ساختمانهای بتنی، از این محصول استفاده کنیم، بدون در نظر گرفتن وزن آرماتور سقف، به 35 تا 70 کیلوگرم، به ازای هر متر مربع و برای اسکلت فلزی، به 40 تا 105 کیلوگرم و برای سازههای فولادی، 70 تا 115 کیلوگرم به ازای هر متر مربع، میلگرد نیاز است.
بنابراین میتوان گفت که استفاده مناسب از میلگردها و سایر مقاطع فولادی در سازههای فلزی یا بتنی، در افزایش عمر ساختمان تاثیرگذار هستند.
در این متن در موردنقش میلگرد در عمر مفید ساختمان صحبت کردیم. موضوع مهمی که در این متن موردبحث قرار گرفت بررسی تأثیر میلگرد برافزایش عمر ساختمان بود. همانطوری که در این متن به آن اشاره کردیم، این محصولات باعث افزایش مقاومت کششی بتن میشود.
بتن در برابر نیروهای کششی مقاومت زیادی نداشته و به همین علت زمانی که نیروی اینچنینی به آن وارد میشود، دچار تخریب خواهد شد. برای ممانعت از این اتفاق، بتن با میلگردهای باکیفیت ترکیبشده و این ترکیب درنهایت میتواند باعث افزایش مقاومت بتن به نیروهای کششی شود.
نقش میلگرد در عمر مفید ساختمان تا چه اندازه است؟
این محصولات خاصیت فرمدهی بالایی دارند و به همین دلیل در ساخت بناهای مقاوم از این قطعه فولادی زیاد استفاده میکنند. این مقطع فولادی در کنار بتن باید بتوانند استحکام و مقاومت زیادی را برای یک ساختمان به وجود آورند،
برای ساختمان بتنی و فلزی چقدر میلگرد نیاز داریم؟
برای ساختمانهای بتنی، به 35 تا 70 کیلوگرم، به ازای هر متر مربع و برای سازههای فولادی، 70 تا 115 کیلوگرم به ازای هر متر مربع، میلگرد نیاز است.