آیین‌نامه‌ها

صفحه اصلی / آیین‌نامه‌ها
پیوست - فصل سوم : اجرای ساختمان

پیوست - فصل سوم : اجرای ساختمان

ماده 7 – تمامی عملیات اجرایی ساختمان باید منحصراً توسط دفاتر مهندسی اجرای ساختمان با مجریان حقوقی یا مجریان انبوه ساز و یا دارندگان صلاحیت طرح و ساخت ساختمان که در زمینه اجرا حسب مورد دارای مجوز یا پروانه اشتغال از وزارت مسکن و شهرسازی می‌باشند به عنوان مجری، طبق شرایط عمومی قرارداد و ضوابط مندرج در شرایط خصوصی و قراردادهای همسان مندرج در فصل هفتم این شیوه‌نامه و شرح وظایف و مسوولیت‌های عمومی به شرح مواد 8، 9، 10 و 11 این مجموعه شیوه‌نامه و بر اساس نقشه‌های مصوب و کلیه مدارک منضم به قرارداد که با صاحب‌کار یا صاحب‌کاران منعقد می‌نماید انجام شود. صاحب‌کار یا صاحب‌کاران برای انجام امور ساختمانی خود مکلفند از اینگونه مجریان استفاده نمایند، مجری نماینده فنی صاحب‌کار در اجرای ساختمان بوده و پاسخگوی تمامی مراحل اجرای کار به ناظر یا ناظران و دیگر مراجع کنترل ساختمان می‌باشد. شهرداری‌ها یا سایر مراجع صدور پروانه ساختمان موظفند نام و مشخصات مجری که به وسیله صاحب‌کار معرفی شده و توسط سازمان استان کنترل صلاحیت و ظرفیت شده است را در پروانه مربوطه قید نمایند. مجری نسخه‌ای از قرارداد منعقده با صاحب‌کار را در اختیار شهرداری یا سایر مراجع صدور پروانه ساختمان و سازمان استان قرار می‌دهد، صاحب‌کاری که خود مجری همان کار باشد نیازی به ارائه قرارداد ندارد اما تمامی مسوولیت‌ها و مقررات مجری که در این فصل آمده است برعهده وی خواهد بود و مکلف است مفاد شرایط عمومی قراردادهای همسان را رعایت نماید. سازمان استان می‌تواند عملکرد اجرایی دفاتر مهندسی اجرای ساختمان، مجریان حقوقی، مجریان انبوه ساز و دارندگان صلاحیت طرح و ساخت را بررسی نماید و در صورت اطلاع و یا مشاهده هر گونه تخلف، مکلف است مراتب را برای بررسی و اتخاذ تصمیم، حسب مورد به سازمان مسکن و شهرسازی استان و شورای انتظامی استان اعلام نماید، تا در صورت محکومیت مجری نسبت به برخورد انضباطی تا حد ابطال پروانه اشتغال اقدام شود.

1-7 وظایف و مسوولیت‌های مجریان ساختمان به شرح زیر می‌باشد :

1-1-7 مطالعه و بررسی مشخصات مندرج در پروانه ساختمان، نقشه‌های اجرایی و مشخصات فنی ساختمان قبل از شروع عملیات اجرایی و اعلام اشکالات و مغایرتهای احتمالی بین پروانه ساختمان و نقشه‌ها یا نقشه‌ها با یکدیگر یا بین نقشه‌ها و مشخصات فنی و یا وجود نقص در آنها به طراح یا طراحان آن. در صورتی که این موارد منجر به تغییراتی در طراحی ساختمان گردد مراتب باید به صاحب‌کار نیز اعلام شود.

2-1-7 ارائه برنامه زمان‌بندی کلی و تفصیلی کارهای اجرایی ساختمان از آغاز تا پایان کار و همچنین اعلام توقف و شروع مجدد آن به صاحب‌کار و ناظر هماهنگ کننده و فراهم نمودن شرایط نظارت بر عملیات اجرایی ساختمان برای آنها به ویژه قسمت‌هایی از ساختمان که پوشیده خواهند شد و ایجاد هماهنگی در چارچوب وظایف تعیین شده برای ناظر هماهنگ کننده و سایر ناظران.

3-1-7 رعایت اصول ایمنی و حفاظت کارگاه و ساختمان‌های پیرامون آن و همچنین رعایت مسائل زیست محیطی کارگاه.

4-1-7 صحت انجام تمامی عملیات اجرایی ساختمان، رعایت مقررات ملی ساختمان، رعایت ضوابط و مقررات شهرسازی، اجرای محتوای مندرج در پروانه ساختمان و نقشه‌های مصوب.

5-1-7 اخذ موافقت و تأیید کتبی صاحب‌کار، ناظر مربوط و ناظر هماهنگ کننده در هر گونه تغییراتی در برنامه تفصیلی اجرایی کار و اخذ موافقت و تأیید کتبی صاحب‌کار و طراح مربوط و مسؤول دفتر طراحی در هرگونه تغییراتی در نقشه‌ها یا مشخصات فنی و مقررات ملی ساختمان مربوط به کار در دست اجرا .

6-1-7 استفاده از مهندسان و کاردان‌های فنی رشته‌های مختلف ساختمان و معماران تجربی دارای پروانه اشتغال و کارگران، استادکاران و همچنین عوامل فنی ماهر دارای پروانه مهارت فنی .

7-1-7 امضا «شرایط عمومی قرارداد به شرح مندرج در فصل هشتم این مجموعه شیوه‌نامه» که جزو لاینفک قرارداد منعقده بین صاحب‌کار و مجری بوده و باید به امضای طرفین رسیده باشد.

8-1-7 تهیه و امضای سه سری نقشه کامل کار اجرا شده ساختمان (چون ساخت) و یک لوح فشرده از نقشه‌های معماری، سازه، تأسیسات مکانیکی و تأسیسات برقی و اخذ تأییدیه لازم از ناظران حقیقی ذیربط یا ناظر حقوقی.

9-1-7 جبران خسارات ناشی از عملکرد خود به صاحب‌کار یا اشخاص دیگر پس از تأیید مراجع دارای صلاحیت .

10-1-7 رعایت شرایط خصوصی قرارداد و مشخصات مندرج در پروانه ساختمان و نقشه‌های مصوب و ضوابط و مقررات شهرسازی در اجرای کار.

11-1-7 رعایت مقررات ملی ساختمان و شیوه‌نامه‌ها و بخشنامه‌های قانونی صادره از سوی وزارت مسکن و شهرسازی.

12-1-7 اجرای موضوع قرارداد منطبق با اصول مهندسی و کیفیت مناسب و استفاده از مصالح مرغوب در حد استانداردهای اعلام شده توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، که مراحل مختلف آن مورد تأیید ناظران ذی‌ربط حسب رشته آنان باشد و اخذ تأییدیه‌های مربوط به کنترل ساختمان در پایان هر مرحله از عملیات اجرایی از ناظران ذیربط.

13-1-7 تکمیل دفترچه اطلاعات ساختمان منضم به شناسنامه فنی و ملکی ساختمان و اخذ تأییدیه‌های لازم از ناظران ذی‌ربط جهت صدور شناسنامه مذکور به شرح فصل ششم این مجموعه شیوه‌نامه.

14-1-7  تحویل تمامی مدارک و مستندات فنی و ملکی ساختمان به صاحب‌کار پس از انجام مراحل فوق.

15-1-7 بیمه کردن کیفیت اجرای ساختمانی که به مسوولیت مجری ساخته می‌شود ماده 18 آیین‌نامه ماده 33 قانون، از طریق ارائه بیمه نامه تضمین کیفیت ساختمان و یا ارائه تضمین نامه کتبی و قانونی، به نفع صاحب‌کار یا صاحب‌کاران بر اساس ضوابط و مقررات زیر :

1-15-1-7 مجریان مکلفند تمامی ساختمان‌های احداثی خود را تحت پوشش بیمه کیفیت اجرای ساختمان، از طریق شرکت‌های بیمه تخصصی قرار دهند.

2-15-1-7  معیارهای کنترل کیفیت ساختمان که برای برقراری پوشش بیمه لازم است، استانداردهای مقررات ملی ساختمان، پروانه ساختمان و مدارک فنی منضم به آن، چک لیست‌ها و نقشه‌ها و شیوه‌نامه‌های مصوب می‌باشد.

3-15-1-7 مدت بیمه کیفیت اجرای ساختمان از ابتدای شروع بهره‌برداری و پس از تحویل ساختمان توسط مجری به صاحب‌کار یا صاحب‌کاران در بخش‌های مختلف ساختمان به شرح زیر است :

الف – سازه‌های ساختمان شامل پی، اسکلت، سقف و سفت‌کاری، حداقل ده سال.

ب – نمای ساختمان، حداقل پنج سال.

ت – عایق‌های رطوبتی ساختمان، حداقل پنج سال.

ث- تجهیزات و تأسیسات مکانیکی و تأسیسات برقی، آسانسورها، حداقل سه سال.

4-15-1-7 مجریانی که ساختمان‌های در دست احداث خود را به دلایل قابل استناد و قبولی که مورد تأیید سازمان استان باشد نتوانند تحت پوشش بیمه کیفیت ساختمان قرار دهند، مکلفند از طریق ارائه ضمانتنامه بانکی یا تضمین نامه کتبی که مفاد و کاربرگ آن توسط سازمان استان تهیه و حداقل حاوی تضمین‌های موضوع بند 7-16-3 همین شیوه‌نامه است و در سه نسخه تهیه و در یکی از دفاتر اسناد رسمی مورد تأیید قرار می‌گیرد به نفع صاحبان کار یا صاحب‌کاران، تضمین کیفیت ساختمان نمایند.

2-7 شهرداری‌ها یا سایر مراجع صدور پروانه ساختمان مکلفند وفق بند 3 بخش «ب» ماده 30 قانون برنامه چهارم توسعه اجتماعی و فرهنگی کشور، هنگام صدور پایان کار ساختمان از صاحب‌کار یا صاحب‌کاران، درخواست ارائه بیمه نامه کیفیت ساختمان، به نفع خریداران و بهره‌برداران بعدی بنمایند.

3-7 در محل‌هایی که مجری به تعداد کافی نباشد و با وجود نداشته باشد، طبق ماده 18 این مجموعه شیوه‌نامه باید عمل شود.

ماده 8 – دفاتر مهندسی اجرای ساختمان

1-8 براساس مواد 9 لغایت 20 آیین‌نامه ماده 33 شرایط لازم برای اعطای صلاحیت و تعیین ظرفیت اشتغال، به دفاتر مهندسی اجرای ساختمان که به موجب ماده 9 آیین‌نامه اجرایی تأسیس می‌شوند به شرح زیر است.

1-1-8 دفتر مهندسی اجرای ساختمان براساس درخواست تأسیس دفتر توسط یک نفر از مهندسان رشته‌های معماری یا عمران دارای پروانه اشتغال و صلاحیت اجرای ساختمان تشکیل می‌شود و باید مجوز فعالیت از سازمان مسکن و شهرسازی استان دریافت نماید.

2-1-8 دفتر مهندسی اجرای ساختمان قائم به شخص مهندس معمار یا مهندس عمران دارنده پروانه اشتغال است و امتیاز آن قابل واگذاری نیست و شخص مذکور مسوول دفتر مهندسی اجرای ساختمان نیز خواهد بود.

3-1-8 مهندس معمار یا مهندس عمران دارنده مجوز دفتر مهندسی اجرای ساختمان که از مهندسان رشته‌های دیگر ساختمان، کاردان‌های فنی و معماران تجربی به عنوان شریک، در ارائه خدمات مهندسی در دفتر استفاده نماید، خود راساً مسوول تمامی کارهای اجرایی انجام شده توسط آنان در برابر صاحب‌کار یا صاحب‌کاران می‌باشد و این موضوع رافع مسوولیت فنی و اجرایی اشخاص مذکور در برابر شمول دفتر نخواهد بود.

4-1-8 مهندس معمار یا مهندس عمران و شرکای موضوع بند 18-3 که مشترکا نسبت به تأسیس دفتر مهندسی اجرای ساختمان اقدام نمایند باید داری مشارکت نامه رسمی ثبت شده در دفاتر اسناد رسمی کشور باشند.

5-1-8 دفتر مهندسی اجرای ساختمان باید دارای محل ثابت، مستقل از سایر دفاتر و دارای تابلو باشد. مسوول دفتر موظف است در صورت تغییر محل دفتر مراتب را به طور همزمان حداکثر ظرف مدت پانزده روز به سازمان مسکن و شهرسازی استان، سازمان استان، مرجع صدور پروانه ساختمان اطلاع دهد.

2-8 شرح وظایف مسوول دفتر و شرح وظایف عمومی دفتر مهندسی اجرای ساختمان عیناً مطابق بندهای 5-5 و 5-6 این مجموعه شیوه‌نامه با تغییر نام دفتر مهندسی طراحی به دفتر مهندسی اجرا و طراح به مجری می‌باشد.

3-8 شرایط و حدود صلاحیت دفاتر مهندسی اجرای ساختمان

1-3-8 حداکثر زیربنای هر یک از کارهای اجرایی مجریان دفاتر مهندسی اجرای ساختمان با توجه به حدود صلاحیت مندرج در جدول شماره 5 در بخش اجرای واحدهای مسکونی 5000 مترمربع می‌باشد.

2-3-8 حدود صلاحیت دفاتر مهندسی اجرای ساختمان برای مهندس دارای مجوز دفتر در اجرای گروه‌های ساختمانی عبارت از همان حدود صلاحیت اجرای ساختمان مندرج در پروانه اشتغال شخص حقیقی وی در رشته و تخصصی که در اجرای ساختمان بررسی صلاحیت شده است به شرح جدول شماره 5 و حدود صلاحیت کاردان‌های فنی و معماران تجربی عبارت از همان حدود صلاحیت مندرج در پروانه شخص حقیقی آنها به شرح جداول شماره 8 و 9 این مجموعه شیوه‌نامه می‌باشد.

3-3-8 در مواردی که به موجب ماده 4 قانون، اجرای کار ساختمان در یکی از رشته‌ها مستلزم داشتن پروانه صلاحیت مربوط می‌باشد و مجری فاقد صلاحیت مذکور باشد موظف است از دارندگان پروانه صلاحیت مربوط برای آن بخش از کار استفاده نماید.

4-3-8 شرکای دفتر در قبال خدمات تخصصی مربوط به رشته و حدود صلاحیت مندرج در پروانه اشتغال حقیقی خود و اداره امور دفتر در برابر مسوول دفتر، پاسخگو و مسوول می‌باشند.

4-8 ظرفیت اشتغال دفاتر مهندسی اجرای ساختمان

1-4-8 ظرفیت اشتغال دفتر مهندسی اجرای ساختمان به صورت دوره‌ای تعیین می‌گردد و شروع دوره از آغاز اجرای ساختمان تا ارسال گزارش پایان کار ساختمان به شهرداری یا سایر مراجع صدور پروانه ساختمان توسط ناظر هماهنگ کننده است، ملاک سنجش مقادیر ظرفیت اشتغال در هر برش زمانی به شرح جداول 5، 8 و 9 تعیین می‌شود.

جدول شماره 5 – حدود صلاحیت دفتر اجرای ساختمان و ظرفیت اشتغال آن در هر برش زمانی.

پایه مهندسی پایه 3 پایه 2 پایه 1 پایه ارشد
حداکثر تعداد طبقات مجاز از روی شالوده 5 10 20 بدون محدودیت
حداکثر ظرفیت اشتغال به کار براساس مساحت زیربنا در هر مقطع زمانی (مجموع کارهای در دست اجرا) 1200 3000 4000 5000
حداکثر تعداد واحد ساختمانی همزمان 2 3 3 3

2-4-8  ظرفیت اشتغال دفاتر مهندسی اجرای ساختمان، موضوع جدول شماره 5 این مجموعه شیوه‌نامه، در هر استان با توجه به شرایط استان و تعداد دارندگان پروانه اجرای ساختمان به پیشنهاد هیات مدیره سازمان استان و تصویب هیات سه نفره حداکثر تا 20 درصد و تعداد کار دفاتر مذکور حداکثر یک واحد نسبت به ظرفیت و تعداد کار مندرج در جدول شماره 5 می‌تواند افزایش یا کاهش یابد.

3-4-8 در صورتی که مهندسان رشته‌های دیگر ساختمان (به غیر از رشته مسوول دفتر) در دفتر مهندسی اجرای ساختمان به صورت شریک، اشتغال به کار داشته باشند ظرفیت اشتغال این گونه دفاتر به ازای هر مهندس رشته‌های دیگر ساختمان معادل 15 درصد، و حداکثر تا 60 درصد ظرفیت دفتر اجرای ساختمان افزایش می‌یابد، در چنین حالتی ظرفیت اشتغال مهندسان رشته‌های دیگر ساختمان که همکاری آنان با دفتر به صورت نیمه وقت باشد معادل 15 درصد ظرفیت اشتغال نظارت با طراحی کاهش می‌یابد.

4-4-8 مجری زمانی می‌تواند اجرای کار دیگری را تقبل نماید که گزارش پیشرفت فیزیکی عملیات اجرایی هر یک از واحدهای ساختمانی در دست اجرای او برابر 75 درصد باشد و مراتب مورد تأیید ناظر هماهنگ کننده و سازمان استان قرار گیرد.

5-4-8 چنانچه مجری در حدود ظرفیت اشتغال تعیین شده برای او، مسوولیت اجرای همزمان بیش از یک ساختمان یا مجتمع ساختمانی را تقبل نماید، ملزم می‌باشد در هر ساختمان یا مجتمع ساختمانی حسب پیچیدگی و حجم و ارتقاء کار، طبق نظر سازمان استان، یک نفر مهندس رشته معماری یا عمران یا کاردان فنی رشته‌های ذکر شده یا معمار تجربی را به صورت تمام وقت، به عنوان مسوول اجرای کارگاه در محل احداث بنا مستقر نماید.

6-4-8 ظرفیت اشتغال به کار مجری حقیقی که مسؤول دفتر مهندسی اجرای ساختمان است، براساس کار تمام وقت در دفتر اجرای ساختمان تعیین شده و چنانچه بخواهند در زمینه طراحی یا نظارت ساختمان نیز فعالیت نماید باید تمامی کارهای اجرایی در دست اقدام او به پایان رسیده و گواهی لازم را از  ناظر هماهنگ کننده دریافت نموده باشد و سپس نسبت به تشکیل دفتر مهندسی طراحی ساختمان یا دفتر طرح و ساخت و اخذ مجوز از وزارت مسکن و شهرسازی اقدام نماید.

7-4-8 در صورتی که مجری از حدود وظایف و مسوولیت‌های مندرج در این شیوه‌نامه، مقررات ملی ساختمان و شرایط عمومی قرارداد که جزو لاینفک این شیوه‌نامه می‌باشد عدول نماید و یا مرتکب خلاف شود ناظر یا ناظران ذی‌ربط خلاف را به مجری ساختمان منعکس و با تعیین فرصت مناسب رعایت موارد ذی‌ربط را از وی خواهند خواست. در صورت عدم تمکین مجری به دستورات ابلاغی، ناظر یا ناظران ذیربط موارد خلاف را با ذکر دلیل به ناظر هماهنگ کننده منعکس نموده و نامبرده موارد را به سازمان استان و مرجع صدور پروانه ساختمان گزارش خواهد نمود. حل اختلاف نظر ناظر، ناظران و ناظر هماهنگ کننده با مجری با توجه به نقشه‌ها و مشخصات فنی مصوب ساختمان یا مجتمع و یا مجموعه ساختمانی، با سازمان استان است و نظر سازمان استان تعیین کننده خواهد بود. نحوه رفع اختلاف نظر ب ین ناظر و مجری در فصل چهارم ذکر شده است.

8-4-8 مرجع نظارت بر کار مجری، ناظران دارای پروانه اشتغال نظارت از وزارت مسکن و شهرسازی می‌باشند، سازمان استان نیز بر عملکرد اشخاص فوق نظارت می‌نماید و وزارت مسکن و شهرسازی نیز بر انجام امور ساختمانی نظارت عالیه خواهد داشت.

5-8 دفاتر مهندسی اجرای تأسیسات ساختمان : مهندسان رشته‌های تأسیسات مکانیکی و تأسیسات برقی ساختمان دارای پروانه اشتغال اجرای تأسیسات ساختمان، به صورت انفرادی یا جمعی می‌توانند نسبت به تأسیس و اخذ مجوز دفتر مهندسی اجرای تأسیسات ساختمان اقدام نمایند، دفاتر مهندسی اجرای ساختمان در انجام امور تأسیسات مکانیکی و تأسیسات برقی ساختمان مکلفند جهت اجرای کارهای تأسیسات ساختمان‌های در دست اقدام خود حسب مورد از مهندسان دارای پروانه اشتغال به کار اجرای تأسیسات مکانیکی و تأسیسات برقی و با رعایت حدود صلاحیت آنها استفاده به عمل آورند و همچنین مخیرند به جای مهندسان تأسیسات از دفاتر اجرای تأسیسات ساختمان موضوع این فصل استفاده نمایند.

1-5-8 شرایط لازم برای اعطای صلاحیت و تعیین ظرفیت اشتغال دفاتر مهندسی اجرای تأسیسات ساختمان که به موجب ماده 9 آئین نامه اجرایی تأسیس شده یا می‌شوند و نحوه انتخاب مسؤول دفتر اجرای تأسیسات ساختمان و شرح وظایف و حدود اختیارات مسؤول دفتر اجرای تأسیسات ساختمان و شرح وظایف عمومی دفاتر مهندسی اجرای تأسیسات ساختمان عین مطابق بند 5-1، 5-5 و 5-6 این مجموعه شیوه‌نامه با تغییر نام دفتر مهندسی طراحی به دفتر مهندسی اجرای تأسیسات ساختمان و مجری تأسیسات به جای طراح می‌باشد.

2-5-8 حدود صلاحیت دفاتر مهندسی اجرای تأسیسات ساختمان

1-2-5-8 حدود صلاحیت دفاتر مذکور همان حدود صلاحیت مندرج در پروانه اشتغال شخص حقیقی هر یک از شرکای دفتر در رشته و تخصصی که تشخیص صلاحیت شده‌اند می‌باشد.

2-2-5-8 شرکای دفتر علاوه بر مسؤولیتی که در قبال خدمات تخصصی مربوط به رشته و حدود صلاحیت مندرج در پروانه اشتغال حقیقی خود دارند، مشترکا نیز نسبت به اداره امور دفتر و هماهنگی در ارائه تمامی خدمات اجرای تأسیسات ساختمان مورد درخواست مجری، به نحو احسن و براساس شرح خدمات مهندسان رشته‌های ساختمان مسؤول بوده و پاسخگوی تعهدات دفتر در قبال مجریان ساختمان می‌باشند.

3-5-8 ظرفیت اشتغال دفتر مهندسی اجرای تأسیسات ساختمان

1-3-5-8 ظرفیت اشتغال دفتر مهندسی اجرای تأسیسات ساختمان که ملاک سنجش مقادیر آن عبارت از سطح زیربنا و تعداد کار اجرایی در یک برش زمانی است می‌باشد به شرح جدول شماره 5 این مجموعه شیوه‌نامه تعیین می‌گردد.

جدول شماره 5-1 درصد افزایش ظرفیت اشتغال هر یک از شرکای دفتر مهندسی اجرای تأسیسات ساختمان نسبت به ظرفیت اشتغال دفتر یک نفره، موضوع جدول شماره 5.

ردیف موارد افزایش

 

 

ظرفیت اشتغال

ترکیب رشته‌های طراح حقوقی

درصد افزایش طراح حقوقی درصد افزایش در صورت همپایه بودن پروانه اشتغال درصد افزایش در صورت حضور بیش از یک نفر در هر رشته مجموع درصد افزایش ظرفیت اشتغال
1 یک رشته از رشته‌های تأسیسات برقی یا تأسیسات مکانیکی 10 10 20
2 دو رشته از رشته‌های تأسیسات برقی و تأسیسات مکانیکی 20 10 10 40
3 سه نفر  از رشته‌های تأسیسات برقی و تأسیسات مکانیکی 30 10 10 50
4 چهار نفر از رشته‌های تأسیسات برقی و تأسیسات مکانیکی از هر رشته دو نفر 50 10 10 70

3-3-5-8 حداکثر تعداد شرکای هر دفتر مهندسی اجرای تأسیسات ساختمان 10 نفر می‌باشد.

4-3-5-8 در صورت ارتقای پایه هر یک از اشخاصی که پروانه اشتغال حقیقی آنان همپایه می‌باشد، ضریب مربوط به همپایه بودن افراد مذکور در جدول شماره 2 کاهش نخواهد یافت.

5-3-5-8 ظرفیت اشتغال دفاتر مهندسی اجرای تأسیسات ساختمان، موضوع جداول شماره 5-1 این مجموعه شیوه‌نامه، در هر استان با توجه به شرایط استان و تعداد دارندگان صلاحیت در رشته‌های مختلف ساختمان می‌تواند به پیشنهاد هیات مدیره سازمان استان و تصویب سه نفره حداکثر تا 20 درصد افزایش یا کاهش یابد.

6-3-5-8 شرکای دفتر مهندسی اجرای تأسیسات ساختمان مجاز به فعالیت حرفه‌ای، خارج از حوزه دفتر مهندسی خود نیستند.

ماده 9- مجریان حقوقی

ارائه خدمات اجرایی ساختمان‌ها، مجتمع‌ها و مجموعه‌های ساختمانی که بودجه آن از محل بودجه عمومی کشور نمی‌باشد توسط شرکت‌های خصوصی و وابسته به دولت، تعاونی و دفتر فنی مؤسسات و نهادهای عمومی غیر دولتی که دارای سابقه اجرایی در ساختمان بوده و مشمول ذکر نام شده‌اند موضوع مواد 14 و 15 آیین‌نامه اجرایی، منوط به احراز صلاحیت و تعیین ظرفیت اشتغال از وزارت مسکن و شهرسازی بر اساس شرایط زیر می‌باشد.

1-9 شرایط احراز صلاحیت

1-1-9 شرکت باید به یکی از صور مندرج در قانون تجارت، در اداره ثبت شرکت‌ها و مالکیت صنعتی به ثبت رسیده و تأسیس آن در روزنامه رسمی کشور آگهی شده باشد. مؤسسه و نهاد عمومی غیردولتی نیز اقدام به تأسیس واحد سازمانی فنی خاص برای اجرای ساختمان نموده و تشکیلات سازمانی آنها به تصویب مراجع صلاحیت دار رسیده باشد.

2-1-9 موضوع شرکت، انجام خدمات اجرای ساختمان باشد.

3-1-9 شخص حقوقی عضو سازمان استان باشد.

4-1-9 حداقل دو نفر از اعضای هیات مدیره شرکت یا واحد فنی مؤسسه و نهاد عمومی غیردولتی باید دارای پروانه اشتغال اجرای ساختمان که یک نفر آنان در رشته‌های معماری و عمران و نفر بعدی نیزمی تواند در یکی از رشته‌های تأسیسات برقی یا تأسیسات مکانیکی و یا نقشه برداری بوده و در شرکت به طور تمام وقت اشتغال به کار داشته باشند و در خصوص مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی حداقل دونفر از مدیران آن دارای پروانه اشتغال اجرای ساختمان مشابه فوق و به طور تمام وقت در دفتر واحد فنی اشتغال به کار داشته باشند.

2-9 حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال مجری حقوقی حدود صلاحیت مجری حقوقی براساس سابقه کار حرفه‌ای و توان فنی و اجرایی اعضای هیات مدیره و شاغلان و با توجه به پایه پروانه اشتغال آنان به چهار پایه سه، دو، یک و ارشد درجه بندی شده و نحوه اعطای صلاحیت و تعیین ظرفیت اشتغال آنان براساس جدول شماره 6 تعیین می‌شود.

1-2-9 ظرفیت اشتغال مجریان حقوقی و سایر شرایط لازم برای اخذ پروانه و تعیین حدود صلاحیت آنان در یک برش زمانی به شرح جدول شماره 6 خواهد بود.

جدول شماره 6 حدود صلاحیت مجریان حقوقی در پایه‌های سه، دو، یک و ارشد و حداکثر ظرفیت اشتغال آنان در هر برش زمانی.

ردیف پایه

 

پروانه اشتغال

شخص

حقوقی الزامات

پایه 3 پایه 2 پایه  1 پایه ارشد
1 حداقل تعداد دارندگان پروانه اشتغال درهیات مدیره 2 2 2 2
2 حداقل پایه دارندگان پروانه اشتغال در هیات مدیره با ذکر مهندسی یا کاردانی کاردان کاردان مهندس کاردان مهندس مهندس مهندس مهندس مهندس
3 2 1 ارشد
3 حداکثر تعداد طبقات مجاز * 5 طبقه روی شالوده 5 طبقه روی شاوده 10 طبقه روی شاوده 20 طبقه روی شاوده بدون محدودیت طبقات
4 حداکثر تعداد کار 3 5 10
5 حداکثر ظرفیت اشتغال 3000 متر مربع 4000 متر مربع 5000 متر مربع 9000 متر مربع 14000 متر مربع 18000 متر مربع

* ملاک تعیین تعداد طبقات مجاز برای دارندگان پروانه اشتغال به کار حقوقی کاردانی، پایه پروانه اشتغال یکی از اعضای هیات مدیره معمار یا عمران است. به این ترتیب که دارنده پایه یک تا 4 طبقه روی شالوده، دارنده پایه دو تا سه طبقه روی شالوده و دارنده پایه سه تا دو طبقه روی شالوده می‌تواند نسبت به اجرای ساختمان اقدام نماید.

2-2-9 حداکثر زیربنای هر یک از کارهای اجرایی مجریان حقوقی در بخش احداث واحدهای مسکونی 5000 مترمربع می‌باشد.

3-2-9 با توجه به حداکثر ظرفیت اشتغال و تعداد کار تعیین شده برای اشخاص حقوقی و بنا به هر علتی که اجرای ساختمان، مجتمع یا مجموعه ساختمانی توسط دو یا چند مجری انجام پذیرد در این موارد یکی از مجریان به عنوان مجری مادر توسط صاحب‌کار تعیین شده و با همکاری سایر مجریان حقوقی مشترکاً اجرای عملیات ساختمان را برعهده خواهند داشت، بدین ترتیب که سایر مجریان، در برابر مجری مادر مسوول بوده و مجری مادر در برابر صاحب‌کار یا صاحبان کار و سایر مراجع قانونی مسؤول و پاسخگوی تمامی مسائل اجرایی ساختمان با مجتمع یا مجموعه ساختمانی نظیر مسائل مالی، حفاظتی، انضباطی، امنیتی، ایمنی و حقوقی آن خواهد بود، این موضوع رافع مسؤول یتهای سایر مجریان همکار نخواهد بود.

4-2-9 مجری حقوقی زمانی می‌تواند اجرای کار دیگری را تقبل نماید که یکی از پروژه‌های ساختمانی در دست اجرای خود را به پایان رسانده و گزارش پایان کار ساختمان به تأیید مرجع صدور پروانه ساختمان و ناظر هماهنگ کننده رسیده باشد.

3-9 مجریان حقوقی موضوع جدول شماره 6 این مجموعه شیوه‌نامه که نسبت به تکمیل شاغلان تخصصی خود اقدام نمایند و مراتب مورد تأیید مرجع صدور پروانه اشتغال قرار گیرد، ظرفیت اشتغال آنان بر اساس شرایط زیر افزایش خواهد یافت .

1-3-9 مجریان حقوقی در پایه‌های 3، 2 و 1 می‌توانند علاوه بر ظرفیت پیش بینی شده در جدول شماره 6 فعالیت اجرایی ساختمان را با اضافه نمودن اشخاص حقیقی دارای پروانه اشتغال و با رعایت حدود صلاحیت آنان به عنوان عضو هیات مدیره یا شاغل تمام وقت در شرکت و با استفاده از جدول شماره 7 و با درنظر گرفتن هر امتیاز، معادل 200 مترمربع ظرفیت خود را به ترتیب 20000، 60000 و 120000 مترمربع افزایش و از وزارت مسکن و شهرسازی مجوز دریافت نمایند.

2-3-9 مجریان حقوقی در پایه ارشد می‌توانند علاوه بر حداکثر ظرفیت پیش بینی شده در جدول شماره 6 فعالیت اجرایی ساختمان، با اضافه نمودن اشخاص حقیقی دارای پروانه اشتغال و با رعایت حدود صلاحیت آنان به عنوان عضو هیات مدیره یا شاغل تمام وقت در شرکت و با استفاده از جدول شماره 7 و با در نظر گرفتن هر امتیاز، معادل 200 مترمربع ظرفیت خود را افزایش و از وزارت مسکن و شهرسازی مجوز دریافت نمایند.

جدول شماره 7- جدول امتیازبندی پایه پروانه اشتغال مجریان حقیقی دارای پروانه اشتغال، شاغل در مجری حقوقی اعم از اعضای هیات مدیره، مدیرعامل و شاغلان در شرکت و در خصوص مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، مسوول واحدفنی و شاغلان آن که پروانه اشتغال شخص حقیقی باصلاحیت مجری دارند.

  پایه پروانه اشتغال مهندس پایه پروانه اشتغال کاردان فنی پایه پروانه اشتغال معمار تجربی
پایه ارشد 1 2 3 1 2 3 1 2 3
امتیاز 32 28 24 20 16 12 8 8 6 4

3-3-9 حوزه فعالیت مجریان حقوقی در پایه ارشد تمامی قلمرو جغرافیایی کشور بوده و در حدود صلاحیت خود می‌توانند، متناسب با افزایش تعداد اشخاص حقیقی دارای پروانه اشتغال به عنوان عضو هیات مدیره یا شاغل تمام وقت در شرکت، با رعایت تبصره 2 ماده 22 آئین نامه اجرایی قانون از معاونت نظام مهندسی و اجرای ساختمان وزارت مسکن و شهرسازی مجوز دریافت نمایند.

4-3-9 مجریان حقوقی مکلفند در اجرای مجموعه ساختمانی از تمامی مهندسان هفت رشته ساختمان استفاده نماید.

5-3-9 مجریان حقوقی مکلفند در اجرای ساختمان‌های 9 طبقه و بیشتر از خدمات مهندسان نقشه بردار استفاده نمایند.

6-3-9 مجریان حقوقی مکلفند در اجرای کارهای خود در رشته‌ای که فاقد صلاحیت در آن رشته باشند از دارندگان پروانه اشتغال یا دفاتر مهندسی دارای صلاحیت در آن رشته استفاده نمایند، در این صورت، این اشخاص در مقابل مجریان ساختمان مسوول کارهای انجام شده در رشته خود خواهند بود.

4-9 مقررات حاکم بر فعالیت مجریان حقوقی

1-4-9 در مواردی که مجری حقوقی مسوولیت اجرای پروژه‌ای را عهده‌دار شود، مسوولیت حسن انجام کار ساختمان، بر عهده مدیر عامل و در خصوص مؤسسات و نهادهای عمومی غیر دولتی، برعهده مسوول واحد فنی می‌باشد و این مسوولیت رافع مسوولیت هر یک از شاغلان در شرکت با واحد فنی که اجرای تمام یا بخشی از ساختمان به آنها محول گردیده است نخواهد بود.

2-4-9 تمامی اشخاص حقیقی شاغل در مجری حقوقی منجمله هیات مدیره و مدیرعامل و شاغلان و در خصوص مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی، مدیران و مسوول واحد فنی آنان و شاغلان نمی‌توانند از ظرفیت اشتغال شخص حقیقی خود جداگانه استفاده نمایند. در این خصوص سازمان استان مکلف است کنترل لازم را بعمل آورد.

3-4-9 مجری حقوقی موظف است برای اجرای هر یک از کارهای در دست اقدام خود یک نفر مهندس رشته معماری یا عمران دارای پروانه اشتغال مهندسی در اجرای ساختمان را به عنوان مسوول کارگاه به کار بگمارد و وی را به صاحب‌کار، مهندس ناظر هماهنگ کننده حقیقی یا مدیرعامل ناظر حقوقی، سازمان استان، شهرداری با سایر مراجع صدور پروانه ساختمان معرفی نماید.

4-4-9 مجری حقوقی موظف است چنانچه اشخاص حقیقی شاغل در آن از ادامه کار انصراف حاصل نمایند یا باز مانند حداکثر ظرف مدت پانزده روز نسبت به معرفی جایگزین آن اشخاص با همان صلاحیت و ظرفیت اشتغال به سازمان مسکن و شهرسازی استان اقدام نماید .

5-4-9 چنانچه قبل از پایان یافتن اجرای پروژه به دلیل پایان یافتن مدت قرارداد، فسخ یا ابطال قرارداد یا سلب صلاحیت قانونی مجری و نظایر آن، ادامه کار مجری غیرممکن شود، عملیات ساختمانی با دستور ناظر هماهنگ کننده متوقف شده و شروع مجدد آن منوط به وجود مجری جدید یا رفع موانع فوق از مجری اول خواهد بود. در اینگونه موارد ناظر هماهنگ کننده موظف است در صورت ادامه پروژه بدون مجری صاحب صلاحیت، مراتب را به سازمان استان، مرجع صدور پروانه ساختمان اعلام نماید و مرجع صدور پروانه ساختمان از ادامه کار تا معرفی مجری جدید جلوگیری بعمل خواهد آورد.

6-4-9 در صورتی که مجری از حدود وظایف و مسوولیت‌های مندرج در این شیوه‌نامه، مقررات ملی ساختمان و شرایط عمومی قراردادکه جزو لاینفک این شیوه‌نامه می‌باشد عدول نماید یا مرتکب خلاف شود ناظر یا ناظران ذیربط خلاف را به مجری منعکس و با تعیین فرصت مناسب رعایت موارد ذی‌ربط را از وی خواهند خواست. در صورت عدم تمکین مجری به دستورات ابلاغی ناظر، وی موارد خلاف را با ذکر دلیل به ناظر هماهنگ کننده، به مرجع صدور پروانه ساختمان و سازمان استان به طور کتبی اعلام می‌نماید. حل اختلاف نظر بین ناظر، ناظران، ناظر هماهنگ کننده و مجری با توجه به نقشه‌ها و مشخصات فنی مصوب ساختمان یا پروژه یا مجموعه ساختمانی، در فصل چهارم این مجموعه شیوه‌نامه ذکر شده است.

7-4-9 مرجع نظارت بر کار مجری، ناظر دارای پروانه اشتغال نظارت از وزارت مسکن و شهرسازی می‌باشد، سازمان استان نیز بر عملکرد اشخاص فوق نظارت می‌نماید و وزارت مسکن و شهرسازی نیز بر انجام امور ساختمانی نظارت عالیه خواهد داشت.

8-4-9 در صورتی که صاحب‌کار، اجرای پروژه را بدون قصور مجری به هر دلیل بیش از 15 درصد مدت مندرج در قرارداد به تأخیر بیاندازد، موضوع این تعلیق کار از شروع تا پایان مدت مذکور پس از تأیید ناظر هماهنگ کننده کتباً به سازمان استان، مرجع صدور پروانه ساختمان اعلام می‌شود، و سازمان استان با توجه به مفاد قرارداد فی مابین مجری و صاحب‌کار در خصوص نحوه ادامه کار یا فسخ قرارداد و یا اجازه اجرای پروژه دیگری توسط مجری اتخاذ تصمیم می‌نماید و نظر او برای طرفین لازم الاجرا خواهد بود.

ماده 10- مجریان انبوه ساز مسکن

مجریانی که خود صاحب‌کار بوده و توان جذب سرمایه، توان مدیریت منابع و استفاده از فناوریهای نوین در ساخت و ساز مجموعه‌های ساختمانی را دارند، به استناد آئین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و نیز مصوبه « سیاست‌ها و خط مشی‌های سازماندهی، حمایت و نظارت بر بازار تولید و عرضه مسکن» ابلاغی به شماره 123038/ت 5511 1 هـ مورخ 1375/11/1 هیأت محترم وزیران می‌توانند به عنوان مجری انبوه ساز درخواست احراز صلاحیت و دریافت پروانه اشتغال از وزارت مسکن و شهرسازی بنمایند.

1-10 حدود صلاحیت فنی و تخصصی مجریان انبوه ساز طبق همان حدود صلاحیت اشخاص حقوقی مندرج در ماده 9 این شیوه‌نامه و سایر شرایط مربوط به انبوه سازی به شرح زیر می‌باشد .

2-10 عوامل بررسی صلاحیت و تعیین پایه مجریان انبوه ساز مسکن

1-2-10 داشتن شرایط مندرج در مفاد ماده 9 و جداول آن .

2-2-10 داشتن سابقه فعالیت حرفه‌ای و توان مدیریت منابع شامل توان جذب سرمایه، مدیریت منابع، استفاده از فناوریهای نوین در جهت ارتقا کیفی و کمی ساخت و سازها و مستند سازی تجربیات کارهای اجرایی .

3-2-10 عملکرد موفق در جلب رضایت بهره‌برداران شامل : تأمین جنبه‌های آسایشی، رفاهی و کارکردی ساختمان‌های احداث شده، تأمین فضاهای مناسب داخلی به لحاظ کمی و کیفی، طرح مناسب معماری و کیفیت ساخت وسازها.

3-10 نحوه بررسی صلاحیت و تعیین پایه مجریان انبوه ساز مسکن

1-3-10 بررسی صلاحیت و تعیین پایه مجریان انبوه ساز و احراز شرایط مندرج در بند 10-4 با داشتن شرایط ماده 9 این شیوه‌نامه توسط کمیته بررسی صلاحیت و تعیین پایه انبوه سازان متشکل از اشخاص زیر که هرکدام دارای پروانه اشتغال در یکی از رشته‌های اصلی ساختمان می‌باشند، مورد بررسی خواهد گرفت.

الف) رییس سازمان مسکن و شهرسازی استان (رییس کمیته).

ب) رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان .

پ) معاون عمرانی استانداری با نماینده رسمی وی.

ت) رییس هیأت مدیره انجمن صنفی انبوه سازان استان.

ث) یک نفر به انتخاب هیات مدیره سازمان استان.

ج) یک نفر به انتخاب هیأت مدیره انجمن صنفی انبوه سازان استان.

چ) رئیس کانون کاردان‌های فنی ساختمان استان

2-3-10 جلسات کمیته با حضور حداقل 4 نفر با شرکت رییس کمیته رسمیت می‌یابد و برای تصمیم گیری اخذ 4 رأی موافق الزامی است.

3-3-10 داشتن پروانه اشتغال مهندسی یا کاردانی برای اعضای کمیته مذکور به غیر از معاون عمرانی استانداری و رئیس سازمان مسکن و شهرسازی استان الزامی است.

4-10  چگونگی احراز هر یک از عوامل بررسی صلاحیت و تعیین پایه

1-4-10 احراز شرایط مندرج در ماده 9 و بندها و جداول آن .

2-4-10 سابقه فعالیت حرفه‌ای و توان مدیریت منابع و احراز شرایط از طریق بررسی سابقه فعالیت مجریان انبوساز توسط کمیته ذی‌ربط و از طریق تکمیل پرسشنامه کاربرگ شماره «1» انجام خواهد پذیرفت.

3-4-10 عملکرد موفق در جلب رضایت بهره‌برداران از طریق نظرسنجی از ساکنین ساختمان‌ها با تکمیل دفترچه نظرسنجی (کاربرگ شماره 2) که توسط هر بهره‌بردار تکمیل خواهد گردید با استفاده از روش گسترش عملکرد کیفیت توسط کمیته ذکر شده در بالا مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. پرسشنامه‌های مذکور باید به نظرخواهی حداقل 25 درصد ساکنین ساختمان‌ها یا مجموعه‌ها و یا مجتمع‌های ساختمانی برسد. در صورت نیاز با نظر کمیته بررسی صلاحیت و تعیین پایه می‌توان هر یک از پرسشنامه‌ها را به طور جداگانه به یک خانوار ساکن تحویل داد که در این صورت نظرات کلیه ساکنین اخذ خواهد شد.

5-10 نحوه جمع‌بندی امتیاز پرسشنامه‌ها

1-5-10 امتیاز واحد انبوه ساز، برای هر مجتمع یا مجموعه ساختمانی براساس کاربرگ شماره 3 (کاربرگهای شماره 1، 2 و 3 در انتهای ماده 10 ذکر شده است)، با استفاده از کاربر گول زیر محاسبه و در جدول بخش «الف» این کاربرگ منظور می‌گردد.

امتیاز یک مجتمع یا مجموعه

 

× (امتیاز کاربرگ2 + امتیاز کاربرگ 1)

تعداد واحد مجتمع یا

 

مجموعه ساختمانی

100

= ساختمانی

 

 

پس از محاسبه امتیاز تک تک مجتمع‌ها یا مجموعه‌های ساختمانی به روش مذکور، از حاصل جمع امتیاز کل مجتمع‌ها یا مجموعه‌های ساختمانی، امتیاز مجری انبوه ساز بدست می‌آید. امتیاز مذکور، مبنای احراز پایه مجری انبوه ساز قرار خواهد گرفت به طوری که حداقل امتیاز لازم برای احراز شرایط پایه دو برابر 500 امتیاز، پایه یک برابر 1800 امتیاز و پایه ارشد برابر 3000 امتیاز باشد.

6-10 گردش کار صدور گواهی بررسی صلاحیت مجریان انبوه ساز مسکن

1-6-10 متقاضیان مجری انبوه سازی برای اخذ پروانه اشتغال و تعیین حدود صلاحیت و پایه مورد نظر خود به دبیرخانه کمیته بررسی حدود صلاحیت و تعیین پایه انبوه سازی که در محل سازمان مسکن و شهرسازی استان استقرار دارد مراجعه و نسبت به دریافت مدارک مربوط به شرایط لازم برای احراز مجری حقوقی موضوع ماده 9 و کاربرگها، جدول‌ها و اطلاعات لازم اقدام نموده و پس از تکمیل آنها همراه سایر مدارک درخواستی به دبیرخانه فوق تحویل می‌نمایند.

2-6-10 دبیرخانه با بررسی پرسش نامه و استخراج اطلاعات آن، مقدمات بازدید از ساختمان‌های مورد گزارش را فراهم می‌سازد و ارزیاب یا ارزیابان کمیته رابرای احراز اطلاعات داده شده و ارزیابی پروژه‌ها اعزام می‌نماید.

3-6-10 دبیرخانه پس از بررسی پرسش نامه و اطلاعات گزارش شده از سوی ارزیاب یا ارزیابان، پایه متقاضی را محاسبه و برای بررسی و تأیید به کمیته بررسی صلاحیت و تعیین پایه گزارش می‌دهد.

4-6-10 کمیته بررسی صلاحیت و تعیین پایه پس از بررسی مدارک و اطلاعات ارسالی از سوی دبیرخانه در خصوص تعیین صلاحیت و پایه متقاضی اتخاذ تصمیم نموده و مدارک لازم را برای صدور پروانه اشتغال به سازمان مسکن و شهرسازی ارسال می‌دارد.

5-6-10 پروانه اشتغال مجری انبوه ساز در پایه ارشد توسط معاونت نظام مهندسی و اجرای ساختمان وزارت مسکن و شهرسازی صادر می‌گردد.

6-6-10 دبیرخانه کمیته بررسی صلاحیت وظیفه جمع آوری اطلاعات، ارسال پاسخ نامه‌ها و کاربرگها، بررسی پرسشنامه‌های ارسالی، اعزام ارزیاب و یا ارزیابان بازدید کننده و تنظیم و ارائه گزارش نهایی به کمیته موصوف را دارد.

7-6-10 به منظور رسیدگی به اعتراض متقاضیان پروانه اشتغال به نحوه بررسی صلاحیت و تعیین پایه، کمیته‌ای در سطح ملی مرکب از نمایندگان وزیر مسکن و شهرسازی، رییس سازمان و رییس هیات مدیره کانون انجمن صنفی انبوه سازان مسکن تشکیل و نتیجه بررسی راجهت اتخاذ تصمیم به معاونت نظام مهندسی و اجرای ساختمان وزارت مسکن و شهرسازی اعلام می‌نماید.

7-10 نحوه جمع‌بندی امتیاز پرسشنامه‌ها

1-7-10 تعیین میزان تجربه کارهای اجرایی متقاضی مجری انبوه ساز یا مجموعه تجربه کار مدیران آن.

2-7-10 تعیین مجموع امتیازات متقاضی انبوه سازی بر اساس کاربرگها، جدول‌ها و اطلاعات ارائه شده

3-7-10 جمع‌بندی امتیازات متقاضی انبوه سازی و بررسی حدود صلاحیت و پایه آنها براساس اطلاعات تکمیل شده.

4-7-10 اتخاذ تصمیم کمیته بررسی صلاحیت و پایه بندی در خصوص امتیازات مجری انبوه ساز .

8-10 از زمانی که متقاضی اخذ صلاحیت انبوه سازی مدارک، کاربرگها، جدول‌ها و اطلاعات تکمیل شده خود را تحویل دبیرخانه کمیته مذکور می‌نماید تا ارسال نتیجه تصمیم کمیته و گزارش آن به سازمان مسکن و شهرسازی استان نباید از مدت یکماه تجاوز نماید.

9-10 مجری انبوه ساز موظف است بر اساس شیوه‌نامه پیش فروش و پیش خرید واحدهای مسکونی و اخذ مجوز مربوط که توسط وزارت مسکن و شهرسازی ابلاغ می‌شود رعایت کامل حقوق پیش‌خریداران را بنماید.

10-10 مقررات حاکم بر فعالیت مجریان انبوه ساز مسکن عین همان مقررات مندرج در بند 9-4 مجریان حقوقی است .

11-10 مجری انبوه ساز موظف است به تعداد ساختمان‌ها یا مجتمع‌ها یا پروژه‌های در دست اجرای خود یک نفر مهندس دارای پروانه اشتغال به کار را به عنوان مسوول کارگاه به کار بگمارد.

12-10 مجری انبوه ساز در صورتی می‌تواند مسوولیت اجرای ساختمان یا مجتمع یا مجموعه ساختمانی جدیدی را به عنوان مجری انبوه ساز بپذیرد که یکی از ساختمان‌ها یا مجتمع‌ها یا مجموعه‌های ساختمانی در دست اجرای وی به پایان نازک‌کاری رسیده باشد و مراتب مورد تأیید ناظر هماهنگ کننده قرار گیرد.

13-10 در صورتی که مجریان انبوه ساز از حدود وظایف و مسوولیت‌های مندرج در آن و شرح خدمات مهندسان رشته‌های ساختمان و سایر ضوابط مقررات و شیوه‌نامه‌های لازم الاجرا عدول نمایند یا مرتکب خلاف شوند و یا به ابلاغیه‌های قانونی وزارت مسکن و شهرسازی توجه ننمایند، به استناد مواد 85 و 91 و بند «ج» ماده 23 آیین‌نامه اجرایی، به تخلفات حرفه‌ای، انضباطی و انتظامی آنان رسیدگی و رفتار خواهد شد.

 

ارزیابی عملکرد مجریان انبوه ساز به روش گسترش عملکرد کیفیت(QFD)

کاربرگ شماره 1

 

پروانه شماره – – – – – – – –

از تعداد – – – – – – – – – –

1- جدول سابقه فعالیت‌های حرفه‌ای و مد یر یت مجر ی

(این جدول برای هر پروژه احداث شده توسط مجری انبوه ساز تکمیل و به انضمام مدارک مثبته تحویل دبیرخانه کمیته بررسی صلاحیت می‌گردد.)

نام سازنده : ………………………………….

 

نام پروژه : ……………………………………

محل پروژه : ………………………………….

١- مقیاس پروژه : (حداکثر 25 امتیاز)

الف – تعداد کل واحدهای مسکونی ………………………………

10 تا 50 واحد (5 امتیاز)، از 51 تا 100 واحد (10 امتیاز)، از 101 تا 150 واحد (15 امتیاز)، بیش از 150 واحد (20 امتیاز)

امتیاز ………………………………….

ب – متوسط زیربنا …………………….

رعایت الگوی مصرف مسکن (امتیاز)، عدم رعایت الگوی مصرف مسکن (بدون امتیاز)

امتیاز …………………………………

2- طول دوره ساخت : حداکثر 15 امتیاز)

– تاریخ اخذ پروانه ………………….. تاریخ پایان کار …………………… طول دوره ساخت به ماه …………………….

– طول دوره ساخت کمتر از 24 ماه (15 امتیاز)

– طول دوره ساخت بین 24 تا 36 ماه (10 امتیاز)

– طول دوره ساخت بیش از 36 ماه (5 امتیاز)

امتیاز …………………………………..

3- توان جلب سرمایه و مدیریت منابع :

– استفاده از پیش فروش به روش معمول در بازار (5 امتیاز)

– استفاده از طرح سرمایه گذاری متری مسکن (فروش متری) (10 امتیاز)

– در صورت ارائه گواهی خوش حسابی از بانک مشارکت کننده به شرح پیوست (10 امتیاز)

امتیاز ………………………………….

 

کاربرگ شماره 2

 

پروانه شماره – – – – – – – –

از تعداد – – – – – – – – – –

2- امتیاز نظرسنجی از بهره‌برداران مجتمع

 

نام پروژه : …………………………………….

 

نام سازنده : ………………………………….

١- تعداد واحدهای مجتمع ………………………………………………..

2- تعداد پرسشنامه‌های پاسخ داده شده از طرف بهره‌برداران……………

٣- امتیاز نهایی :

3-1- امتیاز نهایی بدست آمده از پرسشنامه 1-2-…………………………

3-2- امتیاز نهایی بدست آمده از پرسشنامه 2-2- ……………………….

3-3- امتیاز نهایی بدست آمده از پرسشنامه 3-2-………………………

3-4- امتیاز نهایی بدست آمده از پرسشنامه 4-2- ………………………

جمع امتیاز نهایی حاصل از پرسشنامه نطرسنجی بهره‌برداران در پروژه ………………………………

4- فناوری ساخت (کل امتیاز 25)

5- سیستم ساخت را در موارد زیر توضیح دهید : (امتیاز هر بند براساس توضیحات و توجه به نقشه و محاسبات ارائه شده داده خواهد شد.)

پی : (3 امتیاز)

اسکلت باربر : (3 امتیاز)

سقف : (3 امتیاز)

کف سازی : (2 امتیاز)

جداکننده‌های داخلی : (1/5 امتیاز)

دیوارهای محیطی : (2 امتیاز)

سیستم سرمایش و گرمایش : (2 امتیاز)

نوع لوله‌های مصرفی : (1/5 امتیاز)

مسیر لوله کشی تأسیسات (از کف یا رایزر و غیره) : (2 امتیاز)

مزایا، محاسن و یا نکات قابل توجه فناوری به کار رفته را توضیح دهید : (5 امتیاز)

5-  مستندسازی تجربیات و تهیه مشخصات فنی – ملکی، به گواهی هیات مدیره یا ساکنین ساختمان : (به ازای هر مورد 5 امتیاز در نظر گرفته شود)

5-1- تهیه و تدوین شناسنامه فنی پروژه :

5-2- تهیه نقشه‌های چون ساخت ساختمان‌های احداثی

امتیاز ………………………………………………..

امضا مجری انبوه ساز                   امضا کمیته ارزیاب

 

 

کاربرگ شماره 3

 

کد واحد

3 – جمع بند ی امتیاز نتایج ارز یاب ی مجر ی انبوه ساز مسکن

 

نام شرکت : ……………………………………………………..

 

نام تکمیل کاربرگ : …………………………………………….

آدرس و محل مدیر عامل  : …………………………………….

جمع‌بندی امتیاز مربوط به تکمیل پرسشنامه‌ها :

ردیف نام مجتمع مسکونی* تعداد واحد زیربنای کل ساختمان تاریخ تکمیل امتیاز پرسشنامه فعالیت‌های حرفه‌ای امتیاز پرسشنامه نظرخواهی ساکنان امتیاز کل **
1              
2              
3              
4              
5              
6              
7              
8              
9              
10              
11              
12              
مجموع امتیاز

 

امضاء کمیته

* صرفاً پروژه‌های تکمیل شده در طی ده سال منتهی به سال ارزیابی واحد انبوه ساز در نظر گرفته شود.

** امتیاز کل بر مبنای حاصل جمع امتیاز کاربرگ شماره 1 و کاربرگ شماره 2 ضربدر تعداد واحد پروژه تقسیم بر عدد 100 به دست می‌آید.

ماده 11 – حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال کاردان‌ها و دیپلمه‌های فنی و معماران تجربی موضوع ماده 29 آیین‌نامه اجرایی

در اجرای ماده 29 آیین‌نامه اجرایی به منظور تعیین حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال دارندگان مدرک تحصیلی کاردانی و دیپلم فنی و همچنین معماران تجربی، برحسب فعالیت‌های فنی در بخش اجرای ساختمان و براساس پیچیدگی عوامل و حجم کار در سراسر کشور، ساختمان‌ها به سه گروه «یک» «دو» و «سه» به شرح زیر طبقه‌بندی می‌شوند. گروه‌بندی‌های فوق همان گروه‌بندی «الف»، «ب» و «ج» مندرج در ماده 29 آیین‌نامه اجرایی است که برای اجتناب از اشتباه با گروه ساختمان‌های موضوع ماده 12 همین آیین‌نامه، گروه «یک»، «دو» و «سه» ذکر شده است.

ساختمان‌های گروه یک – ساختمان‌های حداکثر تا 400 مترمربع زیربنا و دو طبقه از روی شالوده در مقیاس محله.

ساختمان‌های گروه دو – ساختمان‌های حداکثر تا 600 مترمربع زیربنا و سه طبقه از روی شالوده در مقیاس محله.

ساختمان‌های گروه سه – ساختمان‌های حداکثر تا 800 مترمربع زیربنا و چهار طبقه از روی شالوده در مقیاس محله.

1-11 دارندگان مدرک تحصیلی کاردانی فنی، دیپلم فنی، و همچنین معماران تجربی در صورت قبولی در آزمون علمی و عملی مربوط در یکی از رشته‌های موضوع قانون براساس ماده 26 آئین نامه اجرایی و ارائه مدارک طبق ماده 27 و رعایت مفاد ماده‌های 28 و 31 پروانه اشتغال به کار اجرای ساختمان دریافت خواهند نمود.

2-11 گواهی سابقه کار اجرایی و تجربه عملی متقاضی در صورتی معتبر شناخته خواهد شد که توسط واحدهای فنی وزارتخانه‌ها، سازمان‌های دولتی یا وابسته به دولت، شهرداری‌ها، شخصیت‌های حقوقی شاغل در رشته‌های موضوع «قانون»، شرکت‌های ساختمانی یا اشخاص حقوقی که دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی می‌باشند و یا توسط دو نفر از مهندسان با بیش از ده سال سابقه کار دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی و یا توسط «سازمان استان» مورد تأیید قرار گیرد و موارد زیر در آن درج شده باشد :

1-2-11 نام، محل، مشخصات پروژه و مسوولیت متقاضی در پروژه.

2-2-11 مدت اشتغال متقاضی با ذکر تاریخ شروع و خاتمه کار.

3-2-11 نام و مشخصات تحصیلی متقاضی

4-2-11 نام، مشخصات، سمت و شماره «پروانه اشتغال» شخص حقیقی یا حقوقی صادرکننده گواهی.

3-11 برای متقاضیانی که در بیش از یک رشته دارای شرایط اخذ «پروانه اشتغال» می‌باشند یا بعداً صلاحیت جدید کسب نمایند فقط یک «پروانه اشتغال » صادر می‌شود و انواع صلاحیت‌ها و تاریخ احراز آن در پروانه اشتغال درج خواهد شد.

4-11 حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال کاردان‌های فنی در اجرای ساختمان به شرح جدول شماره 8 تعیین می‌گردد.

جدول شماره 8: ظرفیت اشتغال کاردان‌های فنی در اجرای ساختمان که جزو شرکای شاغل دفتر مهندسی اجرای ساختمان می‌باشند در هر برش زمانی

پایه کاردان فنی پایه 3 پایه 2 پایه 1
گروه‌های ساختمانی یک یک و دو یک، دو و سه
ظرفیت اشتغال به کار براساس مساحت زیربنا در هر مقطع زمانی 400 متر مربع 600 متر مربع 800 متر مربقع
حداکثر تعداد واحدهای ساختمانی همزمان 2 2 2

5-11 حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال دیپلمه‌های فنی و معماران تجربی در اجرای ساختمان به شرح جدول شماره 9 تعیین می‌گردد.

جدول شماره 9: ظرفیت اشتغال دیپلمه‌های فنی و معماران تجربی در اجرای ساختمان که جزو شرکای شاغل دفتر مهندسی اجرای ساختمان می‌باشند در هر برش زمانی

پایه معمار تجربی پایه 3 پایه 2 پایه 1
تعداد طبقات تا 2  طبقه ارتفاع از روی شالوده ساختمان تا 3  طبقه ارتفاع از روی شالوده ساختمان تا 3  طبقه ارتفاع از روی شالوده ساختمان
ظرفیت اشتغال به کار براساس مساحت زیربنا در هر مقطع زمانی 300 متر مربع 400 متر مربع 500 متر مربقع
حداکثر تعداد واحدهای ساختمانی همزمان 2 2 2

6-11 کاردان‌ها و دیپلمه‌های فنی و معماران تجربی دارای پروانه اشتغال می‌توانند به عنوان شریک، در دفتر مهندسی اجرای ساختمان در چارچوب ضوابط و مقررات دفتر فعالیت نمایند این اشخاص در مقابل مسوول دفتر پاسخگو بوده و مسوولیت کارهای اجرایی در مقابل صاحب‌کار یا صاحب‌کاران برعهده مهندس مسوول دفتر خواهد بود، این مسؤولیت رافع مسؤولیت قانونی اشخاص مذکور نمی‌باشد، در این صورت به ازا هر کاردان فنی معادل 10 درصد و برای هر دیپلمه فنی یا معمار تجربی معادل 5 درصد و حداکثر تا 40 درصد ظرفیت اشتغال دفتر مذکور افزایش خواهد یافت.

7-11  چنانچه کاردان‌های فنی رشته‌های معماری و عمران و معماران تجربی بخواهند در حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال خود به عنوان مجری فعالیت نمایند باید به صورت شریک دفتر اجرای ساختمان اشتغال به کار داشته باشند و با مسؤولیت مسؤول دفتر اجرای ساختمان نسبت به ارائه خدمات اجرایی اقدام نمایند، این مسؤولیت رافع مسؤولیت شرکای مذکور نخواهد بود، در این حالت حداکثر تعداد مجریان کاردانی فنی و معمار تجربی شریک دفتر مهندسی اجرای ساختمان 6 نفر خواهد بود و ظرفیت اشتغال آنان حسب مورد طبق جداول شماره 8 و 9 می‌باشد.

8-11 کاردان‌ها و دیپلمه‌های فنی و معماران تجربی دارای پروانه اشتغال می‌توانند به عنوان عضو هیات مدیره یا شاغل در مجریان حقوقی و انبوه سازان در چهارچوب ضوابط و مقررات مجری حقوقی فعالیت نمایند.

9-11 در موارد زیر «پروانه اشتغال» حسب مورد فاقد اعتبار شناخته شده و یا اعتبار آن معلق یا ابطال خواهد شد :

1-9-11 فوت دارنده « پروانه اشتغال ».

2-9-11 حجر دارنده « پروانه اشتغال » تا زمانی که رفع حجر نشده باشد.

3-9-11 عدم تمدید یا تجدید « پروانه اشتغال » و یا عدم پرداخت وجوه و عوارض مقرر، ظرف مدت یک ماه از تاریخ انقضای مهلت .

4-9-11 محکومیت قطعی، دارنده « پروانه اشتغال » به مجازات انتظامی و مجازاتی که کیفر تبعی آن محرومیت از حقوق اجتماعی باشد، تا انقضای مدت محرومیت از حقوق اجتماعی .

5-9-11  در صورتی که دارنده « پروانه اشتغال » به موجب رأی قطعی شورای انتظامی محکوم به محرومیت از کار شود، (در مدت محرومیت از کار).

6-9-11 در صورت عدم توجه به ابلاغیه‌ها و اطلاعیه‌های قانونی وزارت مسکن و شهرسازی.

7-9-11 قطع عضویت کاردان‌های فنی از « کانون استان » یا اخراج از آن.

8-9-11 در صورتی که پروانه اشتغال فاقد اعتبار شود یا اعتبار آن معلق شده باشد، در این صورت دارنده پروانه اشتغال فقط برای ادامه کارها و مسوولیت هایی که قبلاً به عهده گرفته است اجازه فعالیت خواهد داشت.

ماده 12- طرح و ساخت ساختمان موضوع ماده 20 آیین‌نامه ماده 33

دفاتر مهندسی طراحی ساختمان و طراحان حقوقی ساختمان که صلاحیت و توانایی طراحی و اجرای ساختمان یا مجتمع یا مجموعه ساختمانی را به صورت توام دارند، می‌توانند از وزارت مسکن و شهرسازی درخواست صلاحیت طرح و ساخت، نمایند. شرایط عمومی متقاضیان اخذ صلاحیت طرح و ساخت ساختمان به شرح زیر است :

1-12 انحصاراً مجری طرحهایی باشند که خود تهیه و ارائه می‌نمایند.

2-12 تمامی شرایط، ضوابط و مقررات مربوط به صلاحیت حرفه‌ای، تعداد شاغلین مورد نیاز و انجام تعهدات و ارائه تضمین‌های لازم مندرج در بخش طراحی و اجرای ساختمان این مجموعه شیوه‌نامه را داشته باشند.

3-12 دارندگان صلاحیت طرح و ساخت نمی‌توانند نسبت به ارائه خدمات نظارت اقدام نمایند.

4-12 دارندگان صلاحیت طرح و ساخت به غیر از طرحی که خود مجری آن می‌باشند نمی‌توانند نسبت به ارائه خدمات طراحی دیگر اقدام نمایند.

5-12 رعایت ظرفیت اشتغال تعیین شده برای خود را بنمایند به ترتیبی که زیربنای کارهای اجرایی در دست اقدام نباید از ظرفیت اشتغال تعیین شده برای آنان حسب شاغل بودن در دفتر مهندسی طرح و ساخت یا شخص حقوقی طرح و ساخت حسب مورد از جداول شماره 5 تجاوز نماید.

6-12 ظرفیت اشتغال دفاتر مهندسی طرح و ساخت عیناً همان ظرفیت اشتغال مندرج در جدول شماره 5 می‌باشد.

7-12 ظرفیت اشتغال اشخاص حقوقی دارای صلاحیت طرح و ساخت عیناً همان ظرفیت اشتغال مندرج در جدول شماره 6 می‌باشد.

همه فصول

مشخصات آیین‌نامه

تعداد فصول: 19 فصل
سال انتشار: 1384
ویرایش: اول

جستجو در آیین‌نامه‌ها

ناشرین آیین‌نامه‌ها

مقررات ملی ساختمان

قوانین، آیین‌نامه‌ها، شیوه‌نامه‌ها، دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های ساختمان

نظام مهندسی ساختمان

ضوابط، بخشنامه‌ها، نشریه‌ها و معیار‌های فنی نظام مهندسی ساختمان

مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی

قوانین، آیین‌نامه‌ها و بخشنامه‌های مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی

سازمان برنامه و بودجه کشور

ضوابط، بخشنامه‌ها و قوانین سازمان برنامه و بودجه کشور

سازمان ملی استاندارد ایران

استانداردهای کمیته‌های مختلف سازمان ملی استاندارد ایران

سازمان تامین اجتماعی کشور

مقررات و آیین‌نامه‌های درمانی و بیمه‌ای سازمان تامین اجتماعی کشور

ضوابط فنی و اجرایی شهرداری‌ها

ضوابط، بخشنامه‌ها، نشریه‌ها و معیار‌های فنی شهرداری‌های کشور

ضوابط فنی و اجرایی وزارت بهداشت

ضوابط، بخشنامه‌ها، نشریه‌ها و معیار‌های فنی وزارت بهداشت

ضوابط فنی و اجرایی وزارت نیرو-آبفا

ضوابط، بخشنامه‌ها، نشریه‌ها و معیار‌های فنی وزارت نیرو-آبفا

ضوابط سازمان بنادر و دریانوردی

ضوابط، بخشنامه‌ها، نشریه‌ها و معیار‌های فنی سازمان بنادر و دریانوردی

ضوابط فنی و اجرایی وزارت نفت

ضوابط، بخشنامه‌ها، نشریه‌ها و معیار‌های فنی وزارت نفت

قوانین و مقررات مالیاتی کشور

قوانین، مقررات، ضوابط و دستورالعمل‌هاى مالیاتى سازمان مالیات كشور

تازه‌ترین فصل‌ها

پیوست 6: طراحی لرزه‌ای و اجرای اجزای غیرسازه‌ای معماری

آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800

پیوست 5 : اندرکنش خاک و سازه

آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800

پیوست 4 : دیافراگم‌ها

آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800

پیوست 3 : اثر P-Δ

آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800

پیوست 2: راهنمای انجام تحلیل‌های غیرخطی

آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800

پیوست 1 : درجه‌بندی خطر نسبی زلزله در شهرها و نقاط مهم ایران

آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800

فصل هفتم – ضوابط ساختمان‌های با مصالح بنایی کلاف‌دار

آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله استاندارد 2800