6-12 وسایل، تجهیزات و ماشینآلات ساختمانی
1-6-12 کلیات
1-1-6-12 وسایل، تجهیزات و ماشینآلات ساختمانی موضوع این فصل عبارتند از مواردی نظیر:
الف: دستگاهها و وسایل موتوری بالابر از قبیل انواع جرثقیل، پمپ بتن ثابت و متحرک، لیفتراک و آسانسور موقت.
ب: ماشینآلات خاکبرداری و گودبرداری از قبیل بیل مکانیکی، لودر، بولدوزر و وسایل نقلیه موتوری ویژه حمل و نقل مصالح و ضایعات ساختمانی از قبیل وانت، کامیون و تراک میکسر.
پ: وسایل و ماشینآلات الکتریکی و مکانیکی که در عملیات مختلف ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرند، از قبیل دستگاههای نجاری، بتنسازی، جوشکاری، تهیه هوای فشرده، انواع پمپ، تهویه کننده، الکتروموتور، مولد برق سیار، لرزاننده، دج بر و وسایل و ابزارهای دستی قابل حمل از قبیل مته و فرز.
2-1-6-12 سازنده موظف است با توجه به نوع عملیات ساختمانی، وسایل، تجهیزات و ماشینآلات ساختمانی را متناسب با نوع فعالیت اجرایی انتخاب نماید. استفاده از هر نوع ماشینآلات ساختمانی بصورت غیرمتعارف ممنوع میباشد.
3-1-6-12 در صورت اخذ مجوز استقرار وسایل، تجهیزات و ماشینآلات ساختمانی در معابر عمومی، این وسایل نباید در فاصله کمتر از 15 متر از تقاطع قرار گیرند، همچنین نباید مانع از دیده شدن علایم راهنمایی و رانندگی شده و یا باعث محدودیتی در انجام وظایف سازمان آتشنشانی و سایر واحدهای خدماتی شوند.
4-1-6-12 وسایل، تجهیزات و ماشینآلات ساختمانی باید در موارد زیر توسط اشخاص ذیصلاح بازدید و کنترل گردیده و سپس مورد بهرهبرداری قرار گیرند:
الف: قبل از استفاده برای اولین بار.
ب: پس از هر گونه جابجایی، نصب یا تغییرات و تعمیرات اساسی.
پ: در فواصل زمانی معین و مناسب، طبق دستورالعمل سازنده دستگاه.
5-1-6-12 کلیه رانندگان یا متصدیان ماشینآلات و تجهیزات ساختمانی باید آموزشهای لازم در مورد نحوه کار با این وسایل را طبق قوانین و مقررات مربوط فراگرفته و دارای پروانه مهارت فنی یا گواهینامه ویژه از مراجع ذیربط باشند.
6-1-6-12 قسمتهای انتقال دهنده نیروی ماشینآلات و تجهیزات ساختمانی از قبیل تسمهها، زنجیرها، چرخ دندهها، محورهای گردنده و به طور کلی کلیه قسمتهای متحرک ماشینآلات که امکان درگیری و ایجاد حادثه برای متصدی آن یا سایر افراد را داشته باشند، باید دارای پوشش یا حفاظ مناسب با استقامت کافی باشند.
7-1-6-12 قسمتهای داغ ماشینآلات و تجهیزات از قبیل لولهها و خطوط انتقال بخار و گازهای خروجی و همچنین قسمتهای تیز و برنده ماشینآلات و تجهیزات که امکان برخورد یا تماس متصدی مربوط یا سایر افراد با آنها وجود داشته باشد، باید محصور و یا با پوشش مناسب حفاظت گردند.
8-1-6-12 نصب، راهاندازی، تعمیر، آزمایش و تنظیم ماشینآلات و تجهیزات ساختمانی باید توسط اشخاص ذیصلاح انجام گیرد.
9-1-6-12 برای تامین سلامتی افراد و جلوگیری از آلودگی محیطزیست باید دستگاههای مولد برق، تهیه هوای فشرده و از این قبیل، مجهز به محافظ تعدیل صدا و دود تا حدود مواجهه مجاز مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشد.
10-1-6-12 به کار گرفتن ماشینآلات و تجهیزات ساختمانی در نزدیکی خطوط برق فشار قوی باید با رعایت مفاد بند 12-2-4-8 صورت گیرد.
11-1-6-12 قبل از شروع به تعمیر، نظافت و روغنکاری ماشینآلات باید آنها را خاموش نمود. ضمنا وسایل و ماشینآلاتی که با برق کار میکنند، باید جریان برق آنها نیز قطع گردد.
12-1-6-12 تعمیر وسایل و تجهیزاتی که حاوی بخار یا هوای فشرده باشد، تا زمانی که بخار یا هوای فشرده آنها تخلیه و بیاثر نشده باشد، ممنوع است.
13-1-6-12 وسایل و تجهیزات مکانیکی نباید در نقاطی پارک، نصب و مورد استفاده قرار گیرند که خطر لغزش دستگاه، ریزش دیوار محل گودبرداری و یا اشتعال وانفجار گازها و مواد قابل اشتعال و انفجار وجود داشته باشد.
14-1-6-12 قبل از بهکارگیری آن دسته از وسایل، تجهیزات و ماشینآلات ساختمانی که نیاز به کنترل اتوماتیک فشار، درجه حرارت، ولتاژ، شدت جریان و از این قبیل دارند، باید مراقبت کافی به عمل آید که ادوات کنترل در محل خود نصب و آماده به کار باشند. به علاوه بر روی هر یک از وسایل و ادوات فوق باید ظرفیت بار مجاز، فشار مجاز و نظایر آن مشخص بوده و روزانه کنترل گردند.
15-1-6-12 در محلهای بستهای که کارگران در آن مشغول به کار هستند، استفاده از ماشینآلات با موتورهای احتراقی و یا ماشینآلات تولید کننده هر نوع گرد و غبار، دود، گاز و بخار به نحوی که از حدود مجاز مواجهه فراتر رود ممنوع است. مگر اینکه تهویه کافی در نظر گرفته شود.
16-1-6-12 پوششها و زره کابلهای برق، لولهها، بستها، حفاظها و سایر قسمتهای فلزی وسایل، تجهیزات و ماشینآلات برقی که مستقیماً تحت فشار برق نیستند، باید به منظور جلوگیری از بروز خطرات احتمالی، اتصال زمین مؤثری داشته باشند.
17-1-6-12 سیمهای اتصال زمین باید دارای ضخامت کافی و در نتیجه مقاومت کم باشند تا جریان برق احتمالی را که بر اثر از بین رفتن یا خراب شدن روکش عایق سیمهای داخلی دستگاه و ایجاد اتصال بدنه به وجود میآید، به خوبی به زمین هدایت نمایند. ضمناً در نقاطی که احتمال آسیب دیدن سیمهای اتصال زمین وجود دارد، باید آنها را با وسایل و پوششهای مطمئن حفاظت نمود.
18-1-6-12 تجهیزات و وسایل حفاظت و کنترل برق، از قبیل کلیدهای قطع و وصل، کلیدهای خودکار، فیوزها و همچنین تابلوهای برق و تخته کلیدها، باید با رعایت ضوابط و مقررات مبحث "طرح و اجرای تاسیسات برقی ساختمانها (مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان)" و آییننامه "حفاظتی تاسیسات الکتریکی در کارگاهها" مصوب شورای عالی حفاظت فنی، نصب و مورد استفاده قرار گیرند.
19-1-6-12 در بهکارگیری وسایل، تجهیزات و ماشینآلات ساختمانی، باید ضوابط مندرج در آییننامههای مرتبط از جمله آییننامههای زیر مصوب شورای عالی حفاظت فنی لحاظ گردد:
الف – آییننامه «حفاظت در مقابل خطرات وسایل انتقال نیرو»
ب– آییننامه «ایمنی سیستم، با اتصال به زمین (ارتینگ)»
پ – آییننامه «حفاظتی صنایع چوب»
ت– آییننامه «حفاظتی ماشینهای سنگ زنی»
ث – آییننامه «ایمنی جوشکاری و برشکاری گرم»
ج – آییننامه «حفاظتی تأسیسات الکتریکی در کارگاهها»
چ– آییننامه «حفاظتی وسایل حمل و نقل و جابجا کردن مواد و اشیا در کارگاهها»
ح– آییننامه «ایمنی ماشینهای لیفتراک»
خ – آییننامه «ایمنی دستگاههای مخلوطکن و همزن در کارگاهها»
د– آییننامه «ایمنی ماشینهای افزار»
د – آییننامه «ایمنی کار با ماشینآلات عمرانی»
2-6-12 دستگاهها و وسایل موتوری بالابر
1-2-6-12 دستگاهها و وسایل موتوری بالابر عبارتند از کلیه وسایل و تجهیزات ثابت و متحرک موتوری از قبیل جرثقیل ثابت و متحرک، آسانسورهای موقت حمل بار و نفر که برای بالا بردن، پایین آوردن، جابجایی و نصب قطعات و مصالح، وسایل و تجهیزات ساختمانی و افراد مورد استفاده قرار میگیرند.
2-2-6-12 کلیه قسمتهای تشکیلدهنده دستگاهها و وسایل بالابر و اجزاء آنها از قبیل قطعات اصلی، اتصالات، کابلها، زنجیرها، قلابهای بلند کننده، مهارها، پایهها، پیها، تکیهگاهها، ریلها و کابینها باید با رعایت اصول ایمنی، قواعد فنی، دستورالعملها و توصیههای سازندگان آنها، توسط اشخاص ذیصلاح نصب و آماده به کار شوند.
3-2-6-12 هر وسیله بالابر دارای ظرفیت بار مجاز و همچنین سرعت و زاویه کار مطمئن و مشخصی است که باید این مشخصات بر روی تابلویی درج و در محل مناسبی بر روی دستگاه نصب شود. باری که حمل میشود و سرعت کار بالابر، به هیچ وجه نباید از ظرفیت بار و سرعت کار مطمئن آن بیشتر باشد. بعلاوه استفاده از آسانسورهای موقت حمل بار و نفر بدون حضور متصدی مربوط ممنوع میباشد.
4-2-6-12 کلیه پیچها و مهرهها در دستگاه بالابر باید به ترتیبی باشند که طول پیچ به اندازه کافی بوده و در صورت لزوم بتوان مهره را آچارکشی و محکم نمود. پیچها و مهرههای قطعات متحرک باید دارای واشرهای فنری باشند تا از شل شدن مهرهها جلوگیری به عمل آید. همچنین اتصال قطعات بالابرهای معمول ساختمانی باید به طریقی باشد که از حرکت جانبی دستگاه جلوگیری شود. به علاوه لازم است کلیه دستگاههای بالابر دارای سیستم قطع کننده برای مواقع اضطراری به خصوص سیستم قطع کننده خودکار برای متوقف نمودن قلاب در فاصله حداکثر 200 میلیمتری از قرقره وینچ باشد.
5-2-6-12 متصدی دستگاهها و وسایل بالابر همزمان، با کار بر روی دستگاه مورد نظر، حق انجام کار دیگری را ندارد. به علاوه کابین و محل کار متصدی دستگاهها و وسایل بالابر باید:
الف: دارای سقف محکم و مطمئن باشد تا متصدی از خطر احتمالی سقوط اجسام بر روی سقف محفوظ بماند.
ب: به ترتیبی باشد که متصدی میدان دید کافی در اطراف خود برای انجام عملیات داشته باشد.
پ: به وسیله ارتباط صوتی با خارج از کابین جهت دریافت پیام و همچنین وسیله اطفاء حریق مجهز باشد.
6-2-6-12 قلاب دستگاهها و وسایل بالابر باید مجهز به شیطانک باشد تا مانع جدا شدن اتفاقی بار از آن گردد. همچنین حداکثر باری را که میتوان به وسیله آن بلند نمود، به طور واضح بر روی آن حک شده باشد.
7-2-6-12 میزان حداکثر بار مجاز زنجیرها، کابلها و سایر وسایل بستن و بلند کردن بار، باید بر روی پلاک فلزی درج و در محل مناسبی بر روی بدنه دستگاه نصب و مفاد آن دقیقاً رعایت گردد.
8-2-6-12 دستگاههای بالابر ثابت از قبیل جرثقیلهای برجی (تاور کرین ها) و آسانسورهای موقت باید با رعایت بند 12-6-2-2 به طور مطمئن در محل نصب خود مهار گردند. در مورد تاور کرینها، استحکام و مقاومت زمین محل استقرار دستگاه و همچنین پی آن، قبل از شروع عملیات نصب و مونتاژ باید توسط شخص ذیصلاح مورد بررسی قرار گیرد. همچنین نحوه مهار این دستگاهها باید به ترتیبی باشد که در مقابل حداکثر نیروی باد و طوفان در محل، مقاومت کافی داشته باشند.
9-2-6-12 قسمتهای مختلف دستگاهها و وسایل بالابر باید طبق برنامه زیر مورد بازدیدهای دورهای یا معاینه فنی و آزمایش قرار گیرند:
الف: بازدید روزانه قلابها، حلقهها، اتصالات، چنگکها، کابلها، زنجیرها و به طور کلی تمام لوازمی که برای بستن و بلند کردن بار مورد استفاده قرار میگیرند، از نظر فرسودگی، خوردگی، شکستگی، ترکخوردگی و هر نوع عیب و ایرادهای ظاهری دیگر، توسط متصدی و مسئول دستگاه.
ب: بازدید فنی کلیه قسمتهای دستگاه، هفتهای یک بار، توسط شخص ذیصلاح.
پ: معاینه فنی و آزمایش کلیه قسمتهای دستگاه توسط شخص ذیصلاح و صدور برگ گواهی اجازه کار، هر 6 ماه یک بار و همچنین قبل از استفاده برای اولین بار و یا پس از هرگونه جابجایی و نصب در محل جدید.
10-2-6-12 کلیه تعمیرات اساسی و تعویض قطعات و لوازم اصلی که بر روی دستگاه بالابر انجام میشود، باید در دفتر ویژهای ثبت و توسط شخص ذیصلاح امضاء گردد. این دفتر همراه با برگهای گواهی اجازه کار موضوع بند 12-6-2-9 پ، باید حسب مورد نزد مالک و کارفرمای دستگاه بالابر نگهداری و در هنگام لزوم ارائه گردد.
11-2-6-12 رانندگان یا متصدیان دستگاهها و وسایل بالابر باید دارای شرایط زیر باشند:
الف: از لحاظ جسمی و روانی در سلامت کامل بوده و دارای برگ گواهی بهداشتی از مراکز مورد تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باشند.
ب: دوره آموزشی لازم را طی نموده و دارای برگ گواهی مربوط و پروانه مهارت فنی باشند.
پ: در مورد جرثقیل متحرک (نصب شده بر روی کامیون)، علاوه بر شرایط فوق، داشتن گواهینامه ویژه رانندگی مربوط، طبق ضوابط و مقررات راهنمایی و رانندگی نیز الزامی است.
12-2-6-12 هر دستگاه بالابر علاوه بر متصدی یا راننده، باید دارای یک نفر کمک متصدی یا علامت دهنده نیز باشد. این شخص باید در مورد نحوه علامت دادن با دستها یا وسایل هشدار دهنده و نوع علائم مشخصه و یکنواخت، آموزش لازم را دیده باشد.
13-2-6-12 محل استقرار و مسیر حرکت دستگاههای بالابر باید قبلاً به طور دقیق بازدید و بررسی شود تا در موقع حرکت و کار، خطری از طریق نشست زمین، برخورد با سایر جرثقیلها و بالابرها، کابلهای برق، لولههای گاز یا تأسیسات و بناهای موجود، و یا سقوط در محلهای حفاری شده و از این قبیل، پیش نیاید. همچنین رعایت حریم ایمنی خطوط هوایی انتقال برق و نظایر آن نیز الزامی میباشد.
14-2-6-12 از روی معابر و فضاهای عمومی و خصوصی مجاور کارگاه ساختمانی نباید هیچ باری به وسیله دستگاههای بالابر عبور داده شود و چنانچه انجام این کار اجتنابناپذیر باشد، باید با کسب مجوز از مرجع رسمی ساختمان و با رعایت مفاد بند 12-2-2-1 این معابر و فضاها با استفاده از وسایل مناسب محصور، محدود و یا مسدود گردیده و همچنین علائم هشدار دهنده موثر از قبیل تابلوها، پرچمهای مخصوص یا چراغهای چشمک زن به کار برده شود. در صورتی که ضرورت عبور بار از روی املاک مجاور کارگاه توسط مرجع رسمی ساختمان تائید گردد، باید این موضوع کتباً به اطلاع مالکین و ساکنین مربوط برسد و تمهیدات ایمنی لازم بعمل آید.
15-2-6-12 رانندگان یا متصدیان دستگاهها و وسایل بالابر در موقع کار کردن دستگاهها و یا هنگام آویزان بودن بار، مجاز به انجام کار دیگر و رها کردن دستگاه نمیباشند.
16-2-6-12 جابجایی و حمل کارگران و افراد با وسایل بالابرنده بار ممنوع میباشد.
17-2-6-12 در حین انجام کار، راننده یا متصدی دستگاه بالابر و افراد کمکی و علامت دهنده، مجاز به خوردن، آشامیدن و استعمال دخانیات و استفاده از تلفن همراه و از این قبیل که باعث کاهش هوشیاری فرد میگردد، نمیباشند.
18-2-6-12 در هنگام باد و طوفان شدید باید از کارکردن با دستگاهها و وسایل بالابر خودداری نمود و نیز در چنین مواقعی باید بازوی جرثقیلهای برجی (تاور کرین) در حالت آزاد قرار گیرد. افزایش ارتفاع این جرثقیلها باید در هوای مناسب و با رعایت ایمنی کامل و بدون توقف تا ارتفاع مورد نظر انجام شود.
19-2-6-12 بار باید به طور آهسته و ملایم جابجا و بالا و پایین آورده شود، به طوری که در شروع بلند کردن یا در حین پایین آوردن و توقف، ضربهای به دستگاه وارد نشود و کنترل آن نیز برای اپراتور به راحتی امکانپذیر باشد.
20-2-6-12 در زمان استقرار جرثقیلهای متحرک، باید از استحکام تکیهگاه جک و عدم احتمال وجود چاه یا حفره با یک گردش آزمایشی دکل، اطمینان حاصل گردد.
21-2-6-12 جام (باکت)، سبد، کابین و یا هر گونه وسیله حمل بار، باید متناسب با نوع بار و ظرفیت بالابر انتخاب و دارای تعادل کافی باشد.
22-2-6-12 در بهکارگیری دستگاهها و وسایل موتوری بالابر، باید ضوابط مندرج در آییننامه «حفاظتی وسایل حمل و نقل و جابجا کردن مواد و اشیاء در کارگاهها» و ضوابط و مقررات مبحث "آسانسورها و پلههای برقی (مبحث 15 مقررات ملی ساختمان)" رعایت شود.
3-6-12 وسایل موتوری نقل و انتقال، خاکبرداری و جابجایی مصالح ساختمانی
1-3-6-12 این وسایل شامل ماشینآلات و دیگر وسایل موتوری است که برای جابجایی مصالح، خاک و ضایعات ساختمانی، همچنین در گودبرداری و تخریب و نظایر آنها در عملیات ساختمانی، مورد استفاده قرار میگیرند.
2-3-6-12 قبل از شروع کار با وسایل مذکور باید ترمز، جعبه فرمان، لاستیک، چراغ، بوق، برف پاک کن و سایر قسمتهای عمل کننده مورد بازدید و بررسی قرار گیرند تا از سالم و آماده به کار بودن قسمتهای مذکور اطمینان حاصل شود. ترمزها باید به نحوی تعمیر و نگهداری شوند که وسایل موتوری یاد شده با ظرفیت کامل بار، در کلیه مسیرهای ناهموار و شیبدار کارگاه ساختمانی، قابل کنترل باشند. ضمناً اطراف و زیر ماشین نیز باید قبل از روشن کردن موتور و حرکت وسیله موتوری بازدید و کنترل شود.
3-3-6-12 در کارگاههایی که از وسایل موتوری خاکبرداری و جابجایی مصالح ساختمانی استفاده میشود، باید راههای ورود و خروج مطمئن، بیخطر و مناسب برای آنها ایجاد گردد. همچنین برای مقابله با خطرهای ناشی از حرکت وسایل یاد شده، لازم است علائم و وسایل هشدار دهنده مناسب، مخصوصاً در موقع حرکت به سمت عقب فراهم شود.
4-3-6-12 بارگیری بیش از ظرفیت مجاز وسایل موتوری حمل بار ممنوع است. کلیه بارها باید با وسایل ضروری از قبیل زنجیر، کابل، طناب، توری، چادر برزنت و نظایر آن محکم به بدنه وسیله نقلیه بسته شود، تا مانع از سقوط و ریزش احتمالی آنها گردد. همچنین باید با نصب علائم هشدار دهنده و آگاه کننده نظیر چراغ چشمک زن یا پرچم قرمز از بروز هرگونه حادثه جلوگیری شود.
5-3-6-12 در موقع بارگیری وسایل نقلیه موتوری به وسیله جرثقیل، لودر و امثال آنها باید کلیه سرنشینان وسایل مذکور را ترک و در محل ایمن مستقر گردند، مگر اینکه کابین راننده با ورقهای فولادی مقاوم تقویت و محافظت شده باشد. ضمنا در هنگام بارگیری و یا تخلیه وسایل نقلیه فوق باید علاوه استفاده از ترمز دستی از موانع مناسب از قبیل بلوکهای چوبی نیز برای جلوگیری از حرکت اتفاقی و مهار وسایل مذکور استفاده شود.
6-3-6-12 جهت جلوگیری از سقوط افراد به داخل قیفهای تغذیه شونده مواد و مصالح ساختمانی، باید تدابیر لازم اتخاذ گردد.
7-3-6-12 در موقع توقف (پارک) وسایل موتوری گودبرداری و خاکبرداری از قبیل بولدوزر، لودر، بیل مکانیکی و نظایر آن باید تیغه آنها روی زمین قرار داده شود.
8-3-6-12 در شرایطی که به دلیل سستی بستر یا ازدیاد شیب آن احتمال به خطر افتادن تعادل وسیله موتوری وجود دارد باید قبل از شروع عملیات، اقدامات ایمنی و حفاظتی لازم به عمل آید.
9-3-6-12 در موقع تخلیه یا بارگیری وسایل موتوری در محیطهای بسته، باید تهویه لازم و کافی، حسب مقادیر حدود مواجهه مجاز اعلام شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت گیرد. در غیراین صورت باید موتور آنها خاموش شود.
10-3-6-12 در مورد ماشینآلات و تجهیزات ساختمانی علاوه بر رعایت مقررات مندرج در آییننامههای "حفاظتی کارگاههای ساختمانی"، آییننامه "ایمنی کار با ماشینآلات عمرانی" و آییننامه "حفاظتی حمل و نقل و جابجا کردن مواد و اشیاء در کارگاهها"، رعایت دستورالعملهای ایمنی سازنده دستگاههای مذکور نیز الزامی است.