سامانه ساخت و ساز خشک با صفحات روکشدار گچی
معنی
یکی از فنآوریهای پیشرفته در صنعت ساختمان در زمینه سبکسازی، دیوارهای ساخته شده با صفحات روکشدار گچی به روش خشک (درای وال) است. استفاده از این نوع سامانه به خصوص در کشور ایران که بر روی خطوط متعدد گسل با قابلیت زلزله خیزی قرار گرفته است از اهمیت به سزایی برخوردار است. اساس این سامانه را صفحات روکشدار گچی تشکیل میدهند. این صفحات به وسیله اسکلت فلزی سبک مسلح میشوند. سامانه کلی دیوار خشک شامل صفحات روکشدار گچی و سازههای سبک فلزی است. صفحات روکشدار گچی به عنوان پوشش و سازههای فلزی به عنوان زیرسازههای باربر آن عمل میکنند.
برای نصب صفحات روکشدار گچی از سازههای سبک فلزی به عنوان زیرسازی استفاده میشود. این سازهها از پروفیلهای جدار نازک که سردنورد شده ساخته شدهاند. مقاطع سازهای به کار رفته به شکل C و U است. این مقاطع به عنوان زیرسازی فلزی از قسمتهای افقی و قائم تشکیل میشوند. صفحات روکش دار گچی به عنوان پوشش به این سازهها پیچ میشوند. دیوارهای به دست آمده غیرباربر و دارای کاربردهای فراوان به عنوان جداکننده هستند. سازههای قائم این دیوارها میتوانند به صورت تک یا دوتایی به کار روند. نوع این پروفیلها با توجه به ارتفاع دیوار، مقاومت دیوار در مقابل نیروهای عمود بر صفحه و ضخامت دیوار انتخاب میشوند. صفحات روکشدار گچی با ضخامتهای مختلف (مانند 9.5، 12، 15 میلیمتر) در لایههای تک یا دوتایی به کار میروند.
مزایا و توانمندیها استفاده ازسامانه دیوار خشک با صفحات روکشدار گچی به شرح زیر است:
- به عنوان جداکننده فضاها و سقف کاذب، قابلیت نصب بر روی کلیه اسکلتهای اجرا شده با هر نوع سازه را دارد و همچنین امکان ترمیم، تعویض و جابجایی را نیز فراهم میآورد.
- در تغییر فضاهای قدیمی و تغییر کاربری آنها دارای قابلیت و پتانسیل بالایی است.
- به دلیل ایجاد بار مرده کمتر، در بازسازی فضاهای موجود، میتواند مقاومت بیشتری برای دوام و ایستایی ساختمان ایجاد کند.
- چنانچه طراحی ساختار ساختمان براساس این سامانه باشد، موجب صرفهجویی در مصرف مصالح ساختمانی به ویژه فولاد و سیمان و بینیازی از برخی مصالح ساختمانی مانند خاک رس میشود.
- شکلپذیری صفحات روکشدار گچی حتی به صورت قوس، برای زیباسازی و ایجاد شکلهای تزئینی امکانپذیر است.
- در ساخت و سازهایی که حمل و نقل مصالح مستلزم طی مسافت طولانی است، استفاده از این نوع صفحات مناسب است و به دلیل امکان بستهبندی مطلوب، حمل و نقل آن در مسافتهای طولانی بدون آسیبپذیری است و همچنین قابل حمل در ارتفاع نیز میباشد.
- کاهش زمان اجرای ساختمان به علت سرعت اجرا، به گونهای که در مقایسه با سامانههای ساخت و ساز سنتی در حدود 70 درصد در زمان ساخت و ساز صرفهجویی میشود.
- عدم تولید زباله ساختمانی. این امر ضمن صرفهجویی در هزینههای مربوط به دفع زباله، در سطح ملی نیز از جنبههای حفاظت محیط زیست و استفاده بهینه از منابع کانی، دارای اهمیت است.
- به دلیل سبک بودن و کاهش بار مرده، اثرات آن در مصرف مصالح ساختمانی مربوط به سازه و پی میزان فولاد و سیمان مصرفی را حدود 25 تا 50 درصد کاهش میدهد و صرفهجویی قابل ملاحظهای در مصرف مصالح ایجاد میکند. همچنین به علت سبکی مقاومت در برابر زلزله را افزایش میدهد.
- بازیافت بیش از 70 درصد از مصالح مصرفی پس از پایان عمر مفید ساختمان و تولید زباله ساختمانی ناچیز هنگام تخریب امکانپذیر است.
- امکان دسترسی مناسب و سریع به تأسیسات مکانیکی و الکتریکی ساختمان در صورت نیاز (با برداشتن صفحات روکشدار گچی نصب شده) فراهم میگردد.
- عایق مناسبی در برابر صدا، حرارت، رطوبت و آتشسوزی است.
[مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان]