1-7 کلیات
1-1-7 هدف
هدف این مبحث تعیین حداقل ضوابط و مقررات برای طراحی ژئوتکنیکی ساختمانها است، به طوری که ایمنی کافی در ساختمانها تامین شود و شرایط بهرهبرداری مطلوب در طول عمر آنها حفظ گردد.
2-1-7 دامنه کاربرد
رعایت ضوابط و مقررات این مبحث در کلیه ساختمانها و سازههای موضوع مقررات ملی ساختمان الزامی است. ابنیه فنی مانند پلها و سدها و سازه نیروگاهها مشمول مقررات این مبحث نمیشوند ولی رعایت آنها به صورت غیرالزامی توصیه میشود.
3-1-7 تعاریف
1-3-1-7 پی: به مجموعه بخشهایی از سازه و خاک در تماس با آن اطلاق میشود که انتقال بار بین سازه و زمین از طریق آن صورت میگیرد. پیها عمدتا به سه گروه تقسیم میشوند:
الف – پیهای سطحی: به پیهایی گفته میشود که در عمق کم و نزدیک سطح زمین (عمق پی (D) کمتر از سه برابر عرض پی (B) ) ساخته میشوند. این پیها شامل: پیهای منفرد، نواری، شبکهای و گسترده هستند. پیهای سطحی ممکن است از جنس مصالح بنایی، بتنی یا بتنآرمه باشند.
ب – پیهای عمیق یا شمع ها: به پیهایی گفته میشود که نسبت عمق قرارگیری به کوچکترین بعد افقی آنها از 10 تجاوز کند (). این پیها شامل انواع شمعها، دیوارکها و دیوارهای جدا کننده میشوند. پیهای عمیق در ساختمانها معمولا به وسیله یک سازه میانی، که کلاهک یا سر شمع نامیده میشود، بارهای سازه را به زمین منتقل مینمایند.
پ – پیهای نیمه عمیق: به پیهایی گفته میشود که در حد فاصل بین پیهای سطحی و پیهای عمیق قرار دارند. پیهای صندوقهای معمولا در این گروه قرار دارند.
2-3-1-7 خاکریزی مهندسی: به خاکریزی گفته میشود که در حین ساخت، تراکم و سایر مشخصات خاک کنترل میشود و میتواند بخشی از پی ساختمان در نظر گرفته شود.
3-3-1-7 سازههای نگهبان: به سازههایی اطلاق میشود که برای نگهداری خاک به کار برده میشوند. این سازهها شامل انواع دیوارها و سیستمهای نگهدارنده خاک هستند که ممکن است در بعضی از انواع آنها عناصر سازهای با خاک یا سنگ ترکیب شده و یا از تسلیح خاک استفاده شوند.
4-3-1-7 شناساییهای ژئوتکنیکی: به مجموعه اقدامات و مطالعاتی گفته میشود که منجر به شناخت مشخصات مهندسی (مکانیکی، فیزیکی و شیمیایی) لایههای زمین میشود. این اقدامات شامل بررسی نقشههای زمینشناسی و زمینشناسی مهندسی با مقیاس مناسب، بررسی گزارش لایههای زمین در ساختگاههای مجاور، بازدید از برشها و مقاطع موجود خاک مورد نظر، انجام مطالعات ژئوفیزیک و ژئوتکنیک با حفر گمانه و انجام آزمایشهای برجا و آزمایشگاهی میباشد.
5-3-1-7 دادههای ژئوتکنیکی: به پارامترهای برداشت شده از زمین ساختگاه گفته میشود که پردازش نشدهاند.
6-3-1-7 اطلاعات ژئوتکنیکی: به دادههای ژئوتکنیکی گفته میشود که پردازش شدهاند.
7-3-1-7 گمانه: حفاری در زمین به منظور شناخت خواص مهندسی خاک میباشد. حفاری عمدتاً با ماشین حفاری انجام میگیرد ولیکن میتواند با رعایت مسائل فنی و ایمنی خاص به صورت دستی نیز انجام شود که به آن چاه دستی نیز اطلاق میشود.
8-3-1-7 طراحی ژئوتکنیکی: کلیه خدمات مهندسی که به منظور تعیین هندسه، کنترل پایداری، ایستایی و تغییرشکلهای پی و بخش خاک زیر آن انجام میگیرد.
9-3-1-7 زمین مناسب: زمینی که با توجه به بار سازه مورد نظر، از باربری و نشستپذیری قابل قبول کم برخوردار باشد. اگر چنانچه اطلاعاتی از زمین مورد نظر قبل از شناسایی در دست نباشد، نمیتوان زمین را مناسب فرض کرد.
10-3-1-7 لایهبندی پیچیده: لایهبندی زمینی که لایههای خاک آن منحنی شکل با شیب تند یا با جنس متنوع باشند (از قبیل زمین در مجاورت گسلها یا نزدیک رودخانهها یا پای شیب ها) و تفسیر لایهبندی مشکل باشد، لایهبندی پیچیده است. در سایر شرایط که لایهبندی یکنواخت است، به آن لایهبندی ساده اطلاق میشود.
11-3-1-7 ساختمانهای با اهمیت کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد: این تعاریف عیناً طبق تعاریف به کار برده شده در استاندارد 2800 است.
4-1-7 روشهای طراحی
استفاده از دو روش طراحی تنش مجاز، روش ضرایب بار و مقاومت و روش عملکردی در این مقررات مجاز میباشد و طراح میتواند هر یک از این روشها را انتخاب کند.
1-4-1-7 روش تنش مجاز:
در این روش بارهایی که در مبحث ششم مقررات ملی ساختمان آورده شده است با ضریب عمدتاً یک در محاسبات نیرو لحاظ میشوند و بار وارده برخاک محاسبه میگردد. سپس با اعمال ضریب اطمینان مناسب تنش مجاز خاک محاسبه و طراحی انجام میشود. برای محاسبه نشست، بارهای وارده عمدتاً با ضریب یک در نظر گرفته میشود و نشست محاسبه شده باید از نشست مجاز کمتر باشد.
2-4-1-7 روش حالت حدی
در این روش دو ضریب ایمنی برای بار و مقاومت به طور جداگانه در محاسبات حالات حدی مقاومت و بهرهبرداری استفاده میشود.
1-2-4-1-7 حالت حدی مقاومت:
اولین مجموعه ضرایب ایمنی در این روش اعمال ضرایب افزایش بار است و مقدار آن بستگی به میزان عدم اطمینان در برآورد مقدار بار دارد. ضرایب فوق با استفاده از مبحث ششم مقررات ملی ساختمان تعیین میشوند. دومین مجموعه ضرایب کاهشی برای تقلیل مقاومت مصالح است و مقدار آن بستگی به عدم اطمینان موجود در کیفیت مصالح، نحوه اجرا و دقت دارد. مقادیر ضرایب افزایش بار و تقلیل مقاومت بر حسب مورد در فصول مختلف این مبحث آمده است.
2-2-4-1-7 حالت حدی بهرهبرداری:
طراحی در حالت حدی بهرهبرداری اغلب جهت کنترل نشست و تغییرشکلها به کار میرود و در آن هر دو ضرایب کاهش مقاومت و افزایش بار متناسباً برای بهره بداری در نظر گرفته میشود.
در طراحی به این روش باید به وسیله تحلیل یا ترکیبی از تحلیل و آزمایش نشان داده شود که ضریب اطمینانی حداقل برابر با آنچه برای اعضای مشابه طراحی شده با روش ضرایب بار و مقاومت (LRFD) در برابر تاثیر بارهای مرده، زنده، محیطی و سایر بارها مورد انتظار است، تأمین شده است. در این راستا ملاحظات مربوط به عدم قطعیتهای مربوط به بارگذاری و مقاومت باید در نظر گرفته شود.
3-4-1-7 روشهای عملکردی:
1-3-4-1-7 تحلیل:
تحلیل باید بر اساس روشهای منطقی مبتنی بر قوانین پذیرفته شده مکانیک خاک، انجام شود و باید تمام منابع مهم تغییرشکل و مقاومت در آن در نظر گرفته شود. فرضیات مربوط به انتخاب کلیه مشخصات و پارامترها باید بر اساس اطلاعات آزمایشگاهی قابل قبول و مراجع استاندارد لحاظ گردند.
2-3-4-1-7 آزمایش:
شرایط آزمایشگاهی و مدلسازی فیزیکی مورداستفاده برای اثبات ظرفیت عملکردی تحت بارگذاری مورد نظر، باید به نحوی باشد که به درستی نمایانگر مصالح، هندسه، شرایط ساخت، شدت بارگذاری و شرایط مرزی پیشبینی شده برای سازه باشد. اگر ارزیابی نتایج آزمایش براساس نتایج به دست آمده از حداقل سه آزمایش انجام شود باید انحراف نتایج به دست آمده از هر آزمایش بیش از 15٪ نسبت به مقدار میانگین نتایج تمام آزمایشها نباشد. در صورتی که در نتایج هر یک از آزمایشها انحراف بیش از 15٪ نسبت به میانگین مشاهده شود، لازم است آزمایشهای اضافی انجام شود تا زمانی که انحراف از نتایج هیچ یک از آزمایشها بیش از 15٪ نگردد یا این که حداقل 6 آزمایش انجام شده باشد. هیچ یک از نتایج آزمایشها نباید بدون ارائه دلیل منطقی حذف گردد. گزارش آزمایشها باید شامل محل، زمان و تاریخ آزمایش باشد، مشخصات نمونه آزمایشگاهی، تجهیزات آزمایشگاهی، شرایط هندسی آزمایش، تاریخچه بارگذاری و تغییرشکلهای به دست آمده تحت بارگذاری و همچنین هرگونه آسیب مشاهده شده در نمونه در طی آزمایش به همراه مقدار بار و تغییرشکلی که متناظر با این آسیب بوده است باید ثبت گردد.
3-3-4-1-7 تهیه مدارک:
روشهای مورد استفاده برای انجام این بند و نتایج حاصل از تحلیل و آزمایشها باید طی یک یا چند گزارش آماده شده و به یک مرجع ذیصلاح ارسال گردد تا با استفاده از یک گروه بررسی کننده مستقل به بررسی و تصویب آن اقدام شود.