1-12 کلیات
1-1-12 هدف
هدف این مبحث تعیین حداقل ضوابط و مقررات به منظور تأمین ایمنی، بهداشت کار و حفاظت از محیطزیست هنگام اجرای عملیات ساختمانی است.
2-1-12 دامنه کاربرد
عایت مفاد این مبحث در انجام عملیات ساختمانی برای کلیه ساختمانهای مشمول قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان لازمالاجرا است.
3-1-12 تعاریف کلی و واژه ها
در این بخش تعاریف زیر ارائه میشود. سایر اصطلاحاتی که جنبه عمومی ندارد، در جای خود تعریف خواهند شد. برای اصطلاحاتی که در این مبحث تعریف نشدهاند، معنای متداول آنها مورد نظر است.
1-3-1-12 عملیات ساختمانی
عملیات ساختمانی عبارت است از تخریب، خاکبرداری، خاکریزی، گودبرداری، حفاظت گودبرداری و پیسازی، احداث بناهای موقت و دائم، توسعه، تعمیر اساسی و تقویت بنا، نماسازی، محوطهسازی و ساخت قطعات پیشساخته در محل کارگاه ساختمانی، حفر چاهها و مجاری آب و فاضلاب و سایر تأسیسات زیربنایی.
2-3-1-12 کارگاه ساختمانی
کارگاه ساختمانی محلی است که یک یا تعدادی از عملیات ساختمانی مندرج در بند 12-1-3-1 در آن انجام شود. در صورت اخذ مجوز برای استفاده از معابر مجاور کارگاه جهت انبار کردن مصالح؛ یا استقرار تجهیزات و ماشینآلات، این محلها نیز جزء کارگاه ساختمانی محسوب میشود.
3-3-1-12 محل کار
محل کار محلی است در محدوده کارگاه ساختمانی که در اختیار کارفرما باشد و کارگران به درخواست و به حساب کارفرما در آنجا مشغول کار باشند و برای انجام کار به آنجا وارد شوند.
4-3-1-12 وسایل و تجهیزات
وسایل و تجهیزات عبارت است از ابزار، ماشینآلات، داربستها، نردبانها، سکوها و تجهیزات مشابه که در کارگاه ساختمانی به کار گرفته میشوند.
5-3-1-12 مرجع رسمی ساختمان
مرجع رسمی ساختمان مرجعی است که طبق قانون، مسئول صدور پروانه ساختمان و نظارت و کنترل بر امر ساختمانسازی در محدوده مورد عمل خود باشد.
6-3-1-12 مرجع ذیصلاح
مرجع ذیصلاح مرجعی است که طبق قانون، صلاحیت تدوین، تصویب یا ابلاغ ضوابط و مقررات مشخصی را داشته باشد.
7-3-1-12 شخص ذیصلاح
شخص ذیصلاح شخصی است که حسب مورد دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی یا کاردانی یا تجربی در رشته مربوط از وزارت راه و شهرسازی یا دارای صلاحیت نظارت بر امور ایمنی، بهداشت کار و محیطزیست، یا پروانه مهارت فنی از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در رشته مربوط و یا گواهی ویژه تردد و کار با ماشینآلات ساختمانی از اداره راهنمایی و رانندگی باشد.
8-3-1-12 مهندس ناظر
مهندس ناظر (ناظر) شخصی حقیقی یا حقوقی دارای پروانه اشتغال به کار در یکی از رشتههای موضوع قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان است که بر اجرای صحیح عملیات ساختمانی در حیطه صلاحیت مندرج در پروانه اشتغال خود نظارت مینماید.
9-3-1-12 سازنده (مجری)
سازنده (مجری) شخصی است حقیقی یا حقوقی که در زمینه اجرای ساختمان دارای پروانه اشتغال به کار از وزارت راه و شهرسازی است و با عقد قراردادهای همسان که با صاحب کار منعقد مینماید، اجرای عملیات ساختمانی را بر اساس نقشههای مصوب، مقررات ملی ساختمان و سایر مدارک منضم به قرارداد برعهده دارد. سازنده ساختمان نماینده صاحب کار در اجرای عملیات ساختمان بوده و پاسخگوی کلیه مراحل اجرای کار به ناظر و دیگر مراجع نظارت و کنترل ساختمان میباشد.
10-3-1-12 صاحب کار
صاحب کار شخصی است حقیقی یا حقوقی که مالک یا قائم مقام قانونی مالک کارگاه ساختمانی بوده و اجرای عملیات ساختمانی و مسئولیت ایمنی، بهداشت کار و حفاظت محیطزیست مربوط به آن را بر طبق قرارداد کتبی به سازنده واگذار مینماید. در صورتی که صاحب کار دارای پروانه اشتغال به کار در زمینه اجرا باشد و خود رأساً عملیات اجرایی را عهدهدار شود، سازنده نیز محسوب میشود.
11-3-1-12 پیمانکار
پیمانکار شخصی است حقیقی یا حقوقی که به عنوان پیمانکار جزء یا فرعی اجرای قسمتی از عملیات ساختمانی را بر طبق قرارداد کتبی با سازنده عهدهدار میشود.
12-3-1-12 خویش فرما
خویش فرما شخص حقیقی ذیصلاحی است که در کارگاه ساختمانی بدون بهکارگیری کارگران دیگر و بر طبق قرارداد کتبی پیمانکاری، مسئولیت انجام قسمت یا قسمتهایی از عملیات ساختمانی را بر عهده میگیرد. خویش فرما در کارگاه ساختمانی پیمانکار جزء یا فرعی محسوب میشود.
13-3-1-12 کارفرما
کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که یک یا چند نفر کارگر را در کارگاه ساختمانی به هزینه خود و با پرداخت مزد به کار میگمارد، اعم از اینکه پیمانکار جزء، سازنده یا صاحب کار باشد.
14-3-1-12 کارگر
کارگر شخصی است حقیقی که در کارگاه ساختمانی در مقابل دریافت مزد به درخواست و با هزینه کارفرما کار کند.
15-3-1-12 حفاظت
حفاظت عبارت است از اقدامات و عملیاتی که به منظور نگهداری و مراقبت از افراد، اشیاء، اموال، ابنیه، وسایل و تجهیزات در مقابل خطرات ناشی از اجرای عملیات ساختمانی بکار برده میشود.
16-3-1-12 ایمنی
ایمنی عبارت است از:
الف: مصون و محفوظ بودن کلیه کارگران و افرادی که به نحوی در کارگاه ساختمانی با عملیات ساختمانی ارتباط دارند.
ب: مصون و محفوظ بودن کلیه افرادی که در مجاورت یا نزدیکی (شعاع موثر) کارگاه ساختمانی عبور و مرور، فعالیت یا زندگی میکنند.
پ: حفاظت و مراقبت از ابنیه، خودروها، تاسیسات، تجهیزات و نظایر آن در داخل یا مجاورت کارگاه ساختمانی.
17-3-1-12 خطر
خطر به شرایطی اطلاق میشود که دارای پتانسیل رساندن آسیب و صدمه به افراد، خسارت به وسایل، تجهیزات، بناها و از بین بردن مواد یا کاهش کارایی در اجرای یک عمل از قبل تعیین شده باشد.
18-3-1-12 بهداشت کار (بهداشت حرفه ای)
بهداشت کار (بهداشت حرفه ای) عبارت است از علم و فن پیشگیری از بیماریهای ناشی از کار و ارتقای سطح سلامتی افراد شاغل از طریق کنترل عوامل زیانآور محل کار.
19-3-1-12 محیطزیست
محیطزیست عبارت است از سلامت و بهداشت کلیه افرادی که در مجاورت یا نزدیکی (شعاع موثر) کارگاه ساختمانی عبور و مرور، فعالیت یا زندگی میکنند و همچنین جلوگیری از آلودگی هوا، آب، خاک و آلودگی صوتی ناشی از عملیات ساختمانی.
20-3-1-12 حادثه
حادثه رخدادی غیرعمد است که به طور غیرمنتظرهای اتفاق افتد و باعث خسارت مالی و یا صدمه جانی شود.
21-3-1-12 حادثه ناشی از کار
حادثه ناشی از کار رخدادی است که در حین انجام وظیفه و به سبب آن برای شاغلین در کارگاه ساختمانی اتفاق افتد. همچنین حوادثی که حین کمکرسانی به افراد حادثه دیده نیز رخ دهد حادثه ناشی از کار محسوب میگردد.
22-3-1-12 بیماری ناشی از کار یا بیماری شغلی
بیماری ناشی از کار یا بیماری شغلی بیماری است که در اثر اشتغال در محل کار برای کارگر به وجود آمده یا تشدید شده، و عامل اصلی و مرتبط با آن در محل کار و به عنوان عامل زیانآور در محل کار موجود میباشد.
23-3-1-12 ریسک
حاصلضرب احتمال وقوع یک رویداد یا مواجهه با عوامل زیانآور در پیامدهای حاصل از آن را ریسک میگویند. به بیان دیگر، ریسک عبارت است از احتمال بوجود آمدن آسیب و صدمه از یک خطر معین.
24-3-1-12 مدیریت ریسک
مدیریت ریسک عبارت است از شناسایی مخاطرات احتمالی، ارزیابی ریسکهایی که ممکن است از مخاطرات فوق بوجود آیند، تصمیمگیری و برنامهریزی در مورد اقدامات کنترلی به منظور اجتناب یا کاهش سطح ریسکها، اجرای اقدامات کنترلی، مشاهده و بازبینی موثر بودن اقدامات و مستندسازی آنها.
25-3-1-12 ارزیابی ریسک
ارزیابی ریسک یک روش منطقی برای تعیین اندازه کمی و کیفی خطرات، و بررسی پیامدهای بالقوه ناشی از حوادث احتمالی بر روی افراد، مواد، تجهیزات و محیط است. در حقیقت از این طریق میزان کارآمدی روشهای کنترلی موجود مشخص شده و دادههای با ارزشی برای تصمیمگیری در زمینه کاهش ریسک خطرات، بهسازی سیستمهای کنترلی و برنامهریزی برای واکنش به آنها فراهم میشود.
26-3-1-12 کار در ساعت غیرعادی
کار در ساعت غیرعادی عبارت از کاری است که در خارج از وقت عادی و یا از پیش تعیین شده انجام شود. کار نگهبانان و کارگران حفاظت و ایمنی، کار در ساعت غیرعادی تلقی نمیشود.
27-3-1-12 کار در شب
کار در شب عبارت از کاری است که بین ساعت 22 لغایت 6 بامداد روز بعد انجام گیرد.
28-3-1-12 سازه موقت
سازه موقت سازهای است که برای تجهیز کارگاه و در جهت اجرای عملیات اصلی و حفاظتی به صورت موقت اجرا میشود. این سازه باید طبق آییننامههای مربوط دارای پایداری و استحکام لازم در مقابل بارهای وارده باشد.
29-3-1-12 برچسب گذاری
بررسی، شناسایی و نشانهگذاری یک ماده و یا ترکیب شیمیایی را برچسبگذاری گویند.
30-3-1-12 برگه اطلاعات ایمنی مواد
برگه و یا مجموعه مطالب در خصوص اطلاعات ایمنی و بهداشتی یک ماده و یا ترکیب شیمیایی شامل اجزای مختلف کاربردی و قابل استفاده در موارد عادی و اضطراری میباشد. این اطلاعات شامل نام ماده و یا ترکیب شیمیایی، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، کاربردها، نحوه استفاده، درجه اشتعال، نحوه مقابله در شرایط نشت، آتشسوزی، مخاطرات بهداشتی برای انسان، قابلیت انفجار و اصولاً هرگونه اطلاعات با ارزش در مقابله و پاسخ در شرایط اضطراری و رعایت اصول ایمنی و بهداشتی مربوط بصورت خلاصه و کاربردی است.
4-1-12 مجوزهای خاص و اقدامات قبل از اجرا
1-4-1-12 قبل از شروع عملیات ساختمانی اقدامات زیر باید توسط سازنده انجام شود:
الف: کلیه پروانهها و مجوزهای لازم به منظور اجرای عملیات ساختمانی، تخلیه و انبار کردن مصالح و تجهیزات، پارک ماشینآلات ساختمانی در پیادهروها، خیابانها و سایر فضاهای عمومی، استفاده از تسهیلات عمومی و همچنین کار در شب از مراجع ذیربط اخذ شود. مسدود و یا محدود نمودن پیادهروها و معابر عمومی با رعایت بند 12-2-2-1 مجاز خواهد بود.
ب: طرح تجهیز کارگاه، نحوه حفاظت از درختان داخل و مجاورکارگاه و همچنین در اجرای دستورالعمل اجرایی گودبرداریهای ساختمانی مصوب شورای تدوین مقررات ملی ساختمان، پلان و عمق گودبرداری و نحوه حفاظت و پایداری دیوارههای گود تهیه و به تأیید مرجع رسمی ساختمان رسیده و یک نسخه از آن جهت نظارت در اختیار ناظر قرار گیرد.
پ: نقشههای اجرایی بررسی و در صورت مشاهده اشکال، نظرات پیشنهادی برای اصلاح به طور کتبی به صاحب کار و طراح اعلام شود.
ت: برنامه زمانبندی کار، ساختار سازمانی اجرای کار، شرح وظایف و مسئولیتهای کارکنان کلیدی و مستندات مربوط به تایید صلاحیت آنها کتباً به اطلاع صاحب کار و مهندس ناظر برسد.
ث: بیمه مسئولیت مدنی و شخص ثالث کارگاه و همچنین بیمه اجباری کارگران ساختمانی برقرار گردد.
ج: قطع یا جابجایی انشعاب آب، برق، گاز و سایر تاسیسات زیر بنایی قبل از تخریب و گودبرداری.
2-4-1-12 سازنده موظف است کلیه نقشهها و مشخصات فنی (از نظر ایستایی) وسایل و سازههای حفاظتی از قبیل راهرو سرپوشیده موقت، حصار حفاظتی موقت، توقفگاه و گذرگاه وسایل، تجهیزات و ماشینآلات ساختمانی و همچنین شمعها، سپرها، پایههای پلها، حفاظها و دست اندازها و وسایل و تجهیزاتی از این قبیل را قبل از ساخت، نصب و بهکارگیری به تأیید شخص ذیصلاح دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی (در حدود صلاحیت مربوط) برساند و یک نسخه از آن را جهت نظارت در اختیار مهندس ناظر قرار دهد. نقشهها و مشخصات فنی راهرو سرپوشیده و حصار حفاظتی موقت باید به تایید مرجع رسمی ساختمان نیز برسد.
5-1-12 مسئولیت ایمنی، بهداشت کار و حفاظت محیطزیست
1-5-1-12 در هر کارگاه ساختمانی سازنده موظف است اقدامات لازم به منظور حفظ و تأمین ایمنی، بهداشت کار و حفاظت محیطزیست را به عمل آورد.
2-5-1-12 هرگاه یک یا چند کارفرما یا افراد خویش فرما به طور همزمان، در یک کارگاه ساختمانی مشغول به کار باشند، هر کارفرما در محدوده پیمان خود مسئول اجرای مقررات مربوط به ایمنی، بهداشت کار و حفاظت محیطزیست میباشد. کارفرمایانی که به طور همزمان در یک کارگاه ساختمانی مشغول فعالیت هستند، باید در اجرای مقررات مذکور با یکدیگر همکاری نموده و سازنده یا پیمانکار اصلی نیز مسئول مراقبت و ایجاد هماهنگی بین آنها میباشد. برقراری بیمه مسئولیت مدنی و شخص ثالث از مسئولیتهای سازنده، کارفرما و مسئولین مربوط نمیکاهد.
3-5-1-12 سازنده و کارفرمایان کارگاههای ساختمانی موظفند از شخص ذیصلاح دارای پروانه اشتغال یا مهارت فنی و یا گواهی ویژه در عملیات ساختمانی استفاده نمایند. بعلاوه، شاغلین در کارگاههای ساختمانی باید آموزشهای بهداشت کار و ایمنی را فراگرفته و گواهیهای مربوط را از مراجع ذیصلاح دریافت نموده باشند.
4-5-1-12 سازنده و سایر کارفرمایان کارگاههای ساختمانی موظفند برای تأمین ایمنی، سلامت بهداشت کارگران، وسایل و تجهیزات لازم را بر اساس مقررات این مبحث تهیه و در اختیار آنها قرار دهند. چگونگی کاربرد این وسایل را به کارگران آموخته و نیز در مورد کاربرد وسایل و تجهیزات و رعایت مقررات مذکور نظارت نمایند. کارگران نیز ملزم به استفاده و نگهداری از وسایل مذکور و اجرای دستورالعملهای مربوط میباشند.
5-5-1-12 در کارگاههای با زیربنای بیش از 3000 مترمربع و یا 18متر ارتفاع از روی پی، معرفی شخصی ذیصلاح به عنوان مسئول ایمنی، بهداشت کار و حفاظت محیطزیست الزامی میباشد. بعلاوه با توجه به دستورالعمل اجرایی گودبرداریهای ساختمانی ابلاغی وزارت راه و شهرسازی در گودهای با خطر زیاد و بسیار زیاد بهکارگیری شخص ذیصلاح و آشنا به مسائل ایمنی گودبرداری به عنوان "مسئول ایمنی کارگاه گودبرداری" الزامی است. تعیین مسئول ایمنی رافع مسئولیتهای اصلی سازنده نمیباشد.
6-5-1-12 در صورت احتمال وقوع حادثه، سازنده موظف است تا تأمین ایمنی و حفاظت لازم، از ادامه عملیات ساختمانی در موضع خطر خودداری نماید. در صورت وقوع حادثه منجر به خسارت، جرح یا فوت، سازنده موظف است پس از انجام اقدامات فوری برای رفع خطر، مراتب را حسب مورد به مراجع ذیربط گزارش نماید.
7-5-1-12 کارفرما نباید به هیچ کارگری اجازه دهد که خارج از ساعت عادی کار، به تنهایی مشغول به کار باشد. در صورت انجام کار در ساعت غیرعادی، باید روشنایی کافی، امکان برقراری ارتباط و نیز تمام خدمات مورد نیاز کارگران فراهم شود.
8-5-1-12 مهندس ناظر موظف به نظارت بر اجرای مقررات این مبحث در عملیات ساختمانی موضوع بند 12-1-3-1 میباشد. هرگاه مهندس ناظر در ارتباط با عملیات ساختمانی، مواردی را خلاف این مبحث مشاهده نماید، باید ضمن تذکر کتبی به سازنده، مراتب را به مرجع رسمی ساختمان اعلام نماید.
9-5-1-12 شهرداری و سایر مراجع صدور پروانه ساختمان و همچنین سازمان نظام مهندسی ساختمان نیز باید برعملکرد سازنده و مهندس ناظر نظارت نمایند. در صورت بروز تخلف باید مراتب به شورای انتظامی نظام مهندسی ساختمان گزارش گردد.