20-7 تابلوها و علائم در معابر و محوطههای بیرون مجتمعهای ساختمانی
این ضوابط مربوط به تابلوهائی است که در محوطه مجتمعهای ساختمانی قرار میگیرند و پیام آنها ضرورتاً ایمنی نیست، بلکه نحوه طراحی، ساخت و نصب آنها باید شرایط ایمن را در محوطه مجتمعهای ساختمانی تأمین کند. بنابراین رعایت این مقررات برای اینگونه تابلوها الزامی است.
20-7-1- ضوابط کلی تابلوهای واقع در معابر و محوطههای ساختمانی
20-7-1-1- همه تابلوهای تبلیغاتی و معرف کاربری و شخصی، به جز موارد ذکرشده تحت عنوان تابلوهای بینیاز از جواز، برای نصب در محل محتاج اخذ مجوز تابلو هستند.
20-7-1-2- تغییرات بعد از ساخت و نصب تابلوها باید کاملاً منطبق بر مشخصات تعیین شده در مجوز تابلو باشد. به اینترتیب هرگونه تغییر مغایر با مشخصات مندرج در مجوز باید با اطلاع و اجازه مسئولین ذیربط، یا با تجدید مجوز صورت گیرد.
20-7-1-3- دارنده تابلو و کسی که مجوز تابلو به نام او است، مسئول تابلو و مسئول نگهداری از آن در شرایط منطبق با جواز است. در غیاب او این مسئولیت به مالک ملک و مسئول ساختمان احاله میشود.
20-7-1-4- به کاربریهایی که از نظر قوانین کشور و ضوابط شهری اجازه استقرار و فعالیت در محل خود را ندارند، مجوز نصب تابلو داده نمیشود.
20-7-1-5- این مقررات شامل کلیه تابلوهائی است که در معابر و محوطههای ساختمانی برای استفاده عموم بکار گرفته میشوند.
20-7-1-6- در مجتمعهای ساختمانی که به در خواست هیات مدیره، و تصویب مسئولین ذیربط، محلهای خاصی برای نصب تابلوها در نظر گرفته میشود، تبعیت از مشخصات مصوب برای کلیه دارندگان تابلو الزامی است.
20-7-1-7- در محوطهها و ساختمانهای با ارزش تاریخی، که تابلوها بر اساس ضوابط طرحهای توسعه شهری یا ضوابط میراث فرهنگی از مشخصات ویژهای ورای این مقررات تبعییت میکنند، رعایت آن الزامی است؛ رعایت ضوابط خاص یا طراحی مجموعه تابلوهای روی نمای ساختمان از جهت شکل، ابعاد، محل نصب، رنگآمیزی، نورپردازی و غیره ضروری است. در طراحی تابلوها باید نکات زیر مد نظر قرارگیرد:
الف) خدشهدار نشدن شخصیت و هویت بافت و معماری با ارزش و تاریخی.
ب) تقلیل تأثیر وجودی تابلوها روی نمای ساختمان و مجموعه به حداقل ممکن از طریق محدودیت ابعاد و هماهنگی رنگ و شکل آنها با نما و تطابق محل نصب آنها با تقسیمات نمای ساختمان.
20-7-2- تابلوهائی که نیاز به مجوز ندارند، تابلوهای نیازمند مجوز و تابلوهای غیرمجاز:
20-7-2-1- تابلوهایی که نیاز به مجوز از مراجع صدور پروانه ساختمان ندارند:
20-7-2-1-1- تابلوهای موقت معرفیکننده دست اندرکاران امر ساختمان در ساختمانهای در حال احداث حاوی نام کارفرما، مجری، طراح معمار و سازه و… پیمانکاران و تاریخ آغاز به کار ساختمان، کاربری آتی بنا، با ابعاد حداکثر 1مترمربع، در مدت ساخت بینیاز از جواز هستند.
20-7-2-1-2- تابلوهای موقت مربوط به اجاره و فروش ابنیه واملاک، با سطح حداکثر 0/5 مترمربع در تعداد یک عدد در هر ملک، بینیاز از جواز است.
20-7-2-1-3- تابلوهای هشداردهنده موقت در ساختمان دردست احداث، امکان سقوط مصالح ساختمانی و نظایر آن، به مساحت حداکثر 0/25 متر مربع، بینیاز از جواز است.
20-7-2-1-4- پلاک معرف تاسیسات و اماکن مربوط به تاسیسات زیربنائی شهر، پست برق، مخابرات و تلفن و… به مساحت حد اکثر 0/25 مترمربع بینیاز از جواز است.
20-7-2-1-5- شیشهنویسی روی ویترین مغازهها درصورتیکه از 25% سطح شفاف ویترین تجاوز ننماید، بینیاز از جواز است.
20-7-2-1-6- تذکرات و هشدارهای ایمنی و عمومی در ابعاد حد اکثر 0/25 مترمربع بینیاز از جواز است.
20-7-2-1-7- تابلوهایی که از سوی مقامات رسمی نصب میشود شامل تابلوهای انتظامی، تابلوهای اطلاعرسانی و راهنمای مسیر و تابلوهای راهنمای شهری، بینیاز از جوازند.
20-7-2-1-8- پرچم کشور یا دیگر کشورها و سازمانهائی که دولت جمهوری اسلامی ایران عضویت آنها را داراست و گروهها و پیامهای دینی، نهادهای سیاسی مدنی، بینیاز از جواز است.
20-7-2-1- 9- تابلوهای کوچک که نمایانگر شماره پلاک هستند، منجمله تابلوهای کوچکی که برای معرفی نام ساکنین در هر یک از تصرفهای مسکونی تعبیه میشوند، بینیاز از جوازند.
20-7-2-1-10- تابلوهای منعکننده از شکار، ماهیگیری، آبتنی، ورود به املاک خصوصی، هشدار دهنده نسبت به حیوانات وحشی و نظایر آن، بینیاز از جوازند.
20-7-3- تابلوهای غیرمجاز
20-7-3-1- هر نوع تابلو دارای نورپردازی داخلی که باعث تابش نور مستقیم مؤثر به داخل تصرفهای اطراف خود شود، مگر آنکه تابلو مربوط به تصرف مذکور باشد، غیرمجاز است.
20-7-3-2- هر نوع تابلویی که کل یا بخشی از آن به شکل متحرک طراحی شده باشد و در مسیر برزگراهها قابل رویت باشد، غیرمجاز است. این ممنوعیت شامل عقربههای ساعت، بادنماها و پرچمها یا آن دسته از تابلوهای موقتی که نصب آنها مجاز دانسته شده، نیست.
20-7-3-3- هر نوع تابلویی که دارای چراغهای چشمکزن، چراغهای با نورهای لحظهای خیره کننده یا چراغهای رنگی متحرک یا با شدت رنگ متغیربوده و از مسیر بزرگراهها قابلرویت باشد، غیرمجاز است. این تابلوها چنانچه برای امنیت عمومی یا هشدارهای ترافیکی نصب شده و یا نشانگر زمان، دما، شرایط جوی یا محیطی باشد، و مزاحمتی برای عبور و مرور و آسایش ساکنین نداشته باشد، مجاز است.
20-7-3-4- هر نوع تابلویی که پنجره، درب، راههای خروج اضطراری، پلکانها یا بازشوهای امدادرسانی و بازشوهای تأمین نور و هوا یا هر نوع راه دخول و خروج بنا را سد کرده باشد، غیرمجاز است.
20-7-3-5- هر نوع تابلوئی که به درخت نصب شود، چه در محیطهای عمومی یا املاک خصوصی غیرمجاز است.
20-7-3-6- هر گونه تابلو که بر روی تجهیزات شهری مانند پستهای برق، کیوسک تلفن، تیرها، جداول کناره معابر، پیادهروها، چراغهای برق، شیرهای آتشنشانی، پلها، علائم بزرگراهها یا تابلوهای دیگر نصب شوند، غیرمجازند.
20-7-3-7- هر نوع تابلوئی که به دلیل مکان قرارگیری، موقعیت، اندازه، شکل یا رنگ موجب مسدود کردن، معیوب کردن، محو و تضعیف کردن، مانع شدن یا مغشوش کردن منظر علائم انتظامی و کنترل ترافیک یا هر علامت یا وسیله دیگری شود که توسط نهادهای دولتی وعمومی نصب شده است و همچنین باعت اغتشاش عبور یا اشتباه در هدایت وسائل نقلیه شود، غیرمجاز است.
20-7-3-8- چنانچه انواع تابلوهایی که پیشتر در بخش "تابلوهای بینیاز از جواز" ذکر شدهاند نیز دارای خصوصیات تابلوهای غیرمجاز باشند، این ممنوعیت شامل آنها نیز خواهد شد.
20-7-4- انواع پلاکها و تابلوهای مجاز
الف – تابلوهای راهنمای شهری
ب- تابلوهای راهنمای مسیر
پ – تابلوهای اطلاعرسانی
ت- تابلوها و علائم اننظامی
ث- تابلوهای تبلیغاتی
ج- تابلوها و پلاکهای معرف کاربری
چ- تابلوها وپلاکهای نام ساختمان
ح- تابلوها وپلاکهای داخل ساختمان
20-7-5- سطح مجاز تابلوهای واقع در معابر و محوطههای بیرونی:
20-7-5-1- سطح مجاز و سایر مشخصات تابلوهای راهنمای شهری، تابلوهای راهنمای مسیر، تابلوهای اطلاع رسانی و تابلوها و علائم انتظامی، در کنوانسیون وین و سایر مقررات داخلی تعیین گردیده است.
20-7-5-2- سطح مجاز تابلوهای تبلیغاتی، تابلوهای معرف کاربری، تابلوهای نام ساختمان و تابلوهای داخل ساختمان بر اساس مقررات مورد عمل شهرداریها محاسبه و تعیین میشود.
20-7-6- محدوده نصب انواع تابلوهای واقع در معابر و محوطههای بیرونی:
20-7-6-1- محدوده کلی نصب تابلوهای واقع در معابر و محوطههای بیرونی:
20-7-6-1-1- تابلوهای معرف کاربری باید لزوماً به ملک محل وقوع کاربری نصب شوند مگر در مواردی که در این مقررات آورده شده باشد.
20-7-6-1-2- تابلوهای معرف کاربری فقط روی نمای اصلی ساختمان یا داخل ملک و رو به معبر عمومی اجازه نصب دارند.
20-7-6-1-3- محل نصب تابلو بر ساختمان باید به صورتی انتخاب شود که هماهنگ با خطوط و سطوح اصلی معماری و نمای ساختمان بوده و به تشخیص مسئولین به معماری و نمای ساختمان لطمهای وارد نیاورد. تابلوها نباید نمای دومی برای ساختمان پدید آورند، بلکه باید به گونهای طراحی ونصب شوند که جزئی از نمای ساختمان به چشم آیند.
20-7-6-1-4- تابلوهای مجاز روی نمای اصلی ساختمان باید به گونهای قرار گیرند که در دید عمومی بر نمای ساختمان، هیچ بخشی از تابلو از لبههای محیطی نمای ساختمان خارج نشود.
محل نصب تابلوها باید همواره از لبههای عمودی نما نسبت به دیوار همسایه حداقل 15سانتیمتر واز کف پیادهرو حداقل60 سانتیمتر فاصله داشته باشد.
20-7-6-2- ارتفاع حد زیرین تابلوهای واقع در معابر و محوطههای بیرونی:
20-7-6-2-1- حد زیرین ارتفاع تابلوهایی که از زیر آنها عبور میشود، نباید از 2/5 متر پایینتر باشد و یا سازه و اجزای آن از این ارتفاع نسبت به متوسط تراز کف و زمین معبر قرار گیرند.
20-7-6-2-2- حد زیرین تابلوهای دیواری وتابلوهای ایستادهای که ضخامت آنها از 10 سانتیمتر تجاوز نکند و از زیر آن عبور افراد صورت نمیگیرد، باید حداقل 60 سانتیمتر بالاتر از متوسط کف و زمین باشد.
20-7-6-3- ارتفاع مجاز حد فوقانی تابلوهای واقع در معابر و محوطههای بیرونی:
20-7-6-3-1- در تابلوهای معرف کاربری حداکثر ارتفاع مجاز نصب لبه فوقانی تابلوهای دیواری مربوط به کاربریهای واقع در طبقه همکف و نیز تابلوهای طره و ایستاده با پایه نگهداری آنها، زیر سطح کف پنجره طبقه اول و حد اکثر 6 متر از متوسط کف معبر است.
20-7-6-3-2- حداکثر ارتفاع مجاز نصب تابلوهای دیواری نام ساختمان حد نهایی دستانداز بام است.
20-7-6-4- پیشروی مجاز تابلوهای واقع در معابر و محوطههای بیرونی در حریم معابر عمومی:
20-7-6-4-1- کلیه تابلوهای دیواری باید به صورتی روی نمای ساختمان نصب شوند که اگردر ارتفاع کمتر از 2/5 متر نسبت به زمین و کف قرار گیرند، حداکثر پیشآمدگی آنها در حریم معبر عمومی باید 10سانتیمتر باشد.
20-7-6-4-2- به تابلوهای طره که عمود بر نمای اصلی ساختمان نصب میگردند، به شرطی که پیش روی آنها در معبر عمومی حداکثر تا یک سوم عرض پیادهرو و حداقل 90 سانتیمتر تا لبه سواره رو فاصله داشته باشد، طبق مقادیر زیر اجازه پیشروی در حریم معبر عمومی داده میشود:
حداقل ارتفاع حد زیرین تابلو نسبت به تراز کف معبر | حداکثر پیشروی در معبر |
2/5 متر | 25 سانتیمتر |
2/75 متر | 50 سانتیمتر |
3متر | 75 سانتیمتر |
3/25 متر | 100 سانتیمتر |
3/5 متر | 125 سانتینتر |
3/75 متر | 150 سانتیمتر |
حداکثر پیشآمدگی در ارتفاع بالاتر از 3/5 متر از تراز کف معبر 1/5 متر است |
حداقل ارتفاع لبه زیرین تابلوهای طره ویا هر نوع پیشآمدگی تابلو، در محدوده 15 متری تقاطع خیابانها نباید کمتر از 5 متر باشد.
20-7-6-5- حریم تابلوهای مختلف واقع در معابر و محوطههای بیرونی:
20-7-6-5-1- حریم تابلوهای انتظامی، راهنمای شهری، راهنمای مسیر به قرار زیر است:
حد اقل فاصله لبه بیرونی تابلوها در معابر داخل شهر تا لبه سواره رو باید 45 سانتیمتر باشد در مورد سایر معابر و بزرگراهها و معابر حومه شهر ضوابط شهرداریها ملاک خواهد بود.
عدم تداخل انواع دیگر تابلوها در این حریم ضروری بوده و باعت افزایش ایمنی عبور و مرور و تمرکز حواس رانندگان و عابرین میشود.
20-7-6-5-2- حریم تابلوهای معرف کاربری
یک سوم عرض پیادهروها از حد املاک مجاور خیابان به اندازه حداکثر 1/5 متر عرض به شرط باقی ماندن 90 سانتیمتر تا لبه سواره رو حریم نصب تابلوهای معرف کاربریها شناخته میشود.
به لحاظ مشروط بودن اجازه پیشروی تابلوهای فوق در معبر عمومی محدوده نصب تابلوهای معرف کاربری و تابلوهای انتظامی و راهنمای شهری باید همواره از هم مجزا باشد.
20-7-6-5-3- حریم تابلوهای تبلیغاتی
در برخی خیابانها و میدانها و فضاهای شهری که در ضوابط شهرداریها مجاز شناخته شوند، اجازه نصب تابلوی تبلیغاتی داده میشود. حریم نصب تابلوهای تبلیغاتی طبق ضوابط شهرداریها است.
20-7-6-5-4- حریم تابلوهای اطلاعرسانی
در برخی خیابانها و میدانها و فضاهای شهری با تأیید مراجع مسئول نصب تابلوهای اطلاعرسانی مجاز خواهد بود.
20-7-7- مطالب تابلوهای واقع در معابر و محوطههای بیرونی
20-7-7-1- مطالب تابلو
20-7-7-1-1- درخصوص ضوابط تابلوهای انتظامی، راهنمای شهری و راهنمای مسیر، مقررات کنوانسیون وین ملاک عمل خواهد بود.
20-7-7-1-2- مطالب تابلوهای نام ساختمان محدود به نام و یک تصویر یا شماره ساختمان است.
20-7-7-1-3- در هر تابلوی معرف کاربری حداکثر استفاده از مطالب زیر مجاز است:
نوع کاربری، شغل، نام خاص، تصویر مناسب با کاربری یا نماد کاربری (پیکتوگرام) یا علامت تجاری که میتواند حاوی سال تاسیس باشد.
20-7-7-1-4- دوباره نویسی و تکرار مطالب تابلو ممنوع است (موارد اسثثنا به تشخیص مرجع صدورپروانه تابلو مجاز است). این ضابطه شامل تابلوهای تبلیغاتی نمیشود.
20-7-7-1-5- مطالب تابلو باید از نظر دستور زبان و املاء صحیح باشد (موارد اسثثنا به تشخیص مرجع صدورپروانه تابلو مجاز است).
20-7-7-1-6- تابلوهایی که مطالب آنها از نظر نهادهای قضایی کشور یا مسئولان کنترل تابلوها بر خلاف عفت عمومی ویا مصالح اجتماعی تشخیص داده شود و یا به موجب شکایت افراد حقیقی وحقوقی ویا تشخیص نهادهای فوق الذکر مصالح آنان را تحدید کند و یا به آنها صدمه زند، ممنوع است.
20-7-7-1-7- نصب تابلوهایی که با استفاده از شکل و رنگ وسایر مشخصات علائم هشدار دهنده ویا نوشتههای "ایست"،"خطر" ودیگر مطالبی که به تشخیص مسئولین امکان ایجاد شبهه با تابلوهای انتظامی دارند، ممنوع است.
20-7-7-1-8- استفاده از علامت و نمادکاربری (پیکتوگرام) برای کاربریهای اضطراری و عمومی به منظور تشخیص سریعتر اماکن مربوط به آنها توصیه میشود.
20-7-7-1-9- استفاده از الگو و طرح یکسان تابلو، برای تابلوهای معرفی کاربریهای هم نوع توصیه میشود.
20-7-7-2- خط در تابلوهای واقع در معابر و محوطههای بیرونی:
20-7-7-2-1- خط تابلو و نحوه درج مطالب، به تشخیص مسئولین اجرای مقررات تابلوها، باید خوانا و قابل تشخیص باشد. محدودیتهای زیر در مورد خط در تابلو الزامی است. موارد استثناء باید به تأیید مراجع ذیربط برسد.
20-7-7-2-2- استفاده از خط و زبان فارسی در مطالب تابلوها الزامی است. ضرورت استفاده از زبان و خط بیگانه در کاربریهای عمومی اضطراری مانند داروخانه، اماکن درمانی و اورژانس، پلیس و غیره بسته به تشخیص مسئولین اجرای مقررات تابلوها در مراجع صدور پروانه ساختمان شهرها خواهد بود.
20-7-7-2-3- اولویت خط فارسی بر خط بیگانه در کلیه تابلوهای معرف کاربری دوزبانه الزامی است. تنها در مواردی چون تابلوهای سفارتخانهها، کلیساها، انجمنهای اقلیتهای قومی وسایر مواردیکه کاربری به اتباع خارجی و اقلیتهای قومی و زبانی اختصاص دارد، اولویت خط فارسی حذف میشود، اما به هرحال در کنار خط بیگانه، خط فارسی نیز باید وجود داشته باشد.
20-7-7-2-4- حداکثر اندازه حروف در تابلوهای تبلیغاتی و معرف کاربری که در مناطق تجاری ارائه میشوند، دو سوم ارتفاع تابلو یا 75 سانتیمتر (هرکدام که کمتر باشد) خواهد بود. در مناطق مسکونی این اندازه به دو سوم ارتفاع تابلو یا 50 سانتیمتر (هر کدام که کمتر باشد) محدود میشود.
20-7-7-2-5- در تابلوهای معرفکاربری دو زبانه دارای اولویت خط فارسی، ارتفاع خط بیگانه به میزان حداکثر دو سوم اندازه خط فارسی مجاز است.
20-7-7-2-6- اگر تابلو تبلیغاتی در محوطه مجتمع ساختمانی قرار گیرد، مطالب مندرج در آن باید از جانب بزرگراهها و خیابانهای داخلی شهر کاملا خوانا و واضح باشد.
20-7-8- رنگ و نور پردازی تابلوهای واقع در معابر و محوطههای بیرونی
20-7-8-1- رنگ تابلوهای واقع در معابر و محوطههای بیرونی
20-7-8-1-1- توصیه میشود که انتخاب رنگ تابلوها با توجه به ماهیت کاربری و تصرف متعلق به آن تعیین شود.
20-7-8-1-2- استفاده از رنگهای متنوع و ترکیبهای گوناگون رنگی هماهنگ یا متضاد، در تابلوهای کاربریهای تجاری و تبلیغاتی آزاد است.
20-7-8-1-3- در تابلوهای ساختمانهای مسکونی، اداری، درمانی، مذهبی، آموزشی، بانکها و سایر کاربریهایی که به تشخیص مرجع صدور پروانه ساختمان فاقد روحیه تجاری تفریحی هستند، باید از تنوع رنگی کمتری استفاده شود.
20-7-8-1-4- رنگ کلیه تابلوهای ایمنی، انتظامی، راهنمای شهری و راهنمای مسیر باید طبق مقررات کنوانسیون وین و سایر مقررات داخلی منجمله جدول رنگهای ایمنی باشد.
20-7-8-2- نورپردازی تابلوهای واقع در معابر و محوطههای بیرونی:
20-7-8-2-1- نورپردازی تابلوهای معرف کاربری باید توسط منابع نوری ثابتی باشد که از بیرون بر سطح تابلو بتابد و یا در داخل تابلو کار گذاشته شده باشد. این نور نباید مزاحمتی برای رانندگان و عابرین ایجاد نماید. به هر صورت نور تابلوها نباید در فاصله 120 سانتیمتری بیش از یک شمع بر فوت مربع شدت داشته باشد.
20-7-8-2-2- نور پردازی تابلوها نباید به گونهای باشد که تابش مستقیم روی ساختمانها و کاربریهای اطراف داشته باشد. شدت نور تابلوها در هر نقطه از معابر عمومی یا فضاهای ساختمان یا ملک مجاور نباید بیش از یک شمع بر فوت مربع باشد.
20-7-8-2-3- نورپردازی تابلوهای معرف کاربری و تبلیغاتی بصورت چشمکزن و رقصان در مناطق مسکونی و درحاشیه بزرگراهها ممنوع است. این تابلوها باید فقط با نور ثابت نورپردازی شوند.
20-7-8-2-4- در تصرفهای کسبی/ تجاری و تجمعی، استفاده از تابلوهای چشمک زن و رقصان، فقط با تأیید مرجع صدور پروانه ساختمان مجاز است.
20-7-8-2-5- نصب تابلوی تبلیغاتی نورپردازی شده دارای چراغهای قرمز و سبز یا زرد در مجاورت تقاطعها، بصورتیکه مانع کارکرد صحیح چراغهای راهنمای رانندگی شود، ممنوع است.
20-7-8-2-6- نورپردازی تابلوها نباید به گونهای باشد که موجب آزردگی و ایجاد مزاحمت برای همسایگان و منازل همجوار شود. چنانچه بعد از صدور مجوز برای تابلویی معلوم شود که تابلوی مزبور باعث مزاحمت میشود، بنا به دستور مرجع صدور پروانه، مالک تابلو موظف است در اسرع وقت نسبت به تغییر تابلو و رفع مزاحمت اقدام نماید.
20-7-8-2-7- به جز تابلوهائی که مرجع صدور پروانه ساختمان برای بر آوردن آسایش، سلامت و امنیت عمومی مشخص میکند، کلیه تابلوهای معرف کاربری الکتریکی یا نور پردازی شده باید بین نیمه شب تا طلوع آفتاب خاموش شوند.
20-7-8-2-8- تابلوهای چشمکزن، روشن و خاموش شونده و دارای تصاویر متحرک، که سرعتی بیش از 30 مرتبه خاموش شدن در دقیقه دارند، باید به نحوی نصب شوند که حداقل پایینترین نقطه تابلو تا سطح زمین 9 متر باشد.
20-7-8-2-9- قبل از نصب هر نوع تابلو یا نورپردازی در مجاورت فرودگاهها، باید تایید مقامات مسئول در بخشهای هدایت پرواز و ناوبری فرودگاه مزبور اخذ شود.
20-7-8-2-10- هیچ تابلویی نباید غیراز طریق الکتریکی روشن شود و روشهای الکتریکی و سیمکشی آن باید منطبق با مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان باشد. نباید از جرقه و شعله در هوای آزاد به منظور تبلیغ و یا نور پردازی تابلو استفاده شود.
20-7-9- تابلوهای واقع در معابر و محوطههای بیرونی ناهماهنگ
20-7-9-1- تابلوهای ناهماهنگ به تابلوهای موجودی اتلاق میشود که به تشخیص مسئولان مغایر با مقررات مصوب باشند. با این تابلوها بسته به میزان هماهنگی و لطمه به سیمای شهری برخورد میشود.
20-7-9-2- چنانچه تابلویی ناهماهنگ با ضوابط مصوب باشد، بسته به میزان ناهماهنگی به دارنده تابلو مهلت داده میشود تا نسبت به جمعآوری و یا اصلاح و تطبیق آن با ضوابط موجود اقدام نماید.
20-7-9-3- نحوه برخورد با تابلوهای نا هماهنگ و مهلتهای لازم برای جمعآوری اصلاح و تطبیق آنها با ضوابط مصوب و میزان جرایم تابلوها در مقررات شهرداریها تعیین میشود.