جداگرهای لرزهای
معنی
این تکیهگاهها موجب جدایی سازه از زمین شده و مانع از انتقال لرزش شدید زلزله به سازه میشوند. در واقع با افزایش پریود، شتاب طیفی کمتری به سازه منتقل میشود. اشکال متفاوتی از جداگرها به کار میرود ولی کاربرد تکیهگاه چندلایه ورقهای فولادی مابین لایههای لاستیکی متداول است.
جهت بررسی رفتار لاستیک مورد استفاده در جداساز لرزهای آزمونهای کششی و فشاری تک محوری، سختی، برجهندگی، تنش-کرنش دو محوری و کرنش برشی-رهاسازی جهت تعیین میرایی برشی انجام میشود. برای تعیین سختی میتوان از روشهای راکول و شُر استفاده نمود.
از مواد مورد استفاده در جداسازهای لرزهای میتوان به نئوپرن اشاره نمود. نئوپرن یک هموپلیمر از کلروپرن است. این پلیمر لاستیکی چندمنظوره بوده و توازنی ایدهآل در خواص و پارهای از محدودیتهای عملی است. ترکیبات نئوپرن معمولاً حاوی کربن سیاه، پرکنند هها و یا هر دو آن میباشند. چسبندگی عالی به الیاف و فلزات، مقاومت در برابر شرایط جوی، مقاومت در برابر بازها، مقاومت در برابر اکسیداسیون، مقاومت در برابر نور خورشید، مقاومت سایشی، جهندگی، مقاومت در برابر آب و هوا و ازون، از مزایای نئوپرن میباشند و قیمت بالا، مقاومت کم در برابر سرما، مقاومت کم در برابر حلالهای اکسیژن دار و انعطافپذیری کم در دمای پایین از محدودیتهای آن هستند.
[مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان]