فضاهای باز
معنی
آ- حیاط بیرونی: فضائی باز بیرون محدوده ساختمان است، که قسمت اعظم نورگیری ساختمان از آن تأمین میشود. نسبت سطوح حیاط و سطح زیربنای همکف، در مقررات طرحهای توسعۀ شهری تعیین میشود.
ب- حیاط خلوت: فضائی باز است، کوچکتر از حیاط بیرونی و معمولاً در منتهیالیه دیگر ساختمان که ممکن است در تمام عرض زمین و یا در قسمتی از آن قرار گیرد.
پ- حیاطهای داخلی
پ-1- پاسیو: فضائی باز است، که به وسیلۀ جدارههایی محصور شده و به طور معمول اضلاع آن در تمام ارتفاع ساختمان امتداد یافته، و وظیفۀ تأمین نور و تهویۀ بخشی از ساختمان را در طبقات بر عهده دارد.
پ-2- گودال باغچه: فضائی باز در ساختمانهای گروه 3 است، که در میان ساختمان قرار دارد و به طور معمول کف آن در سطحی پائینتر از تراز طبقه همکف قرار گرفته است و وظیفۀ تأمین نور و تهویۀ بخشی از ساختمان را بر عهده دارد.
پ-3- حیاط مرکزی: فضائی باز در طبقه همکف ساختمانهای گروه 3 است که توسط احجام ساختمانی همان پلاک از دو طرف یا بیشتر محصور گردیده و با رعایت ضوابط طرحهای توسعه شهری میتواند بعنوان حیاط اصلی محسوب گردد.
ت- فضای نیمه باز: به فضاهایی اطلاق میشود که امکان دسترسی از داخل ساختمان داشته و در ارتباط با هوای آزاد قرار دارند، به گونهای که حداقل یک وجه آنها باز است. انواع این فضاها عبارتند از:
ت-1- بالکن: سطحی است که از دو یا سه طرف به طور مستقیم در مجاورت هوای آزاد قرار گرفته است و زیر آن به وسیله فضای بستهای اشغال نگردیده باشد.
ت-2- بالکن کمعرض: بالکنی است با عرض کمتر از 0/50 متر و حداکثر با طولی برابر با اندازه عرض پنجرهای که تا کف امتداد دارد.
ت-3- مهتابی (تراس): سطح روبازی از ساختمان، که بام بخشهایی از طبقۀ زیرین آن است.
ت-4- ایوان: فضایی مسقف است که از یک طرف با هوای آزاد به طور مستقیم ارتباط دارد.
ت-5- محفظۀ آفتابگیر: فضائی نیمهباز، که در صورت اخذ مجوز از شهرداریها یا سایر مراجع صدور پروانۀ ساختمانی، در شرایط اقلیمی مناسب با سطوح شفاف پوشیده میشوند، یا از ابتدا به صورت بخشی از فضاهای اصلی ساختمان به منظور استفاده از انرژی و نور آفتاب و اجتناب از تبادل حرارت با خارج ساختمان طراحی میشود.
[مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان]